Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Problem z ostrzeniem w 50d

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

no to rób na zielonym kwadraciku i nie czytaj niczego już to się nie zmęczysz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Próbuję eksperymentować... Przymknąłem przysłonę, ale to, co mam dalej - np. katedra (jak na fotce powyżej) wychodzi wciąż nieciekawie, za to wszystko się robi strasznie ciemne. Próbuję też z automatem z programem ustawionym na panoramy. Niby ostrość wychodzi lepsza, ale takie jakieś mdłe... W każdym razie pytanie wciąż jest dlaczego mi się obiektyw ustawia na 3metry, czy coś koło tego? Dlaczego bezproblemowo robi się zdjęcie np. samochodu oddalonego o ok. 10 - 11 metrów ode mnie i ustawia na te 10 - 11 metrów, a jak ma coś dalej to ustawia na 3?
    Eos 50d + 17-85 IS USM

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Co się człowieka czepiacie, pomóżmy mu lepiej. Co tu ma hiperfokalna do rzeczy? Taka fotka z użyciem AF musi być ostra, nawet ze słoikiem po ogórkach zamiast obiektywu. Pytania:
    1. którego punktu AF używasz? Zdajesz się na wybór aparatu? Jeśli tak, to przestaw na centralny czujnik, bo sposób wyboru punktu ostrzenia to tajemnica programistów i nigdy nie będziesz miał pewności jak zadziała.
    2. czy problem występuje też z innymi obiektywami?
    3. czy podłączałeś swój obiektyw do innego body i jak wtedy było?
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    no to rób na zielonym kwadraciku i nie czytaj niczego już to się nie zmęczysz
    Spróbowałem. Marny pomysł. Otwiera mi lampę bez powodu, brak możliwości ustawienia ISO, a ostrość... Ugh! TFU! :/
    Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Co się człowieka czepiacie, pomóżmy mu lepiej. Co tu ma hiperfokalna do rzeczy? Taka fotka z użyciem AF musi być ostra, nawet ze słoikiem po ogórkach zamiast obiektywu. Pytania:
    1. którego punktu AF używasz? Zdajesz się na wybór aparatu? Jeśli tak, to przestaw na centralny czujnik, bo sposób wyboru punktu ostrzenia to tajemnica programistów i nigdy nie będziesz miał pewności jak zadziała.
    2. czy problem występuje też z innymi obiektywami?
    3. czy podłączałeś swój obiektyw do innego body i jak wtedy było?
    1. To zależy - czasem ustawiam konkretny punkt, czasem ufam automatyce w tej kwestii. Ale nawet jak ustawiam konkretny punkt problem jest ten sam.
    2. Nie dysponuję w chwili obecnej innym obiektywem. Czekam jednak na 70-300 IS USM
    3. Nie dysponuję innym body. Nie mam nawet od kogo pożyczyć. Wszyscy moi znajomi mają albo "idiotki", albo aparaty innych firm. Nikt z nich - o ile mi wiadomo - nie ma Canona.

He he he... Uwaga o słoiku mnie powaliła!
    Eos 50d + 17-85 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zrób kilka zdjęć na @17mm/f4, odległych obiektów:

1. wyostrz na obiekcie ok. 5m od aparatu.
    2. wyostrz na obiekcie 15-20m od aparatu.
    3. wyostrz na dalekim obiekcie.
    4. ustaw manualnie na nieskończoność.

Problemy jakie masz dręczą wielu niedoświadczonych landszafciarzy. Udzieliłem się w tym temacie również na optycznych, nawet sample im tam wkleiłem

Zrobiłem na potrzeby tamtego forum (niestety o zmierzchu i przy strasznej pogodzie) za pomocą 20d i 15-85IS następujący porażający estetyką kadr z okna samochodu

W dwóch ujęciach, ostrzony na odległy obiekt i ostrzone na obiekt za hiperfokalną (już nie pamiętam na co dokładnie). Oto dwa cropy 1:1 od focusa do dolnego marginesu kadru.

http://img40.imageshack.us/img40/5539/ostrzeniena8.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co się człowieka czepiacie, pomóżmy mu lepiej. Co tu ma hiperfokalna do rzeczy?
    Hiperfokalna ma bardzo dużo do rzeczy w uniwersalnych zoomach przy zdjęciach na szerokim kącie.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-05-2010 o 09:39 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Spróbuj z innym obiektywem. Choćby w jakimś sklepie poproś o podpięcie jakiegoś szkła na chwilę. Alebo masz uszkodzony obiektyw - albo robisz jakąś totalną bzdurę w ustawieniu aparatu.
    Zostaw te wszystkie tryby tematyczne, automaty itp, ustaw aparat na AV, przysłone na np. 4, koniecznie punkt centralny AF i spróbuj jeszcze raz zrobić kilka fotek - na bliskie i dalekie przedmioty. I wrzuć efekty, to będzie można coś więcej powiedzieć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MariuszJ, masz rację, ale to już są detale, w ten sposób można poprawić ostrość, ale to co pokazuje Triplex, to jakiś gruby błąd AF albo totalne pomieszanie nastaw aparatu. Może taki potworny FF? raczej nie..
    Ostatnio edytowane przez rbucz ; 26-05-2010 o 09:50 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

MariuszJ, masz rację, ale to już są detale, w ten sposób można poprawić ostrość, ale to co pokazuje Triplex, to jakiś gruby błąd AF albo totalne pomieszanie nastaw aparatu. Może taki potworny FF? raczej nie..
    Patrzenie na skalę i wariowanie że ustawia w standardowym zoomie na szerokim ostrość na dalekim raz tu raz tu - takie rzeczy muszą być zrozumiane. Zasada hiperfokalnej również. Musi być zrozumiane to, dlaczego na skali w UWA masz po metrze od razu nieskończoność, a standardowy zoom się telepie od hiperfokalnej do nieskończoności.

Inaczej zostaniemy zadręczeni takimi pytaniami i problemami.
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

MariuszJ, słusznie, ale niezależnie co tam było na skali ostrości, aparat ustawił ostrość "w kosmos". A nie powinien.
    A ten AF to w ogóle działa? kręci obiektywem? Może jest poprzestawiane w body i jest wyłączony albo aktywowany oddzielnym guzikiem?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

MariuszJ, słusznie, ale niezależnie co tam było na skali ostrości, aparat ustawił ostrość "w kosmos". A nie powinien.
    Jestem na 99% pewien, że zarówno obiektyw jak i aparat jest w granicach normy. Obiektyw - w granicach normy 17-85, aparat w granicach normy Canon HNA (HiperNiemożebnyAutofocus)
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zrób kilka zdjęć na @17mm/f4, odległych obiektów:

1. wyostrz na obiekcie ok. 5m od aparatu.
    2. wyostrz na obiekcie 15-20m od aparatu.
    3. wyostrz na dalekim obiekcie.
    4. ustaw manualnie na nieskończoność.
    Spróbowałem to zrobić - na Av i MF i w takiej kolejności, jak podałeś. Z tym, że mogłem tylko z okna w chwili obecnej. Wyszło mi cosik takiego:

Sam nie wiem - chyba wszystko zrobiłem według wytycznych.
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 26-05-2010 o 10:34 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 50d + 17-85 IS USM

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów