Ale na etui do akumulatorków można liczyć? Nie chciał bym kupić skrzypiących.
Ale na etui do akumulatorków można liczyć? Nie chciał bym kupić skrzypiących.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Jak zasponsorujesz - nie ma sprawy.
Hmm test niegłupi, tylko nie porusza jednej bardzo ważnej kwestii... A mianowicie: czy owe dekielki za bardzo nie rozpychają obudowy i czy nie grozi to przypadkiem poluzowaniem przedniej soczewki :P
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
Ależ nie ma problemu, mówisz - masz;-).
Z większą "siłą" od oryginałów działa tylko ten pseudo tamron. "Tokina" jest odrobinę słabsza niż oryginalne dekielki, a "Nikon" najsłabiej trzyma i nie wymaga prawie żadnej siły, żeby go zdjąć.
Oczywiście nie ma to wpływu na stan obiektywu.
Wlasnie stoje przed wyborem dekielkaTerst super !
Chyba kupie sobie taki jeden .. na glowe
![]()
Dobrze przynajmniej, że ten pseudo Canon "wydaje się być ok" Gdyby był gorszy od Nikona trzeba by było zmienić system![]()
Niech ten wątek się na coś konkretnego przyda...
W przeciwieństwie do autora wątku uważam, że oryginalny dekielek nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, kiedy próbujemy go założyć lub zdjąć przy zamocowanej osłonie przeciwsłonecznej. Dużo lepiej zachowują się dekielki typu "Tamron" z możliwością włożenia palców w uchwyty w środku dekielka, niż na jego okręgu.
Kupiłem dekielek Matin 77 mm do 24-70L, jako, że świetnie się sprawdza podobny na 70-200/4 (po zeszlifowaniu napisu Made in Korea). No i tu problem, bo przednia soczewka w 24-70L dość mocno wystaje i dekielek opiera się na niej w sposób uniemożliwiający prawidłowe użytkowanie (nawet po ew. zeszlifowaniu napisu Made in Korea)
Pytanie konkretne: Jaki tego typu dekielek nie będzie miał "funkcji" opierania się na przedniej soczewce 24-70L? Czy w ogóle taki istnieje?
Nie mam ochoty testować wszystkich dostępnych na rynku dekielków, dlatego uprzejmie proszę szanowne koleżanki i kolegów o pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A może ktoś gdzieś widział coś w rodzaju przedłużenia gwintu 77 mm - za zasadzie z jednej strony częśc żeńska, z drugiej męska tego samego gwintu ?
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 28-05-2010 o 10:01 Powód: Automerged Doublepost
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
dinderi, mam dokładnie to samo zdanie co do rozwiązania w Canonie, ale jest to lepsza opcja niż te 3 dekielki, które wymieniłem. W przypadku porządnych konstrukcji wolę uchwyty takie jakie ma Nikon najbardziej chyba.
Co do twojego problemu to albo dodać normalną UV'kę na przód, albo kupić jakiś możliwie najtańszy filtr i usunąć szkiełko z niego. Chyba najłatwiejsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie.
Mialem jeden podobny do tego
http://www.allegro.pl/item1050297868...epka_77mm.html
Napis inny, ale to podobnie jak z innymi podrobkami fabryka ta sama, tylko odbiorca swoje loga zmienia...
Kupilem kiedtys specjalnie do 400L 5.6 abym mogl wyciagac dekiel normalnie z wyciagnietej oslony przeciwslonecznej. Org. dekiel canona jest niemozliwe zdjac bez chowania oslony. Wykonanie zaskoczylo mnie, plastik swietny (jakosc wykonania stawiam na tym samym poziomie co dekle sigmy czy tamrona - te z 'uchwytami' na srodku), dzialal kupe czasu perfekcyjnie (do chwili sprzedania szkla). Ogolnie bylem mega zadowolony i daleki do oceny, ze nie warto brac zamiennika, tylko org.