Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Zamienniki baterii

A ja mam pytanie - posiadam C 50D oraz dwa akumulatorki do niego: firmowego Canona BP-511A oraz dobrego zamiennika Ansmanna A-Can BP-511. Oba akumulatorki użytkuję 3 lata.

Od jakiegoś czas wydajność oryginału mi bardzo spadła - myślę, że o połowę co najmniej, szczególnie to widać nieraz na mrozie, kiedy akumulatorek po nawet godzinie użytkowania i wykonaniu kilkudziesięciu zdjęć "zdycha" (nie liczę, że potem jeszcze odzyskuje moc, która pozwala na chwilę focenia), podczas gdy zamiennik Ansmanna zdaje się, że stracił b. niewiele mocy - tak, jeśli już, to jakieś 10% myślę góra.

Zastanawiam się nad dokupieniem 2 akumulatorków Ansmanna, choć w sklepie w którym kupowałem ładowarkę Hahnela polecano mi gorąco akumulatory Hahnela HL-511, które są o jakieś 50% droższe niż Ansmannowskie. Które Waszym zdaniem są lepsze?

Czy zakup tych akumulatorków - Ansmanna lub Hahnela jest bezpieczny - że nie ma większego ryzyka, że trafi mi się jakiś "bubel"?

Ciekawi mnie czemu aku Ansmanna obecnie można dostać w b. niewielu sklepach? O ile są do dostania, bo na razie zastanawiam się co na pewno wybrać.

Co mnie zaciekawiło widzę, że obecne Ansmanny chyba wszystkie mają specyfikację: 1300 mAh oraz napięcie 7.2 V, a więc wartości niższe niż deklarowane w moim modelu kupionym 3 lata temu (przypominam deklarowane 1400 mAh przy napięciu 7.4V). To oznacza, że obecne Ansmanny nie da się jak rozumiem porównać w jakikolwiek sposób do takie sztuki co mam ja i czy to oznacza raczej spadek ich możliwości/wydajności, czy niekoniecznie?

Tak się zastanawiam po prostu co wybrać. Co do oryginału przekonałem się już, że droższe nie musi oznaczać lepsze, dlatego zostanę najpewniej przy zamiennikach, zwł. że oryginalne akumulatory są parę razy droższe (i jak widać) niekoniecznie lepsze.

I zadam też pytanie na marginesie - ktoś używa ładowarki Hahnel Powerstation Twin V Pro i liczył może ile pojemne, dobre i nowe 2 akumulatory wstawione do ładowarki mu się ładują w niej, ja na swoich nieco zużytych (wspomnianych na początku 2 akumulatorkach) uzyskuję czas 2:14, a jako że pewnie nieraz będę może zostawiał ładowarkę na noc do ładowania akumulatorów, to w chwili naładowania mniej wydajnego już aku Canona zostawiłem go w ładowarce, podczas gdy drugi akumulatorek się dokańczał doładowywać - bo to dla mnie jeden też z sensów ładowarki 2-akumulatorkowej, zostawić aku do ładowania i nie martwić się i wyjąć, kiedy oba naładują się do pełni lub ew. po przebudzeniu rano dopiero wyjęciu ich z ładowarki.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 30-03-2013 o 20:00

Uprawnienia umieszczania postów