Podziemia i jaskinie - czyli jak to prawidłowo robić ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Podziemia i jaskinie - czyli jak to prawidłowo robić ?

Witam
    Czy ma już ktoś doświadczenie z robieniem zdjęć w jaskiniach czy ogólnie podziemiach ? Nie za bardzo wiem jak prawidłowo wybrać przysłonę czy czas otwarcia migawki. Nie będę miał zbytnio czasu na eksperymenty, bo doszedł bym w końcu do tego sam, dlatego też pytam się Was.

Pozdrawiam
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam
  • JerzyC
    Bywalec
    • 2006
    • 103

Kilka lamp błyskowych zsynchronizowanych to minimum. Jedną lampą na aparacie nic nie zrobisz.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez mateuszw3
      Witam
      Czy ma już ktoś doświadczenie z robieniem zdjęć w jaskiniach czy ogólnie podziemiach ? Nie za bardzo wiem jak prawidłowo wybrać przysłonę czy czas otwarcia migawki. Nie będę miał zbytnio czasu na eksperymenty, bo doszedł bym w końcu do tego sam, dlatego też pytam się Was.

Pozdrawiam
      Tak samo jak gdziekolwiek indziej - tyle że oczywiście na statywie...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• preinwher
        Początki nałogu
        • 2008
        • 458

Polecam malowanie światłem np. latarką.
        Długi czas naświetlania, statyw, no i malujesz po ścianach snopem światła.
        Technika dosyć prosta

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• krzysztofr
          Bywalec
          • 2008
          • 233

Wszystko zależy jak duże mają być te podziemia.
          Jeżeli nie masz kilku lamp błyskowych, to zaopatrz się w mocną latarkę.
          No i oczywiście statyw do tego i wężyk (wtedy możesz naświetlać dłużej niż przez 30s.).
          Ewentualnie możesz chodzić z lampą błyskową i wyzwalać ją guzikiem. Tylko wtedy musisz uważać żeby nie naświetlić swojego konturu.
          Krzysztof Rogoziński | fotografia
          http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• mateuszw3
            Początki nałogu
            • 2009
            • 278

Zamieszczone przez preinwher
            Polecam malowanie światłem np. latarką.
            Długi czas naświetlania, statyw, no i malujesz po ścianach snopem światła.
            Technika dosyć prosta
            Tyle czy będzie widać jakieś duże różnice w oświetleniu ? Chcę uniknąć tego, że jedna część kadru jest zbyt ciemna a druga zbyt jasna. Chyba na początek jednak wezmę opcję z wężykiem
            Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8

Komentarz

• preinwher
              Początki nałogu
              • 2008
              • 458

Tyle czy będzie widać jakieś duże różnice w oświetleniu ? Chcę uniknąć tego, że jedna część kadru jest zbyt ciemna a druga zbyt jasna.
              Na to gotowej recepty nie ma. Wprawy trzeba nabrać Jednostajny ruch latarką bez zatrzymywania...

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• iso
                Uzależniony
                • 2009
                • 547

Tyle czy będzie widać jakieś duże różnice w oświetleniu ? Chcę uniknąć tego, że jedna część kadru jest zbyt ciemna a druga zbyt jasna. Chyba na początek jednak wezmę opcję z wężykiem
                tylko że z węzykiem a bez jakiegokolwiek źródła światła to nic nie zdziałasz.

Komentarz

• WrocArt
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 61

Podstawowa kwestia to czas jakim dysponujesz podczas fotografowania - jeżeli będziesz robić zdjęcia idąc z wycieczką po sztolniach czy jaskiniach to nie będziesz miał zbyt dużo czasu na długie naświetlanie i rozstawianie statywu o ile w ogóle będziesz mógł z nim wejść. Używanie w takich miejscach fleszy jest też bardzo rzadko dozwolone pozostaje więc tylko optymalne ISO, jasne stałki i pewna ręka. A jeżeli czas nie będzie niczym ograniczony to uwagi jw.
                  C 5D MIII, C 17-40L/4, C 70-200L/4, SIGMA A50/1,4, C 430EX II,

Komentarz

• zonk
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 203

Jeżeli to będzie wycieczka po jaskiniach to czasami i flesza nie pozwalają używać. Ja robiłem tak: aparat na statyw, iso max, minimalna przysłona, ostrość często manualnie bo nie zawsze aparat chciał złapać i samowyzwalacz ustawiony na 2s.
                    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• mateuszw3
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 278

Zamieszczone przez iso
                      tylko że z węzykiem a bez jakiegokolwiek źródła światła to nic nie zdziałasz.
                      Tak, wiem. Mówię, nie wiem dokładnie jakie tam warunki zastanę więc pytam się na wszelki wypadek. Oczywiście, jeśli światła nie będzie w ogóle to jedną ręką będę trzymał wężyk, a drugą świecił latarką.

Komentarz

• caveman
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 239

Tak, wiem. Mówię, nie wiem dokładnie jakie tam warunki zastanę więc pytam się na wszelki wypadek. Oczywiście, jeśli światła nie będzie w ogóle to jedną ręką będę trzymał wężyk, a drugą świecił latarką.
                        Hej, focilem trochę podczas wycieczki w Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. Do jaskiń przeważnie nie pozwalają wnosić statywów, często również zabrania się używania lampy błyskowej. W związku z tym robiłem zdjęcia z ręki, F/3.5 - 5.6 ISO 1000-1600. Czasy wychodziły w okolicach 1/30 - 1/10s na C10-22+30D. Później delikatne odszumianie i w sumie jestem zadowolony z rezultatów. Lampa błyskowa faktycznie nie daje rady.

Komentarz

• mateuszw3
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 278

Zamieszczone przez caveman
                          Hej, focilem trochę podczas wycieczki w Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie. Do jaskiń przeważnie nie pozwalają wnosić statywów, często również zabrania się używania lampy błyskowej. W związku z tym robiłem zdjęcia z ręki, F/3.5 - 5.6 ISO 1000-1600. Czasy wychodziły w okolicach 1/30 - 1/10s na C10-22+30D. Później delikatne odszumianie i w sumie jestem zadowolony z rezultatów. Lampa błyskowa faktycznie nie daje rady.
                          Dałbyś kilka fotek ?

Komentarz

• ElSor
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 504

Dałbyś kilka fotek ?

http://canon-board.info/showpost.php...46&postcount=7 tutaj jest 1 od caveman'a
                            A490+SDK
                            Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Knur

Można i z ręki przy krótkich czasach zrobić dość dobre zdjęcie jaskini. Oto link do moich zdjęć, też robione w Jaskini Niedźwiedzia przy czasach rzędu 1/80s - 1s, przysłona f3,5 - 4, iso w przedziale 100-400. http://forum.bystrzyca.info.pl/viewtopic.php?t=1406 (pierwszy post).

Komentarz

Pracuję...