no to rób na zielonym kwadraciku i nie czytaj niczego już to się nie zmęczysz
no to rób na zielonym kwadraciku i nie czytaj niczego już to się nie zmęczysz
Próbuję eksperymentować... Przymknąłem przysłonę, ale to, co mam dalej - np. katedra (jak na fotce powyżej) wychodzi wciąż nieciekawie, za to wszystko się robi strasznie ciemne. Próbuję też z automatem z programem ustawionym na panoramy. Niby ostrość wychodzi lepsza, ale takie jakieś mdłe... W każdym razie pytanie wciąż jest dlaczego mi się obiektyw ustawia na 3metry, czy coś koło tego? Dlaczego bezproblemowo robi się zdjęcie np. samochodu oddalonego o ok. 10 - 11 metrów ode mnie i ustawia na te 10 - 11 metrów, a jak ma coś dalej to ustawia na 3?
Eos 50d + 17-85 IS USM
Co się człowieka czepiacie, pomóżmy mu lepiej. Co tu ma hiperfokalna do rzeczy? Taka fotka z użyciem AF musi być ostra, nawet ze słoikiem po ogórkach zamiast obiektywu. Pytania:
1. którego punktu AF używasz? Zdajesz się na wybór aparatu? Jeśli tak, to przestaw na centralny czujnik, bo sposób wyboru punktu ostrzenia to tajemnica programistów i nigdy nie będziesz miał pewności jak zadziała.
2. czy problem występuje też z innymi obiektywami?
3. czy podłączałeś swój obiektyw do innego body i jak wtedy było?
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka
Spróbowałem. Marny pomysł. Otwiera mi lampę bez powodu, brak możliwości ustawienia ISO, a ostrość... Ugh! TFU! :/
1. To zależy - czasem ustawiam konkretny punkt, czasem ufam automatyce w tej kwestii. Ale nawet jak ustawiam konkretny punkt problem jest ten sam.
2. Nie dysponuję w chwili obecnej innym obiektywem. Czekam jednak na 70-300 IS USM
3. Nie dysponuję innym body. Nie mam nawet od kogo pożyczyć. Wszyscy moi znajomi mają albo "idiotki", albo aparaty innych firm. Nikt z nich - o ile mi wiadomo - nie ma Canona.
He he he... Uwaga o słoiku mnie powaliła!![]()
Eos 50d + 17-85 IS USM
Zrób kilka zdjęć na @17mm/f4, odległych obiektów:
1. wyostrz na obiekcie ok. 5m od aparatu.
2. wyostrz na obiekcie 15-20m od aparatu.
3. wyostrz na dalekim obiekcie.
4. ustaw manualnie na nieskończoność.
Problemy jakie masz dręczą wielu niedoświadczonych landszafciarzy. Udzieliłem się w tym temacie również na optycznych, nawet sample im tam wkleiłem
Zrobiłem na potrzeby tamtego forum (niestety o zmierzchu i przy strasznej pogodzie) za pomocą 20d i 15-85IS następujący porażający estetyką kadr z okna samochodu
W dwóch ujęciach, ostrzony na odległy obiekt i ostrzone na obiekt za hiperfokalną (już nie pamiętam na co dokładnie). Oto dwa cropy 1:1 od focusa do dolnego marginesu kadru.
http://img40.imageshack.us/img40/5539/ostrzeniena8.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hiperfokalna ma bardzo dużo do rzeczy w uniwersalnych zoomach przy zdjęciach na szerokim kącie.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-05-2010 o 09:39 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
Spróbuj z innym obiektywem. Choćby w jakimś sklepie poproś o podpięcie jakiegoś szkła na chwilę. Alebo masz uszkodzony obiektyw - albo robisz jakąś totalną bzdurę w ustawieniu aparatu.
Zostaw te wszystkie tryby tematyczne, automaty itp, ustaw aparat na AV, przysłone na np. 4, koniecznie punkt centralny AF i spróbuj jeszcze raz zrobić kilka fotek - na bliskie i dalekie przedmioty. I wrzuć efekty, to będzie można coś więcej powiedzieć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MariuszJ, masz rację, ale to już są detale, w ten sposób można poprawić ostrość, ale to co pokazuje Triplex, to jakiś gruby błąd AF albo totalne pomieszanie nastaw aparatu. Może taki potworny FF? raczej nie..
Ostatnio edytowane przez rbucz ; 26-05-2010 o 09:50 Powód: Automerged Doublepost
Patrzenie na skalę i wariowanie że ustawia w standardowym zoomie na szerokim ostrość na dalekim raz tu raz tu - takie rzeczy muszą być zrozumiane. Zasada hiperfokalnej również. Musi być zrozumiane to, dlaczego na skali w UWA masz po metrze od razu nieskończoność, a standardowy zoom się telepie od hiperfokalnej do nieskończoności.
Inaczej zostaniemy zadręczeni takimi pytaniami i problemami.
Entuzjastyczny Neofita
MariuszJ, słusznie, ale niezależnie co tam było na skali ostrości, aparat ustawił ostrość "w kosmos". A nie powinien.
A ten AF to w ogóle działa? kręci obiektywem? Może jest poprzestawiane w body i jest wyłączony albo aktywowany oddzielnym guzikiem?
Ostatnio edytowane przez Triplex ; 26-05-2010 o 10:34 Powód: Automerged Doublepost
Eos 50d + 17-85 IS USM