Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zestaw do portretowania

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiem, wiem o co wam chodzi. Styczność juz z takowymi zdjęciami gdyż od roku posiadam Olympusa E520. Przesiadam się na Canona głównie ze względu na jasne stałki w przystępnych cenach. Oczywiście caly czas chce się uczyć robić zdjęcia tym bardziej, że jeszcze nigdy wcześniej ze stałkami nie pracowałem, ale jak to mówią zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Co do 'pomacania' sprzetu z tym to akurat nie ma najmniejszej na to szansy. Mieszkam na podkarpaciu a żeby było jeszcze bardziej dosadnie nie znam zadnej osoby która zajmuje się fotografią choćby jako hobby. Także sami widzicie jestem skazany na własne doświadczenia - może to i lepiej?
    W miedzy czasie oczywiscie radze się was na forum i w zasadzie wasze zdanie cenię sobie najbardziej - prócz wlasnego.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie, poszukałbym czegoś pokroju 28USM / 35/2, do tego prosty speedlight 430EX za 600zł, dyfuzor/softboks, kabelek do wywalenia lampy z sanek i blenda. Jest poręcznie i nie musisz ograniczać się tylko do spłaszczonej perspektywy i zdjęć z daleka.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jak dla mnie, poszukałbym czegoś pokroju 28USM / 35/2, do tego prosty speedlight 430EX za 600zł, dyfuzor/softboks, kabelek do wywalenia lampy z sanek i blenda. Jest poręcznie i nie musisz ograniczać się tylko do spłaszczonej perspektywy i zdjęć z daleka.

Ja ostatnio dosc sporo portretow robie, po pierwsze akurat takie okazje, chrzciny, komunia w rodzinie, po dwa na warsztatach tez robimy zdjecia, w pomieszczeniu, na zewnatrz, blizej dalej, grupowe i to co moge stwierdzic ze jesli sie mowi o szeroko rozumianym portrecie a nie tylko podejde blisko i Ci zrobie zdjecie do dochodze do wniosku ze potrzebne jest doslownie wszystko i to w jednym czasie, do tego najlepiej jak najjasniejsze, dobre optycznie, dobrze ostrzace i lampa tez czasem jest niezbedna, ale wiadomo nie ma tak pieknie.

Obecnie mam 50-tke 1,8, 17-85 is usm , i 70-200 l 4 , i w zadnej syt w ktorych robilem ostatnio zdjecia nie dalo sie ogarnac wszystkiego jednym obiektywem, a nawet jak sie daje to nie znaczy ze nie przydalby sie czesto w pogotowiu inny zeby byl lepszy efekt.

Moje zdanie takie ze do szeroko rozumianego portretu jest potrzebny zarowno szeroki kat, jak i zoom ,najlepiej jak najjasniejsze wiadomo .

Jedynie jesli syt sie ogranicza do zdjec nieduzym pomieszczeniu przy uzyciu lamp to sie zmienia, w tedy 70-200 nic sie zrobic nie da, ale w plenerze juz sie sytuacja zmienia i w tedy jest super do portretow.

17-85 pomimo ze dlugo lezal nie uzywany, wczensiej po zakupie 50-tki w cale go juz praktycznie nie uzywalem, to ostatnio z nowu zaczalem ,jest dosc ciemny i optycznie taki sobie, jednak czesto mozna sobie pomoc lampa, a jego szeroki kat jest niezastapiony gdy go potrzebuje , przydalby mi sie jakis jego odpowiednik tylko ze ze swiatlem z 50-tki i optyka z 70-200

reasumujac, okresl sie jakie chcesz robic zdjecia, zaden z wymienionych przeze mnie obiektywow nie jest do wszystkiego tylko do wybranych rzeczy , ze ja robie rozne zdjecia to przydaje mi sie kazdy, a Ty lepiej sobie sprawdz wczesniej czy Ci to pasuje do Twoich zastosowan

