Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A okazuje sie ze jednak jest zero roznic uzytkowych(stabilnosc, wydajnosc, kultura pracy) pomiedzy tymi niby "markowymi" za okolo 100zl a powergoldami po 15zl z allegro.
    To jest Twoja opinia i Twoje doświadczenia które raczej nie są wyznacznikiem pozwalającym ze 100% pewnością stwierdzić iż "jest zero różnić ..." pomiędzy tanimi ogniwami no-name a markowymi zamiennikami. Niczego nie można generalizować. Osobiście mam doświadczenia zgoła odmienne od Twoich w kwestii zamienników no-name.

Miałem kilka sztuk i wszystkie zachowywały się w podobny sposób - przez kilka pierwszych ładowań wszystko było w jak najlepszym porządku, następnie pojawiały się częste problemy z naładowaniem aż w końcu kończyło się albo fizycznym uszkodzeniem ogniwa albo spadkiem wydajności do takiego poziomu, przy którym po wykonaniu kilkunastu zdjęciach ogniwo nadawało się do ponownego naładowania. Większość z tanich zamienników które posiadałem zapewne została już poddana utylizacji. Może gdybym posiadał 2-3 sztuki uwierzył bym iż akurat trafiłem na wadliwe egzemplarze lecz przy liczbie 8 ogniw (z czego 4 otrzymałem po gwarancyjnej wymianie) prawdopodobieństwo takie jest raczej niewielkie. Obecnie od kilku miesięcy używam zamienników GP i absolutnie żadnych usterek występujących w przypadku ogniw no-name nie zaobserwowałem, a są eksploatowane naprawdę intensywnie.

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Najlepszy argument dla nieprzekonanych - zakupic takowy zamiennik i samemu sie przekonac - 15zl mozna zaryzykowac a oszczedzic mozna sporo.
    Znane są przypadki iż problem z ogniwem przekładał się problem z układem zasilania co w konsekwencji powodowało jego uszkodzenie, tak więc czasami można zaryzykować więcej niż 15 zł. Absolutnie nie twierdzę iż każdy zamiennik no-name może spowodować takie problemy, a każdy zamiennik "firmowy" jest wolny od wad tego typu, jednakże prawdopodobieństwo wystąpienia poważniejszej usterki w ogniwie "firmowym" jest znacznie mniejsze (odpowiednie testy w fazie produkcyjnej).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-08-2008 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów