Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Zamienniki baterii

No to czuję ulgę - bo kupiłem 2 te Hahnele HL-511 , każdy w cenie 37% oryginału - po 120 za sztukę. Oprócz tego mam 3-letniego sprawnego Ansmanna (wydajność szacuję na pi razy oko 80% nowego Hahnela - to wszystko odnoszę do war. domowych, bo w innych jeszcze nie miałem okazji porównywać wskazanych akumulatorów jakoś "badawczo" (kupowany za 80 zł), gdzie Canon ma - chyba już niecałe 50% mocy nowego Hahnela i powoli po prostu "pada", nie doładowuje się już w pełni etc.

Wiesz co do akumulatorków, to oryginalna bateria jest wręcz droga w sposób "chory" gdyż przewyższa parę razy cenę zamienników, więc czułem od początku, że warto może dać szansę dobremu, polecanemu zamiennikowi..

Zrobiłem trochę testów, bo testowałem trochę nową ładowarkę Hahnel Powerstation Twin V Pro (notabene szkoda, że nie nazywa się dłużej) - przy okazji stwierdzam, że wolę oryginalną, mimo że prostszą, to pewniejszą, ładującą mimo wszystko lepiej - znaczy jak się w Canonie CB-5L zostawi baterię po ładowaniu, to jeszcze chwilę doładowuje, a Hahnel Powerstation Twin V Pro zaczyna rozładowywać jakby. Poza tym wydaje się nie doładowywać do pełna, a to dla mnie poważna usterka ładowarki, do tego ładowarka Canona jest średnio o 40parę% średnio szybsza.

Planuję mieć 2 ładowarki Canona myślę, mimo że mam tego Hahnela Twin V Pro, bo czasem możliwość szybkiego naładowania akumulatorów wydaje mi się bezcenna, zwł. że mam aż 4 akumulatory, ten Hahnel jest wypasiony, ale nie podoba mi się to że jak np. naładuję w niej, to potem jak włożę naładowany akumulator do CB-5L, że jeszcze się ładuje, co jest kolejnym dowodem, że nie ładuje w 100%.. Cóż trochę pazernosć mnie zjadła chyba, bo chciałem mieć więcej, zamiast zadowolić się zwykłym - ale sprawdzonym (jak mniemam, bo sam mam 3 lata i chyba jest "pewniakiem") i skutecznym - CB-5L.

Także podsumowując mam dobre doświadczenia z ładowarką Canona - bo nie mam z nią problemów, ładuje szybko i dobrze, a to przecież jest najważniejsze, a reszta to tzw. "wodotryski" bardziej i złe z akumulatorkiem Canona - BP-511A (i to w dodatku firmowym - dostarczanym z aparatem), ale za to mogę powiedzieć, że nie "przepłaciłem", gdyż dostałem niejako "za darmo" a przynajmniej teoretycznie za darmo , a Ansmannek (A-Can BP-511) z kolei nadal dzielnie mi służy

A w trakcie testów - procedura testowa - obiektyw Canon 70-200 f/2.8 IS 2, z AF, IS tryb 1, 1.2m - nieskończoność, dalej działanie w trybie "Live View" z założonym deklem i ciągłe ostrzenie, najlepsze wyniki dla poszczególnych akumulatorków wyszły mi następująco:

Hahnele HL-511 11.1 Wh 1500 mAh 7.4V - 93 minuty jedna sztuka, 94 minuty druga (nówki),
    Ansmann A-Can BP-511 10.4 Wh 1400 mAh 7.4V (3-letni) - 74 minuty,
    Canon BP-511A 9.7 Wh 1390 mAh 7.4V (3-letni - tak samo "stary" jak powyższy Ansmann) - 45 minut.

A na mrozie/niskiej temperaturze to szczególnie widać, jak Canon jest już mało pojemny i wtedy też ilość sprawnych akumulatorków przy sobie jest b. ważna, gdyż jeden po drugim "szybko" w pewnych specyficznych war. padają -chyba nieraz wtedy tak jest jak jest zimno/mróz, duża wilgotność, wiatr np.

A Twoje Hahnele axk nieźle działają na mrozie/ w niskich temperaturach (domyślam się, że w pewnych syt. działają relatywnie słabo, ale względem innych akumulatorów już może lepiej albo wręcz najlepiej - tzn. pewnie względem Canona, bo chyba używasz oryginalnego Canona BP-511 (nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że więcej niż jedną sztukę..) i te Hahnele jak mniemam HL-511?..) Ja swoje dopiero sprawdzę wkrótce na dworzu w war. bojowych . Rozumiem, że są one albo takie same jak moje albo b. podobne egzemplarze - w każdym razie że mają takie same zadeklarowane parametry..

Dziękuję bardzo za garść cennych informacji, takie informacje są nieocenione, wielkie dzięki ..
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 07-04-2013 o 00:35

Uprawnienia umieszczania postów