Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Przemyślenia na temat dekielków z allegro

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale na etui do akumulatorków można liczyć? Nie chciał bym kupić skrzypiących.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak zasponsorujesz - nie ma sprawy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A co tu recenzować, szmatka do optyki ma być od Hamy i już. Inne są albo drogie albo do d..... uszy ;-)
    O przepraszam. Od paru lat mam ściereczkę firmy Unomat i jestem bardzo zadowolony.

Domyślnie

Hmm test niegłupi, tylko nie porusza jednej bardzo ważnej kwestii... A mianowicie: czy owe dekielki za bardzo nie rozpychają obudowy i czy nie grozi to przypadkiem poluzowaniem przedniej soczewki :P
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ależ nie ma problemu, mówisz - masz;-).

Z większą "siłą" od oryginałów działa tylko ten pseudo tamron. "Tokina" jest odrobinę słabsza niż oryginalne dekielki, a "Nikon" najsłabiej trzyma i nie wymaga prawie żadnej siły, żeby go zdjąć.

Oczywiście nie ma to wpływu na stan obiektywu.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Wlasnie stoje przed wyborem dekielka Terst super ! Chyba kupie sobie taki jeden .. na glowe

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Dobrze przynajmniej, że ten pseudo Canon "wydaje się być ok" Gdyby był gorszy od Nikona trzeba by było zmienić system

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Niech ten wątek się na coś konkretnego przyda...

W przeciwieństwie do autora wątku uważam, że oryginalny dekielek nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, kiedy próbujemy go założyć lub zdjąć przy zamocowanej osłonie przeciwsłonecznej. Dużo lepiej zachowują się dekielki typu "Tamron" z możliwością włożenia palców w uchwyty w środku dekielka, niż na jego okręgu.
    Kupiłem dekielek Matin 77 mm do 24-70L, jako, że świetnie się sprawdza podobny na 70-200/4 (po zeszlifowaniu napisu Made in Korea). No i tu problem, bo przednia soczewka w 24-70L dość mocno wystaje i dekielek opiera się na niej w sposób uniemożliwiający prawidłowe użytkowanie (nawet po ew. zeszlifowaniu napisu Made in Korea )
    Pytanie konkretne: Jaki tego typu dekielek nie będzie miał "funkcji" opierania się na przedniej soczewce 24-70L? Czy w ogóle taki istnieje?
    Nie mam ochoty testować wszystkich dostępnych na rynku dekielków, dlatego uprzejmie proszę szanowne koleżanki i kolegów o pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A może ktoś gdzieś widział coś w rodzaju przedłużenia gwintu 77 mm - za zasadzie z jednej strony częśc żeńska, z drugiej męska tego samego gwintu ?
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 28-05-2010 o 10:01 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dinderi, mam dokładnie to samo zdanie co do rozwiązania w Canonie, ale jest to lepsza opcja niż te 3 dekielki, które wymieniłem. W przypadku porządnych konstrukcji wolę uchwyty takie jakie ma Nikon najbardziej chyba.

Co do twojego problemu to albo dodać normalną UV'kę na przód, albo kupić jakiś możliwie najtańszy filtr i usunąć szkiełko z niego. Chyba najłatwiejsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mialem jeden podobny do tego
    http://www.allegro.pl/item1050297868...epka_77mm.html

Napis inny, ale to podobnie jak z innymi podrobkami fabryka ta sama, tylko odbiorca swoje loga zmienia...

Kupilem kiedtys specjalnie do 400L 5.6 abym mogl wyciagac dekiel normalnie z wyciagnietej oslony przeciwslonecznej. Org. dekiel canona jest niemozliwe zdjac bez chowania oslony. Wykonanie zaskoczylo mnie, plastik swietny (jakosc wykonania stawiam na tym samym poziomie co dekle sigmy czy tamrona - te z 'uchwytami' na srodku), dzialal kupe czasu perfekcyjnie (do chwili sprzedania szkla). Ogolnie bylem mega zadowolony i daleki do oceny, ze nie warto brac zamiennika, tylko org.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów