Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 7 z 87 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fma Zobacz posta
    ...po niespiesznym zrobieniu kilkunastu fotek i dokładniejszym przejrzeniu ich - powiedzmy przez kilkanaście minut - wszystkie kolejne baterie padają.

Od pewnego czasu Twoje pytanie stawiam sobie po każdej wyładowanej baterii, uzupełniając je drugim: czy czasem nie sprzedano mi aparatu z wadą, bo grzeje się zdecydowanie po włączeniu.
    Wydaje mi się, że coś jest jednak nie tak z aparatem, ja co prawda używam takich baterii z analogową lustrzanką ale jestem w stanie zrobić na jednej baterii ok 15-17 filmów. Ponadto grzanie się aparatu mocno mnie zastanawia, energia z baterii zamieniana jest na ciepło, prawdopodobnie jest gdzieś jakieś zwarcie lub uszkodzony kondensator (nie znam się), które nie szkodzi aparatowi ale powoduje nadmierne zużycie energii.

Ponadto to Twoje pytanie rodzi jeszcze jedną refleksję: czy mimo mojego przywiązania do tego S20 nie lepiej kupić jaką nową camerę obscurę niż gimnastykować się z tym zabytkiem?
    Chyba warto by się było zastanowić nad zakupem czegoś nowego, koszty nowych baterii i ewentualnej naprawy będą niewiele niższe niż nowy aparat z dwuletnią gwarancją.

.
    ..
    Twoja stopka ma sporo treści! Ciekawe jak skomentowałbyś nowe, prezentowane na ddd.xt.pl...
    Dzięki! Jak znajdę trochę czasu to zajrzę na twoją stronę

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    To nie prawda że baterie jonowe i polimerowe nie maja efektu pamięci tak jak wodorowe. Jak najbardziej mają efekt pamięci, co prawda mniejszy niż w wodorowych ale nadal on występuje w mniejszym czy większym stopniu.
    Ogniwa wodorowe? Oh my, zminiaturyzowli je juz na tyle, ze sie do komórek mieszczą?

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Kurde późno już było, chodziło oczywiści o niklowo-kadmowe

Mój błąd sorki
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Kurde późno już było, chodziło oczywiści o niklowo-kadmowe

Mój błąd sorki
    A nie o niklowo-wodorkowe ? ;p

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Nie pamiętam starych oznaczeń, w każdym razie chodzi o te pierwsze baterie
    Ostatnio edytowane przez michal.s ; 06-07-2007 o 16:22

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Niklowo-Kadmowe, fakt
    Ale jedna rzecz, ten efekt o ktorym mowiles, to nie jest efekt pamieci

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A jak to się fachowo nazywa ?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

To nie chodzi o 'fachowo', efekt pamięci baterie owszem mają, ale w praktyce obserwuje się go w satelitach, bo w praktyce tylko one potrafia wystarczajaco dokladnie swoje baterie rozladowac do dokladnie tego samego poziomu

To co ludzie zwą "efektem pamięci" to faktycznie obniżenie napięcia ogniwa (Voltage Depression) na ogol jest skutkiem uzywania ogniw o roznym stopniu naładowania.

Zadys
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich na forum. Kupiłem ostatnio 4 sztuki akumlatorów do 30D i jakos nie widze już sensu kupowania tych z napisem Canon )). Wszystko dziala wysmienicie - pewnie zakupie jeszcze 2 .

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Proponuje stworzyc liste zamiennikow godnych polecenia oraz tych zdecydowanie odradzanych i przykleic ja gdzies co by byla zawsze pod reka
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Strona 7 z 87 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów