Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Jak traktuje się fotografów na świecie?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Włochy - Kalabria, Sycylia : ludzie otwarci, szczególnie dzieciaki same "wchodziły" z uśmiechem w obiektyw :-) Na Sycylii były to tylko zbocza Etny, Syrakuzy, okolice Milazzo..
    Gdy w miasteczku Taurianova wyszedłem po zmroku focić fiestę, sztuczne ognie, ludzie zapraszali mnie do stolików, częstowali winem, chcieli pogadać .. tyle , że z włoskim u mnie na bakier
    Pozdrawiam
    Marek

malakus
    Guest

Domyślnie

Witam tak się złożyło , że wkrótce wybieram się do tego pięknego , mam nadzieję kraju . Czy któryś z kolegów mógłby ustosunkować się do poniższej informacji

Władze egipskie uważają, że statywy przy robieniu zdjęć/filmów używane są jedynie przez specjalistów (w celach zarobkowych), więc korzystanie z nich wymaga specjalnego zezwolenia, co wiąże się oczywiście z biurokratyczną ścieżką i dodatkowymi opłatami. Nie warto więc ciągnąć ze sobą statywów. Chyba, że chcecie się użerać z policją turystyczną na każdym kroku.

ze strony:http://www.republika.pl/egipt/turystyka.html

Planuję zabrać statyw i sporą ilość gratów , czy faktycznie mogą spotkać mnie nieprzyjemności :-(

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malakus
    Witam tak się złożyło , że wkrótce wybieram się do tego pięknego , mam nadzieję kraju . Czy któryś z kolegów mógłby ustosunkować się do poniższej informacji

Władze egipskie uważają, że statywy przy robieniu zdjęć/filmów używane są jedynie przez specjalistów (w celach zarobkowych), więc korzystanie z nich wymaga specjalnego zezwolenia, co wiąże się oczywiście z biurokratyczną ścieżką i dodatkowymi opłatami. Nie warto więc ciągnąć ze sobą statywów. Chyba, że chcecie się użerać z policją turystyczną na każdym kroku.

ze strony:http://www.republika.pl/egipt/turystyka.html

Planuję zabrać statyw i sporą ilość gratów , czy faktycznie mogą spotkać mnie nieprzyjemności :-(
    W plenerze nikt Ci nie zabroni robić zdjęć ze statywem. W meczetach (nie wiem czy wszystkich) i w Muzeum Kairskim nie ma znaczenia - ze statywem czy bez nie wolno robić żadnych zdjęć. Jeżeli będziesz jeździł na wycieczki fakultatywne to statyw Ci się nie przyda ponieważ wszystkie ciekawe miejsca zwiedzasz między 9 a 17. Moim zdaniem nie ma sensu targać statywu.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    w Muzeum Kairskim nie ma znaczenia - ze statywem czy bez nie wolno robić żadnych zdjęć.
    Co prawda byłem tam kilka ładnych lat temu ale wtedy obowiązywał tylko zakaz robienia zdjeć z lampą w muzeum. Podobnie było w Dolinie Królów - zakaz ale tylko z lampą w grobowcach. Oczywiście - jak ktos napisał - za symboliczny dowód wdzięczności można wszystko załatwić.
    Z innych krajów - chyba nie zauwazyłem:
    - Majorka - przepiekna wyspa i wymarzony plener do zdjęć. Ludzie - oczywiście pełna Europa
    - Tunezja - chyba się nie przewinęła w żadnym watku. Za ciekawsze ujęcia (ludzi) niestety trzeba prawie zawsze coś zapłacić
    - Wyspy Kanaryjskie - znam 4 wyspy: Gran Canarię, Teneryfe, Lanzarotte i Fuertawenturę. Każda z nich jest na swój sposób niesamowita - np. Gran canaria z widoczkami jakby marsjańskimi, Lanzarotta - czerń i wulkany, Fuertawentura - z białymi dziewiczymi piaskowymi plażami jakich nidzie chyba nie widziałem. Ludzie baaaaardzo pozytwyni i baaardzo europejscy
    - Dominikana - (chyba nikt o niej nie pisał) pełna egzotyka. Bardzo przyjaźni ludzie i bardzo chętnie pozujący do zdjęć.

Ja najbardziej chyba byłem zachwycony Kubą - tu zadne słowa tego nie oddadzą. Ludzie bez problemów pozujący do zdjęć ale - z ciekawszymi ujęciami niestety trzeba liczyć się z tym że trzeba co najmniej z tego baksa :razz: "wyskoczyć". Trzeba to po prostu zobaczyć i .... uwiecznić póki jeszcze Tam jest tak jak jest.
    Zachwyciła mnie też Szwajcaria ..... Jest przepiękna - Muflon zazdroszczę Ci tych widoków ... :razz:
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    Co prawda byłem tam kilka ładnych lat temu ale wtedy obowiązywał tylko zakaz robienia zdjeć z lampą w muzeum. Podobnie było w Dolinie Królów - zakaz ale tylko z lampą w grobowcach. Oczywiście - jak ktos napisał - za symboliczny dowód wdzięczności można wszystko załatwić.
    Z innych krajów - chyba nie zauwazyłem:
    - Majorka - przepiekna wyspa i wymarzony plener do zdjęć. Ludzie - oczywiście pełna Europa
    - Tunezja - chyba się nie przewinęła w żadnym watku. Za ciekawsze ujęcia (ludzi) niestety trzeba prawie zawsze coś zapłacić
    - Wyspy Kanaryjskie - znam 4 wyspy: Gran Canarię, Teneryfe, Lanzarotte i Fuertawenturę. Każda z nich jest na swój sposób niesamowita - np. Gran canaria z widoczkami jakby marsjańskimi, Lanzarotta - czerń i wulkany, Fuertawentura - z białymi dziewiczymi piaskowymi plażami jakich nidzie chyba nie widziałem. Ludzie baaaaardzo pozytwyni i baaardzo europejscy
    - Dominikana - (chyba nikt o niej nie pisał) pełna egzotyka. Bardzo przyjaźni ludzie i bardzo chętnie pozujący do zdjęć.

Ja najbardziej chyba byłem zachwycony Kubą - tu zadne słowa tego nie oddadzą. Ludzie bez problemów pozujący do zdjęć ale - z ciekawszymi ujęciami niestety trzeba liczyć się z tym że trzeba co najmniej z tego baksa :razz: "wyskoczyć". Trzeba to po prostu zobaczyć i .... uwiecznić póki jeszcze Tam jest tak jak jest.
    Zachwyciła mnie też Szwajcaria ..... Jest przepiękna - Muflon zazdroszczę Ci tych widoków ... :razz:
    Niestety od zeszłego roku nie wolno robić żadnych zdjęć w Muzeum Kairskim i nie ma znaczenia czy używasz do tego lampy czy też nie. Przy wejściach są wykrywacze metalu a ochrona sprawdza bardzo dokładnie torby i plecaki. Nawet gdyby jakimś cudem udało ci się przemycić niewielki aparat to marne szanse na fotki bo bardzo pilnują i w sytuacji gdy cię "nakryją" mają prawo zabrać sprzęt. Co do Doliny Królów sytuacja podobna na zewnątrz owszem - w grobowcach całkowity zakaz. Chyba że się dogadasz ze strażnikiem ( w grobowcu na dole jest tylko jeden).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Niestety od zeszłego roku nie wolno robić żadnych zdjęć w Muzeum Kairskim i nie ma znaczenia czy używasz do tego lampy czy też nie. Przy wejściach są wykrywacze metalu a ochrona sprawdza bardzo dokładnie torby i plecaki. Nawet gdyby jakimś cudem udało ci się przemycić niewielki aparat to marne szanse na fotki bo bardzo pilnują i w sytuacji gdy cię "nakryją" mają prawo zabrać sprzęt. Co do Doliny Królów sytuacja podobna na zewnątrz owszem - w grobowcach całkowity zakaz. Chyba że się dogadasz ze strażnikiem ( w grobowcu na dole jest tylko jeden).
    No to udało mi sie jeszcze trochę popstrykać za dobrych czasów :smile:
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

dazz
    Guest

Domyślnie

Kraje arabskie (Egipt, Tunezja itp) - no problem o ile po zrobieniu dasz bakszysz (przyjmą każdą walutę :wink: ); problemy mogą się pojawić jeśli będziesz chciał przytulić/zbliżyć się do kobiety
    Turcja - na wybrzeżu mili uśmiechnięci ludzi pozwolą na wszysko, wewnątrz kraju nieco gorzej, ale i tak bez większych problemów
    Bałkany - trzeba uważać, żeby ktoś z tyłu nie rozbił Ci butelki na głowie (nieco subiektywna opinia spowodowana złymi wrażeniami z pobytu w Bośni)
    Portugalia - mili, wyluzowani ludzi; można fotografować nawet nudystów, których pełno na plażach :wink:

Uprawnienia umieszczania postów