Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 11 z 83 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Widzisz nie polecam rzeczy wyssanych z palca.
    Mówię o tym co stosuje od kilku lat i co daje mi dobre rezultaty.

Ładowarki mikroprocesorowe mają funkcje rozładowywania ogniw do zera, poza tym odświeżenie baterii właśnie na tym polega, cykliczne rozładowywanie do zera i ładowanie do pełna.

Swego czasu miały to nawet telefony komórkowe (siemens C35 bodajże) dodatkowo notebooki IBM maja również funkcje regeneracji baterii w ten właśnie sposób.

Nie zamierzam się tutaj z nikim kłócić i przekonywać kto ma racje, opisałem swoje doświadczenia i nie zmuszam nikogo by tak właśnie robił.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, z tego co pamiętam "wykłady gościnne" na prfc to jest jakoś tak jak pisze Barth, Li-Io nie można rozładowywać "na siłę", poniżej tego na co pozwala elektronika. Zresztą z Ni-Mh to też już nie jest to co ze starymi bateriami, ja swoim urządzam "refresh" może raz na rok i starcza.

Dopiero zaczyna Awatar mantiz
    Miasto
    Gorzów?

Domyślnie

Rozladowanie baterii/aku do zera powoduje nieodrwacalne zniszczenie ogniwa, niezaleznie czy jest to Li-Jon, Ni-MH, Ni-Cd czy jaki kolwiek inny typ. Uzytkownicy ogniw Ni-Cd uzywali do rozladowywania aku (przed ladowaniem, aby uniknac efektu pamieci) zarowki samochodowej z kierunkowskazu, jednak z czasem wyszedl na jaw problem z rozladowywaniem akumulatorow do zera- niszczono je w ten sposob. Stosowano rozne uklady zapobiegajace ciaglemu poborowi mocy z ogniw i dopiero rozwiazanie odcinajace obwod poskutkowalo. Tak wiec z wlasnego jak i moich kolegow doswiadczenia odradzam ingerowania w elektronike akumulatorow gdyz moze nas spotkac przykra niespodzianka.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm... ja swoje pierwsze zestawy Ni-Mh przez jakiś czas rozładowywałem właśnie tak, żaróweczka (i to mała, żeby mieć pewność że na 100% nic nie zostanie), rozładowanie do zera, potem przerwa i jeszcze raz, żeby jakieś resztki wypompować. Po roku przestałem, głównie dlatego że mi się znudziło ;-) Działają do dziś (~4 lata), spadek pojemności w czasie porównywalny z tymi, które kupowałem później.

(próbka ok. 40 ogniw AA, wszystkie oprócz jednej czwórki Duracelli to Energizery od 1850 do 2500mAh)

Dopiero zaczyna Awatar mantiz
    Miasto
    Gorzów?

Domyślnie

muflon skad wiesz ze wyladowaly sie do zera? Zarowka przestala swiecic? To nie znaczy ze prad juz nie plynie. Ni-Mh maja to do siebie, ze traca napiecie podczas ubytku pojemnosci, pod koniec cyklu zarowka przestaje swiecic gdyz napiecie jest zbyt male, jednak prad plynie dalej. Zostaw tak podlaczony zestaw na 8h po zaprzestaniu swiecenia, to przekonasz sie o czym pisalem

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mantiz Zobacz posta
    muflon skad wiesz ze wyladowaly sie do zera? Zarowka przestala swiecic? To nie znaczy ze prad juz nie plynie. Ni-Mh maja to do siebie, ze traca napiecie podczas ubytku pojemnosci, pod koniec cyklu zarowka przestaje swiecic gdyz napiecie jest zbyt male, jednak prad plynie dalej. Zostaw tak podlaczony zestaw na 8h po zaprzestaniu swiecenia, to przekonasz sie o czym pisalem
    No może 8 to nie, ale najczęściej moja "rozładowywarka" chodziła w nocy, także statystycznie jestem w 100% pewny, że przynajmniej kilka razy kilka godzin było dokładnie takich jak piszesz - żarówka już nie świeci, accu rozładowuje się dalej.

Domyślnie

Dziś wyładowały mi się baterie w gripie, obie wcześniej były ładowane jedna po drugiej i obie świeżo załadowane wsadzone do gripa. Z ciekawości zostawiłem w gripie oryginalną baterie Canona i nie można było robić zdjęć, zamieniłem na drugą PG i ta jeszcze spokojnie śmigała. Dodam, że bateria PG jest tylko tydzień starsza od Canonowskiej i zazwyczaj robiłem na niej 100-200 zdjęć więcej, jak widać po 2 latach dalej jest lepsza od oryginału.

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

ja dzisiaj na giełdzie kupilem cos takego
    http://www.allegro.pl/item225024404_...350d_400d.html

i koles powiedzial ze sprzedaje je o 4 lat i nigdy nikt sie nie skarżył , a do tego daje 6 miechów gwarancji

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

o got... rozladowanie li-ion do zera to zniszczenie ogniwa. rozladowywac do zera mozna, ale nie trzeba ni-mh (najczesciej oznaczone pomaranczowym paskiem - np sony, sanyo), starsze typy ni-mh trzeba rozladowywac do zera podobnie jak ni-cd. w necie widzialem gdzies prace mgr w pdf dotyczaca ogniw. byla tam czesc teoretyczna i czesc badawcza. bardzo ciekawy material. polecam poszukac w google. tytulu niestety nie pamietam i linka tez nie.

zreszta goniwa li-ion przechowuje sie naladowane a ni-mh rozladowane.
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    o got... rozladowanie li-ion do zera to zniszczenie ogniwa.
    W zasadzie to tego nawet nie da sie zrobic

ale nie trzeba ni-mh (najczesciej oznaczone pomaranczowym paskiem - np sony, sanyo),
    A gdzie tam, o ile mnie pamiec nie myli, ponizej 0.9V nastapi wtedy gwaltowna i nieodwracalna utrata pojemnosci.

zreszta goniwa li-ion przechowuje sie naladowane a ni-mh rozladowane.
    Prawie, bo "prawie naładowane" i "prawie rozładowane"

Strona 11 z 83 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów