Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Podziemia i jaskinie - czyli jak to prawidłowo robić ?

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    tylko że z węzykiem a bez jakiegokolwiek źródła światła to nic nie zdziałasz.
    Tak, wiem. Mówię, nie wiem dokładnie jakie tam warunki zastanę więc pytam się na wszelki wypadek. Oczywiście, jeśli światła nie będzie w ogóle to jedną ręką będę trzymał wężyk, a drugą świecił latarką.
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Tak, wiem. Mówię, nie wiem dokładnie jakie tam warunki zastanę więc pytam się na wszelki wypadek. Oczywiście, jeśli światła nie będzie w ogóle to jedną ręką będę trzymał wężyk, a drugą świecił latarką.
    Hej, focilem trochę podczas wycieczki w Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. Do jaskiń przeważnie nie pozwalają wnosić statywów, często również zabrania się używania lampy błyskowej. W związku z tym robiłem zdjęcia z ręki, F/3.5 - 5.6 ISO 1000-1600. Czasy wychodziły w okolicach 1/30 - 1/10s na C10-22+30D. Później delikatne odszumianie i w sumie jestem zadowolony z rezultatów. Lampa błyskowa faktycznie nie daje rady.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Hej, focilem trochę podczas wycieczki w Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. Do jaskiń przeważnie nie pozwalają wnosić statywów, często również zabrania się używania lampy błyskowej. W związku z tym robiłem zdjęcia z ręki, F/3.5 - 5.6 ISO 1000-1600. Czasy wychodziły w okolicach 1/30 - 1/10s na C10-22+30D. Później delikatne odszumianie i w sumie jestem zadowolony z rezultatów. Lampa błyskowa faktycznie nie daje rady.
    Dałbyś kilka fotek ?
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Dałbyś kilka fotek ?

http://canon-board.info/showpost.php...46&postcount=7 tutaj jest 1 od caveman'a
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Knur
    Guest

Domyślnie

Można i z ręki przy krótkich czasach zrobić dość dobre zdjęcie jaskini. Oto link do moich zdjęć, też robione w Jaskini Niedźwiedzia przy czasach rzędu 1/80s - 1s, przysłona f3,5 - 4, iso w przedziale 100-400. http://forum.bystrzyca.info.pl/viewtopic.php?t=1406 (pierwszy post).

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

ja strzelam z ręki, oczywiście łokciem podpartej o bok. poniżej jedna z fotek z wieliczki:

link do oryginału:
    http://www.bmwauto.pl/IMG_8607.JPG

nawet nieźle wyszło, chyba :-)
    pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze co do lampy. osobiście uważam, że fotki z lampą w jaskiniach, kopalniach nie oddają atmosfery tychże miejsc. oczywiście kilka lamp rozstawionych może zdać super egzamin, ale na takie manewry zazwyczaj nie ma czasu i możliwości.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez marcinradom ; 05-06-2010 o 21:04 Powód: Automerged Doublepost
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów