zastoswania: zoom do zdjec roznych i makro czasem
ma zastapic canona 75-300
zastoswania: zoom do zdjec roznych i makro czasem
ma zastapic canona 75-300
Pewnie zaraz ktos obsunie Cie za to, ze nie skorzystales z wyszukiwarki, bo z tego co pamietam sporo bylo o obu szklach na forum, a juz na pewno o 70-200. Jedno co moge napisac, to ze 70-200 jest rewelacyjne do zdjec roznych (poza szerokim planem oczywiscie).
Pozdrawiam,
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
Powiem szczerze ze najpierw poczytalem sobie o nich osobno na cbZamieszczone przez slonek
Ale porownanie tych dwoch mnie interesuje
Bo cena podobna a o jednym i drugim same pozytywy sie pisze wiec wole sie zapytac tych doswiadczonych
i w dodatku nie to forum :/Zamieszczone przez slonek
no chyba racja, moj bladZamieszczone przez Danon
prosze admina o przeniesienie
ale wracajac do tematu to czekam na informacje
Zakładam, że mówimy o cropie 1,6.To zupełnie dwa różne szkła i o różnych zastosowaniach. Jeśli ma to być zoom do reporterki, portretu i jako uzupełnienie zooma standartowego to zdecydowanie 70-200/4. Jeśli ma to być obiektyw do focenia np ptaków, czy też sportu typu windsurfing, piłka nozna, konie itd to zdecydowanie 100-300 HSM. Optycznie porównywalne, z lekkim wskazaniem na 100-300. Jakość wykonania i szybkość AF porównywalna. Wielkość i waga - nieporównywalne - Sigma z założoną osłona jest ogromna (ciężka i długa).
Pentax K-5 II, Leica M9
dziekiZamieszczone przez Arkan
no wlasnie ja czesciej plener, drzewka, kwiatki, zwierzatka (min koniki) wiec... heh
Sigma wazy ~1,5kb :-)
A jak wypada sigma 70-200 f2.8 na tle canona 70-200 4L? Fociłeś? Bo taki mam dylemat, że głowa mała. Tak się zastanawiam, że zawsze można kupić konwerter i sobie nieźle wydłużyć do tych 400 (a z crop'em to już wogóle). Więc jeżeli jakość optyczna i szybkość AF jest porównywalna, to światło byłoby decydujące (konwerter musi też swoje zabrać)Zamieszczone przez Arkan
Czy ktoś używał tego szkiełka z konwerterem? Wrażenia?
No to mnie zmartwiłeś, ale lepiej, ze Ty niż obiektyw po wydaniu niezłego grosza.Zamieszczone przez mmsza
ps. rozumiem, ze wyglądają nieźle...?