Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
155. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 65 z 87 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Ja kupiłem aku Hahnel 3 lata temu, cisnę z niego co się da i nie widzę żeby zmniejszyła się jego pojemność...chodzi jak ta lala a kupiłem z polecenia CB

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sprawa jest prosta, to nie wiek zabija akumulatory tylko ilość cykli a ta ściśle jest związana z ilością robionych zdjęć. Oryginały kupują raczej zawodowcy bo liczy się pewność działania a koszt zakupu jest mniej istotny. Zamienniki kupują raczej amatorzy, którzy przez pięć lat zrobią może ze 100 tys. zdjęć co oznaczać będzie około 100-200 cykli akumulatora a tyle akumulator wytrzyma spokojnie.

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Tak masz racje.
    Chodziło mi bardziej o to, że kupując zamiennik renomowanej firmy chcemy, a może bardziej życzymy sobie żeby działał tak samo dobrze jak oryginał co w wielu przypadkach nasze życzenia się spełniają

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja zakupiłem zamiennik Hama LP-E6 i jestem zadowolony, a dodatkowo mam 5 letnią gwarancją co raczej gwarantuje w miarę dobre wykonanie. Oczywiście zgadzam się z wasza opinią że pojemność ogniw zmniejsza się w miarę używania ale gwarancja raczej jest na mechaniczne wady niż pojemność.

Domyślnie

Z zamiennikami (przynajmniej w moim doświadczeniu z LP-E6) jest taki problem, że elektronika czasem błędnie określa pojemność i naładowanie akumulatora. W przypadku moich Phottixów dopiero po około 10 cyklach bateria pada zupełnie pokazując około 10% naładowania. Wcześniej aparat potrafił się wyłączyć mimo, że bateria raportowała 60% naładowania. Trzeba mieć tego świadomość i nie brać "świeżaków" prosto ze sklepu (np. po pierwszych dwóch ładowaniach) do krytycznych zastosowań.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natan Zobacz posta
    Ja kupiłem aku Hahnel 3 lata temu, cisnę z niego co się da i nie widzę żeby zmniejszyła się jego pojemność...chodzi jak ta lala a kupiłem z polecenia CB
    ja też mam właśnie zamiennik hahnela i naprawdę nie widzę różnic w użytkowaniu tych akumulatorków. Ale fakt faktem - hahnel nie jest chyba takim dziadowskim zamiennikiem.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    hahnel nie jest chyba takim dziadowskim zamiennikiem.
    hahnel powiadasz.

mam teraz dość ambitne zadanie kupienia nowego akumulatora do starego 350D: chodzi o NB-2LH. o ile dobrze pamiętam, to aparacik przerobił kilkanaście zamienników i dziś nie działa już żaden - działa jedynie i to całkiem dobrze oryginalny akumulator kupiony z aparatem (ile już będzie miał? sześć lat?).

dlatego pytanie - co i gdzie kupić jako zamiennik NB-2LH?
    żeby było to dobry i nowy akumulator, nie leżak magazynowy.
    szukać właśnie hahnela?
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja mam Batimexa, po dwóch latach ciągnie równo z orginalnym, czteroletnim Canonem.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hahnel jest dobry ale bardzo drogi. Taki LP-E4 do 1Dynek potrafi kosztować 95% ceny oryginału :-)
    Batimex to rozsądna propozycja. Moje BP-511 od tego dystrybutora pojemnosć zaczęły tracić po około trzech latach intensywnego użytkowania, często w niekorzystniejszych warunkach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ...dlatego pytanie - co i gdzie kupić jako zamiennik NB-2LH?
    żeby było to dobry i nowy akumulator, nie leżak magazynowy.
    szukać właśnie hahnela?
    Możesz rozglądnąć się także za ogniwem Ansmann'a - to także, podobnie jak Hahnel, wyższa półka zamienników.
    EOS + Speedlite

Strona 65 z 87 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów