Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Jak traktuje się fotografów na świecie?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malakus
    Witam tak się złożyło , że wkrótce wybieram się do tego pięknego , mam nadzieję kraju . Czy któryś z kolegów mógłby ustosunkować się do poniższej informacji

Władze egipskie uważają, że statywy przy robieniu zdjęć/filmów używane są jedynie przez specjalistów (w celach zarobkowych), więc korzystanie z nich wymaga specjalnego zezwolenia, co wiąże się oczywiście z biurokratyczną ścieżką i dodatkowymi opłatami. Nie warto więc ciągnąć ze sobą statywów. Chyba, że chcecie się użerać z policją turystyczną na każdym kroku.

ze strony:http://www.republika.pl/egipt/turystyka.html

Planuję zabrać statyw i sporą ilość gratów , czy faktycznie mogą spotkać mnie nieprzyjemności :-(
    W plenerze nikt Ci nie zabroni robić zdjęć ze statywem. W meczetach (nie wiem czy wszystkich) i w Muzeum Kairskim nie ma znaczenia - ze statywem czy bez nie wolno robić żadnych zdjęć. Jeżeli będziesz jeździł na wycieczki fakultatywne to statyw Ci się nie przyda ponieważ wszystkie ciekawe miejsca zwiedzasz między 9 a 17. Moim zdaniem nie ma sensu targać statywu.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    USA - generalnie bez problemow choc po ostatnich wydarzeniach ("War on terror") to roznie bywa. Czasem trzeba uwazac co sie fotografuje (tzn budynki rzadowe, policjantow, itp).
    Hmm, cały Washington opstrykałem, łącznie z Białym Domem, Pentagonem i Capitolem , nawet ochronie pstrykałem i nikt nic nie powiedział...
    No a poza tym o 1 w nocy czułem sie bezpiecznie z aparatem na wierzchu.

Szwecja, Norwegia - pełna kultura Tylko renifery uciekają
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    Szwecja, Norwegia - pełna kultura Tylko renifery uciekają

Bo renifery to nie 17-40 w pysk wsadzac, tylko kulturalnie jakas 300tka z parunastu metrow

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jeszcze dopisze zgodnie z ostatnimi doswiadczeniami:

Islandia - zero problemow. Do tego stopnia, ze nawet obecnosc faceta z aparatem na statywie w odleglosci kilkunastu metrow od... domu Pani Prezydent (to co widac w tle tej fotki) tego kraju nie wzbudza watpliwosci. Gdybym chcial to pewnie bym mogl zajrzec przez okno co Pani Prezydent ma na obiad...

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Bo renifery to nie 17-40 w pysk wsadzac, tylko kulturalnie jakas 300tka z parunastu metrow
    Buhahaha
    No tak,ale za tamtych czasów to jeszcze z kompaktem analogowym latałem po lasach...

A by the way Norwegii, kusi mnie Droga Trolli, widoczki piękne, jeszcze nie teraz, ale może za kilkanaście miesięcy....
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Jedyne co mogę powiedziec, to stolice.
    Rzym. Tam każdy robi zdjęcia i traktuje się to w sposób jak najbardziej normalny w świecie. Zero zagrożeń. Raz się wybrałem do galerii oglądać zdjęcia Salgado i z biedą zdążyłem na ostatni pociag z Rzymu do miasteczka gdzie się zatrzymałem.

Berlin. Wyższa szkoła jazdy. W dawnym "Zachodnim" to całkiem przyjemnie, zero strachu. We "Wschodnim" niby to samo, ale jak się weszło w jakąś uliczkę, to się czułem jak na Śląsku. Czyli strach o życie. Zupełnie bezpodstawny.

Paryż. Byłem w sierpniu, a więc w miesiącu wysypu turystów. Japończyków za trzęsienie. Każdy z nich ma cyfrówkę i duże karty pamięci. Zdjęcia walą równo. Wszystkim i wszystkiemu. d'Orsay czy Louvr -zapomnijcie o jakimkolwiek dobrym zdjęciu! Ogólnie spokojnie i bezpicznie czułem się. Ludzie nie reagowali na aparat. Zdecydowanie gorzej było w dzielnicach-miasteczkach pod Paryżem. Clichy czy StDenis. Pojechałem zobaczyć katedrę z grobami większości królów. Tragedia. Już w metrze bylio sami czarni. A na powierzchni inny świat. Sodoma i gomora. Czarny Ląd w pigułce. Stroje,zapachy, handel, tłumy na ulicach...i bieda, straszna bieda wyjęcia aparatu=samobójstwo.

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GaGacek
    IRAQ - tam nie problemu ale wiadmo co sie tam dzije
    W Iraku byłem jeszcze przed Amerykańskimi akcjami wojskowymi.. Tubylcy życzliwi, chętnie pozowali.. tzn wpychali się w kadr nieproszeni oczekując potem zapłaty.. modele.. Z ciekawostek.. Mam zdjęcie z kałasznikowem na szyii w centrum Bagdadu.. byłem pewnie pierwszym nie irakijczykiem w takiej sytuacji.. Żołnierz który oddał broń pewnie byłby rozstrzelnany bez sądu... Irak był wtedy w stanie wojny z Iranem a ja miałem 7lat
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    w Muzeum Kairskim nie ma znaczenia - ze statywem czy bez nie wolno robić żadnych zdjęć.
    Co prawda byłem tam kilka ładnych lat temu ale wtedy obowiązywał tylko zakaz robienia zdjeć z lampą w muzeum. Podobnie było w Dolinie Królów - zakaz ale tylko z lampą w grobowcach. Oczywiście - jak ktos napisał - za symboliczny dowód wdzięczności można wszystko załatwić.
    Z innych krajów - chyba nie zauwazyłem:
    - Majorka - przepiekna wyspa i wymarzony plener do zdjęć. Ludzie - oczywiście pełna Europa
    - Tunezja - chyba się nie przewinęła w żadnym watku. Za ciekawsze ujęcia (ludzi) niestety trzeba prawie zawsze coś zapłacić
    - Wyspy Kanaryjskie - znam 4 wyspy: Gran Canarię, Teneryfe, Lanzarotte i Fuertawenturę. Każda z nich jest na swój sposób niesamowita - np. Gran canaria z widoczkami jakby marsjańskimi, Lanzarotta - czerń i wulkany, Fuertawentura - z białymi dziewiczymi piaskowymi plażami jakich nidzie chyba nie widziałem. Ludzie baaaaardzo pozytwyni i baaardzo europejscy
    - Dominikana - (chyba nikt o niej nie pisał) pełna egzotyka. Bardzo przyjaźni ludzie i bardzo chętnie pozujący do zdjęć.

Ja najbardziej chyba byłem zachwycony Kubą - tu zadne słowa tego nie oddadzą. Ludzie bez problemów pozujący do zdjęć ale - z ciekawszymi ujęciami niestety trzeba liczyć się z tym że trzeba co najmniej z tego baksa :razz: "wyskoczyć". Trzeba to po prostu zobaczyć i .... uwiecznić póki jeszcze Tam jest tak jak jest.
    Zachwyciła mnie też Szwajcaria ..... Jest przepiękna - Muflon zazdroszczę Ci tych widoków ... :razz:
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

dazz
    Guest

Domyślnie

Kraje arabskie (Egipt, Tunezja itp) - no problem o ile po zrobieniu dasz bakszysz (przyjmą każdą walutę :wink: ); problemy mogą się pojawić jeśli będziesz chciał przytulić/zbliżyć się do kobiety
    Turcja - na wybrzeżu mili uśmiechnięci ludzi pozwolą na wszysko, wewnątrz kraju nieco gorzej, ale i tak bez większych problemów
    Bałkany - trzeba uważać, żeby ktoś z tyłu nie rozbił Ci butelki na głowie (nieco subiektywna opinia spowodowana złymi wrażeniami z pobytu w Bośni)
    Portugalia - mili, wyluzowani ludzi; można fotografować nawet nudystów, których pełno na plażach :wink:

Domyślnie

na Korsyce bez problemow najmniejszych, a te pikne miasteczka az sie prosza o to aby je uwiecznic
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów