dzięki Vitez,
w sumie to mam jeszcze lampę Unomata z przyklejoną do niej fotocelą (fotocela z wtykiem, lampa z gniazdem, do Metza nie podłączę - ale liczba przewodnia taka sama, przynajmniej z symbolu tak wynika - więc wszystko jedno chyba) tyle, że jeśli mam wyzwalać błyskiem lampy wbudowanej to już nienajlepiej, chyba żeby ją jakoś przysłonić. Pozostaje jeszcze inna kwestia: lampa wbudowana czasem robi przedbłysk czasem nie... jeśli zawsze by robiła pomiar to fotocela na drugi błysk (jeśli dobrze rozumuję), ale optymalnie by było bez pomiaru - można nad tym jakoś zapanowac ? Chyba problem się częściowo rozwiązał... właśnie założyłem Unomata (jednostykowy) na aparat - działa !!! Więc mogę odbijać błysk od sufitu - nie zawsze to możliwe, ale najbardziej lubię. Tyle, że nawet jak wgrałbym nowy firm do 300d to i tak nie będę miał wpływu na siłę błysku przez ten jeden styk - jeżeli dobrze myślę... Ale dlaczego Metz w taki sposób nie działa..??? Skoro dedykowana lampa (420, 550) działa z analogiem i cyfrą ?