Domyślnie

Heya
    Podłącze się do wątku, mam nadzieję że sirkamillo99 nie będzie miał nic przeciwko.
    Posiadam 450d i świadomie kupowałem samo body bo wiedziałem, że interesują mnie głównie portrety W PLENERZE. Od razu dokupiłem sobie 50 1.8 II i tak rok z nią śmigam. W tym momencie 50 mm 1.8 zamierzam raczej sprzedać. Uzbierałem troszkę kasy i chciałbym zmienić obiektyw. Napaliłem się na 85 mm 1.8 ze względu na świetną optykę. Do tego na wyjazdy do Turcji i Tunezji przyda się na pewno osłona przeciwsłoneczna i filtr Hoya HMC 58 mm. Niestety nie mam opcji żeby przymierzyć to szkło. W Media Markt i Fotojokerze nie było i trochę mi się już odechciało latać i szukać. Czasami "u cioci na imieninach" brakuje mi szerokiego kąta i wybór padł na używkę http://www.optyczne.pl/451-Canon_EF_...obiektywu.html.
    Do tego muszę dokupić blendę i chyba na moje potrzeby wystarczy ...
    Proszę o porady czy dobrze kombinuję, bo jak to typowy fotoamator lepiej się "dopytać" bardziej doświadczonych kolegów .

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

do cioci na imieniny możesz mieć wąsko z tym 28-70.. może dołożyć na Tamrona 17-50/2.8, bo jak wpadnie wieksza ekypa to lypa..

wiem, że zamieniając 50/1.8 na 50/1.4 nie zyskacz ogniskowej, ale zyskasz światło i mniejszą aberację.. to fajowe szkiełko - ogniskowa nadaje się w plener, portret i na spacer.. 85mm na cropa to już wąsko no i różnie tu bywa..

do portretu wiadomo - przyda się w plener i blenda i lampa i osłona PS.. osobiście wolę zaoszczędzić kasy na oryginale i stuningowac Deltę..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A jak tuningujesz Deltę? Pytam poważnie.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    do cioci na imieniny możesz mieć wąsko z tym 28-70.. może dołożyć na Tamrona 17-50/2.8, bo jak wpadnie wieksza ekypa to lypa..
    #
    Po zmianie z 50 mm i tak bedzie dla mnie odczuwalna roznica. Przeciez nie musze wszystkich lapac na zdjeciu. Jak beda chcieli grupowe to sie ustawia . Tamron fajny ale w wypadku zdjec rodzinnych bardziej zalezy mi na uchwyceniu chwil niz jakosci, plastyce itd. wiec dokladac raczej nie zamierzam .

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    wiem, że zamieniając 50/1.8 na 50/1.4 nie zyskacz ogniskowej, ale zyskasz światło i mniejszą aberację.. to fajowe szkiełko - ogniskowa nadaje się w plener, portret i na spacer.. 85mm na cropa to już wąsko no i różnie tu bywa..
    #
    Obawiam się jednego. Że przesiadając się na 50 mm 1.4 nie będzie wow. Nie przechodzę przecież z kita . Choć po dzisiejszej sesji i gownianego AF w moim 50 mm 1.8 to wszystko pewnie mnie zadowoli.
    Czytam czytam i 85 mm 1.8 jest o wiele bardziej chwalone. Moze uzytkowo czasem bedzie mi przeszkadzac bo nie bedzie gdzie odejsc ale ludzie pisza ze to klasa wyzej niz 50 mm 1.4. Oba obiektywy maja swoje wady i zalety. Bez podpiecia 85 mm nie dokonam jednak zakupu. Musze polatac po sklepach eh. Tylko czy ta 85 mm nie bedzie bardziej wow ? :razz:
    #[/QUOTE]

Domyślnie

Mamy jeszcze Samyonga 85 f1.4 taniej i manual ale do portretu jak najbardziej, 50 f1.8 zawsze warto mieć na podorędziu, tani i niezastąpiony...
    Canon FF i słoików kilka

Domyślnie

Ciamciang fajowy aparat ale wolę dopłacić do AF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tzn. obiektyw
    Ostatnio edytowane przez s1nn3r ; 11-06-2010 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów