Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: utrata ostrości przy przenoszeniu kadru

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majutek Zobacz posta
    Kiedy biorę ostrość z np. twarzy przy f/2,5 - 3,5 i zostawiam wciśnięty do połowy spust, aby nie utracić ostrości która mnie interesuje na ujęciu, a następnie kadruje w pożądany sposób i dociskam robiąc zdjęcie ostrość schodzi w zupełnie inny punkt niż chciałam
    Krótko mówiąc na cropie z x1,6 masz ogniskową 80 mm i przy w pełni otwartej przysłonie masz "paierową" głębię osrości, każdy Twój ruch do przodu i tyłu (lub modela) powoduje zmianę punktu ostrzenia, o zmianie płaszczyzny ostrzenia to już tu pisałem http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3245&p=1 :wink:
    Najlepiej nie przekadrowywać i próbować otrzyć na bocznych czujnikach AF-a, o ile dadzą radę wyostrzyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez majutek Zobacz posta
    Może rzeczywiście brak mi wprawy. Cały czas robiłam kitem 18-55. Ktoś mądry i doświadczony powiedział mi niedawno, że jasne szkła i "stałki" są bardziej wymagające. Stałke mam kilka miesięcy ale niewiele jej używałam. Sama nie wiem dlaczego...Mam nadzieję, że to nie jest kwestia szkła tylko właśnie mojej niewprawnej ręki :-D. Kurcze ale to denerwujące jest. A w to 50-tke wykorzystywać raczej do zdjęć z bliska typu portret czy szersze zastosowanie jest również przeznaczone dla niej. Pytam bo większość zdjęć które obserwuję np. na CB są portretowe z bliska.
    Zanim jeszcze całkiem stacisz zaufanie do swoich zdloności fotograficznych to wcześniej zrób też test tego szkiełka na FF/BF - może się okaże, że to tutaj jest problem vide wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=43210
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-05-2010 o 11:58 Powód: Automerged Doublepost
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów