Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Czy kalibracja monitora ma sens dla nie-fotografa?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Kalibracja to proces mający na celu ujednolicenie obrazu odtwarzanego przez monitor tak by wszyscy posiadacze skalibrowanych monitorów widzieli go i d e n t y c z n i e .
    Gwoli formalności nie identycznie, tylko podobnie.

Ponadto to co Pan opisał to z grubsza działanie systemu zarządzania barwą oparta o profilowanie (nie kalibrację) urządzeń uczestniczących w procesie obróbki obrazu. Kalibracja toru wyświetlania (w tym monitora) jest w tym systemie dość specyficznym elementem i w zasadzie sednem całości.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy któraś ze stron internetowych z poradnikami na temat kalibracji uchodzi za najlepszą? Byłem ostatnio na jakiejś polskiej stronie, gdzie różne testy (np. Nokia) zostały skrytykowane. No i teraz nie wiem - brać pierwszy z brzegu?

I jeszcze jedno: czy nieodpowiednie korzystanie z ustawień karty graficznej może zniszczyć monitor? Piszę, bo nie mam w laptopie żadnych ustawień poza jasnością (tak przynajmniej sądzę), a w panelu sterowania nVidia mam dodatkowe ustawienia, m.in. kontrast. Jeśli coś tam poustawiam, to nie zniszczę monitora?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    I jeszcze jedno: czy nieodpowiednie korzystanie z ustawień karty graficznej może zniszczyć monitor? Piszę, bo nie mam w laptopie żadnych ustawień poza jasnością (tak przynajmniej sądzę), a w panelu sterowania nVidia mam dodatkowe ustawienia, m.in. kontrast. Jeśli coś tam poustawiam, to nie zniszczę monitora?
    Zniszczyć technicznie nie, ale obraz jak najbardziej można popsuć i jest na to 90% prawdopodobieństwa. Trzeba sobie uświadomić że na oko się niczego nie ustawi.

PS. Nie można regulować kontrastu wyświetlacza LCD. To jest technicznie niemożliwe.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie można regulować kontrastu wyświetlacza LCD. To jest technicznie niemożliwe.
    Czyli mogę założyć, że kontrast to 100% (taki jest wymagany przez poradniki)? Panel sterowania nVidia pozwala zwiekszyc kontrast i ustawiłem go na +50%. Dopiero wtedy mogłem zobaczyć to, co powinienem na tych wszystkich planszach testowych.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów