Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: utrata ostrości przy przenoszeniu kadru

Dopiero zaczyna Awatar majutek

Domyślnie utrata ostrości przy przenoszeniu kadru

Witam

Taki problem mam Panowie i Panie. Otóż do 1000d mam podczepiony obiektyw canona 50 f/1,8. Kiedy biorę ostrość z np. twarzy przy f/2,5 - 3,5 i zostawiam wciśnięty do połowy spust, aby nie utracić ostrości która mnie interesuje na ujęciu, a następnie kadruje w pożądany sposób i dociskam robiąc zdjęcie ostrość schodzi w zupełnie inny punkt niż chciałam. Irytuje mnie to strasznie. Staram się nie zmieniać przy przenoszeniu płaszczyzny z której brana była ostrość a mimo wszystko ucieka. Dlaczego? Jeśli robię zdjęcia z bliska i ostrość pobrana jest z jakiegoś elementu twarzy i kadr pozostaje ten sam jest ok. Nie mam zespołu ruchomych dłoni i nie trzęsę się więc co jest przyczyna?

Pozdrawiam

majutek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nieumiejętność fotografującego. Mi się taka operacja udaje nawet na f/1,4 - f/2,0 na pełnej klacie i 50mm.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

A masz napewno AF ustawione na One Shot? tylko w tym programie to sie uda.

Domyślnie

No właśnie mam. I dlatego zastanawiam się o co chodzi?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Wg mnie to brak praktyki w tej kwestii (bez urazy ) Chyba jednak nie kadrujesz, nie zmieniając płaszczyzny, którą wyostrzyłeś. Zdjęcie z mojego wątku w stopce nr 6 zostało wykonane opisaną przez Ciebie metodą (zresztą zawsze tak robię). Przy tym zdjęciu był to szybki ruch prze kadrowania. Jak dla mnie to kwestia wyrobienia sobie ruchu niczym cyrklem (bez gibnięcia się)

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

I jeśli to występuje nie tylko przy tej 50-tce znaczy chyba, że czynnik ludzki zawodzi. Z tym że osobiście wolę jak jest ciekawie niż żyletkowo ostro
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Domyślnie

Zawiódł tutaj czynnik ludzki Poza tym przy tak dużej przyslonie i małej głębi ostrosci bardzo łatwo stracić ostrosc. Normalne zjawisko. Kwestia wprawy.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majutek Zobacz posta
    Witam

Taki problem mam Panowie i Panie. Otóż do 1000d mam podczepiony obiektyw canona 50 f/1,8. Kiedy biorę ostrość z np. twarzy przy f/2,5 - 3,5 i zostawiam wciśnięty do połowy spust, aby nie utracić ostrości która mnie interesuje na ujęciu, a następnie kadruje w pożądany sposób i dociskam robiąc zdjęcie ostrość schodzi w zupełnie inny punkt niż chciałam. Irytuje mnie to strasznie. Staram się nie zmieniać przy przenoszeniu płaszczyzny z której brana była ostrość a mimo wszystko ucieka. Dlaczego? Jeśli robię zdjęcia z bliska i ostrość pobrana jest z jakiegoś elementu twarzy i kadr pozostaje ten sam jest ok. Nie mam zespołu ruchomych dłoni i nie trzęsę się więc co jest przyczyna?

Pozdrawiam

majutek
    Odpowiedzi były w innych wątkach:
    http://canon-board.info/showthread.php?p=347975

i tutaj również - warto przeczytać dokładnie i wyciągnąć wnioski
    :wink:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie podałem linka: http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3245&p=1 (też coś naskrobałem na ten własnie temat)
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-05-2010 o 11:38 Powód: Automerged Doublepost
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Domyślnie

Może rzeczywiście brak mi wprawy. Cały czas robiłam kitem 18-55. Ktoś mądry i doświadczony powiedział mi niedawno, że jasne szkła i "stałki" są bardziej wymagające. Stałke mam kilka miesięcy ale niewiele jej używałam. Sama nie wiem dlaczego...Mam nadzieję, że to nie jest kwestia szkła tylko właśnie mojej niewprawnej ręki :-D. Kurcze ale to denerwujące jest. A w to 50-tke wykorzystywać raczej do zdjęć z bliska typu portret czy szersze zastosowanie jest również przeznaczone dla niej. Pytam bo większość zdjęć które obserwuję np. na CB są portretowe z bliska.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie

Kiedy biorę ostrość z np. twarzy przy f/2,5 - 3,5 i zostawiam wciśnięty do połowy spust, aby nie utracić ostrości która mnie interesuje na ujęciu, a następnie kadruje w pożądany sposób i dociskam robiąc zdjęcie ostrość schodzi w zupełnie inny punkt niż chciałam
    Krótko mówiąc na cropie z x1,6 masz ogniskową 80 mm i przy w pełni otwartej przysłonie masz "paierową" głębię osrości, każdy Twój ruch do przodu i tyłu (lub modela) powoduje zmianę punktu ostrzenia, o zmianie płaszczyzny ostrzenia to już tu pisałem http://dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3245&p=1 :wink:
    Najlepiej nie przekadrowywać i próbować otrzyć na bocznych czujnikach AF-a, o ile dadzą radę wyostrzyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może rzeczywiście brak mi wprawy. Cały czas robiłam kitem 18-55. Ktoś mądry i doświadczony powiedział mi niedawno, że jasne szkła i "stałki" są bardziej wymagające. Stałke mam kilka miesięcy ale niewiele jej używałam. Sama nie wiem dlaczego...Mam nadzieję, że to nie jest kwestia szkła tylko właśnie mojej niewprawnej ręki :-D. Kurcze ale to denerwujące jest. A w to 50-tke wykorzystywać raczej do zdjęć z bliska typu portret czy szersze zastosowanie jest również przeznaczone dla niej. Pytam bo większość zdjęć które obserwuję np. na CB są portretowe z bliska.
    Zanim jeszcze całkiem stacisz zaufanie do swoich zdloności fotograficznych to wcześniej zrób też test tego szkiełka na FF/BF - może się okaże, że to tutaj jest problem vide wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=43210
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-05-2010 o 11:58 Powód: Automerged Doublepost
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów