Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
155. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 36 z 83 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.
    O naruszaniu znaków można mówić tylko wtedy, gdy:
    a. ktoś to widzi,
    b. ktoś to kupuje (widząc oszukany znak)

Parę bajtów idące po szynie USB się pod to nie złapie. A przy obecnych cenach krypto-procesorów można uwierzyć, że Canon po prostu wciska do każdego akumulatorka małą kostkę (EEPROM + crypto). Wówczas, jeżeli ktoś to "oficjalnie" podrobi, będą go ścigać poprzez różne DMCA i pochodne.
    zdRAWki
    PS ale oczywiście nie ma na rynku odtwarzaczy DVD omijających "zabezpieczenia" regionalne ?
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

swoja droga ciekawe czy jest (a jezeli jest to jaka) roznica w poborze pradu przez tradycyjny silnik AF w obiektywie vs. USM
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Czy ktoś używający zamienników LP-E6 (Delta, Phottix) mógłby zamieścić jakieś sensowne opinie na ich temat? (może już bez oczywistych stwierdzeń typu "nie ma info o stanie baterii", "jak stać cię na aparat za kilka tysięcy to kup sobie oryginał za 300 stówy" lub podobnych mądrości?). Przebitka cenowa jest ogromna, za jeden oryginał można mieć 6 zamienników i dobrze byłoby wiedzieć czy to chłam czy działają OK (poza wiadomymi z góry niedogodnościami).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Enter1 Zobacz posta
    Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:
    To wcale nie jest tanio. A na pewno nie w stosunku do wydajności. Widziałeś jaka jest wydajność tych 4 akumultorów AA w porównaniu z dedykowanym aku? Polecam instrukcję żebyś nie był zdziwiony w trakcie zlecenia.
    Ostatnio edytowane przez Grzdyll ; 29-03-2010 o 09:44 Powód: Automerged Doublepost
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cześć,
    nie wiem po co te rozterki. Ja używam 5dmk2 tylko w studio i pracuję zazwyczaj z live view więc bateria szybko leci. Chciałem zasilacz sieciowy ale nie za taką cenę jaka jest, to absurd i tyle.
    Używam więc dodatkowego akumulatora LP-E6 Delty, nie widzę absolutnie żadnej różnicy w użytkowaniu poza tym że mam święty spokój, na jednej baterii pracuję a druga się ładuje. Obie ładują się tak samo szybko i czas pracy chyba taki sam, nie sprawdzałem ze stoperem.
    Oczywiście, są dwie różne ładowarki, ale czy to aż tak wielki problem żeby pisać o tym przez dwa tygodnie? Osobiście polecam Deltę, Phottixa nie znam. Ten zamiennik to normalnie tak samo pracująca bateria. Jeżeli będę musiał to dokupię kolejny zamiennik ,żeby była jedna ładowarka. Wyzwalacz kablowy też mam za 20 zł i działa. Coś co bezpośrednio nie wpływa na zdjęcia nie musi chyba mieć logo Canona, bo myśląc w ten sposób trzeba by nawet skarpety mieć marki Canon, takie niwelujące drgania statywu.
    Pozdrowienia.

Domyślnie

Ufff wreszcie jakaś merytoryczna recenzja zamiennika w tym wątku pełnym tego co się komu wydaje. Kolejne opinie (użytkowników a nie bajkopisarzy!) będą na pewno mile widziane.
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No jednak po za różnicą w cenie, która jest znaczna. Ale to już było tu omawiane

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

W obudowie BP-511 nie ma fizycznej możliwości umieszczenia ogniw o pojemności 3000 mAh. Więc jeśli ktoś kupuje takie pojemności to z przykrością stwierdzam że pada ofiarą, wcześniej wspomnianego "chińskiego marketingu" o zgrozo dość skutecznego.
    Różnica między wszystkimi akku polega jedynie na tym iż nie załapały się po pierwszej selekcji jako 100%. Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
    Oczywiście nigdy nie mamy możliwości dowiedzenia się jak długo taki akumulator leżał bez ładowania. To jest niestety czynnik który decyduje o sprawności.

Domyślnie

Z przyjemnością informuję, że zamienniki eneride działają wyśmienicie. Ilość strzałów jest o około 20% mniejsza niż na oryginalnej baterii. Używałem wysoko w górach w temperaturach poniżej 10oC i było ok. Jak z żywotnością to nie wiem bo mam je ledwo miesiąc. No ale to zobaczymy.

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
    teorii nie znam, wiem jakie sa roznice w praktyce. mam zawsze ponumerowany zestaw 3 akku, z ktorych jeden siedzi w body, reszta w plecaku. i zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.

w praktyce wyglada to tak, ze za nowosci akumulatory BP-511 tak Canona jak i Ansmanna, Phottiksa czy GoldPhoto (z tych, jakie przerabialem) maja dosc zblizona zywotnosc. Ansman lepiej niz Canon, potem Phottix/GoldPhoto ale tu nie ma jakiegos ogromnego skoku. dopiero po roku pracy w takiej rotacji widac roznice w jakosci. Ansmann, ktorego kupilem chyba z 1,5 roku temu do dzis zasuwa jak Duracell w reklamie. dluzej niz dwukrotnie mlodszy Phottix czy drugi Ansmann (kilkumiesieczny).

plusem tych lepszych zamiennikow, jak dla mnie, jest lepsza zywotnosc. ilosc zdjec na sztuce nowego akumulatora ma jakby mniejsze znaczenie. wazne, czy po pol roku nie bede musial wrzucac do plecaka 5 akku, zeby starczylo na dzien w plenerze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.
    ale tak się nei traktuje tych akumulatorków, bo tracą pojemność
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 36 z 83 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów