Strona 12 z 25 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 244

Wątek: Nikon D200 - oficjalnie!!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

BooBoo, z caly szacunkiem, ale chyba masz problemy z czytaniem.. pewnie od tego dymienia czachy

Sprzet powinno oceniac sie pod katem uzytkownika - a jedyne co mozna wyczytac na forach, to wymienianie suchych danych.. tysiace rzeczy tylko po to zeby.. wlasnie, po co? Zeby poczuc sie lepiej?

Zadawalem pn'owi proste pytania - po co mi to? Uzywam EOS'a 3 ktory posiada znacznie wieksze mozliwosci niz D200.. ale nie wymieniam ich jako korzysci bo po prostu z nich nie korzystam.. Wiec po co dane techniczne przedstawia jako zalety?

No chyba ze szanowny pn ma wyjatkowe wymagania i bez tych wszystkich pieknych rzeczy zyc nie moze.. jak ISO co 1/2dzialki, 10mpix bo jego dotychczasowe zdjecia z D70, czy co tam posiada, nie nadaja sie nawet na 10x15cm.. juz nie wspominajac o uszczelnieniach przez brak ktorych nie moze robic zdjec w pokoju bo jest tam tyle kurzu ze mu aparat sie zapcha.. oczywiscie szybkie USB i GPS to podstawa - bez tego zycie ma szaro-sino-papuziaty kolor...

Prosze tylko o odrobine realizmu, a nie fantazjowanie i rzucanie suchumi danymi, ktore tak naprawde nie znacza nic.

Nigdy nie lubilem wojen systemowych - i ich nie prowadze. Problemem jest to iz fanatycy nie przyjmuja zadnych argumentow.. i wszystko przekrecaja, starajac sie zaostrzyc wyimaginowany konflikt. Przeszedzlem przez wiele systemow i tak naprawde emocjonalnie jestem zwiazany tylko i wylacznie z Minolta. Obecnie rozwijam nowy system, tez na literke M.. nie dlatego, ze ma lepsze czasy migawki (1/500 to max :P ) i czort wie co jeszcze.. tylko dlatego, ze stwarza przedemna mozliwosci robienia co raz lepszy zdjec.. ktorych najwieksi krzykacze niestety nie robia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Czacha, skoro coś cię nie interesuje lub nie widzisz zastosowania, to po jaki gwint w ogóle wdawać się w dyskusje na ten temat? Według mnie bez sensu jest mówienie o czymś, że jest niepotrzebne, bo ja tego nie używam. Myślmy też trochę o tych, którym coś może się przydać. Mam gniazdo wężyka, ale go nie używam, bo jest pilot. To co mam nie kupić body, bo mi nie potrzebne i na pewno przez to jest droższe?
    Konkurencja (lub nie...)

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    - 10mpx
    - LCD 2,5 cala
    rozumiem, ze nie wywolujesz zdjec na papier, wiec dlatego potrzebujesz tak ,,duzy'' wyswietlacz aby docenic zalety 10mpx bo wiesz, z 6mpx robi sie naprawde duze powiekszenia, jesli ma sie jakies wartosciiowe zdjecie - pokazesz w koncu jakies swoje? czy bedziesz sie nimi onanizowal na LCD w swoim wysnionym/najlepszym na swiecie pstrykonie?
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Czacha, skoro coś cię nie interesuje lub nie widzisz zastosowania, to po jaki gwint w ogóle wdawać się w dyskusje na ten temat?
    Bo mnie to interesuje? Caly czas licze ze w koncu ktos madrzejszy ode mnie cos napisze, zebym mogl sie czegos ciekawego dowiedziec - stad kolejne pytania w strone ludzi, ktorych D200 interesuje.. a z ich strony niestety ciagle jak nie trolowanie to wyzwiska..

Nigdy se 20D nie kupie, ani D200.. nie odpowiadaja mi parametrami. Pytam z ciekawosci..

Uwazam ze D200 to bardzo przyjemny sprzet i napewno jest godną konkurencja dla 20D.. co wiecej, przewyzsza go niektorymi parametrami, co jest zrozumiale biorac pod uwage, iz od daty premiery 20'tki minelo troche czasu. Poprosilem jednak aby wskazac te najbardziej istotne roznice... moze Ty potrafisz..? Tylko nie pisz danych technicznych w czystej postaci, tylko uzasadnij.. dlaczego D200 zjada cos innego na sniadanie? Bo ja tego nie rozumiem..

Według mnie bez sensu jest mówienie o czymś, że jest niepotrzebne, bo ja tego nie używam.
    Dlatego zadalem pytanie pn'owi, do czego sa mu potrzebne te rzeczy o ktorych wypowiada sie w samych superlatywach.. czego nie rozumiesz?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale wlasciwie po co to cale podniecanie sie. Za jakis czas Canon wypusci cos nowego, potem znowu Nikon, potem... A moze tez jakas inna marka ciekawego cos wypusci...

Tylko z korzyscia dla nas.
    I to jest sensowne zdanie w tej dyskusji.
    Pisałem już coś podobnego wcześniej, ale komuś się paluch omcknął i skasował poprzedni wątek.
    Nowe modele aparatów są konkurencją do starych modeli tychże.
    A jak komu odpowiada to co już ma (np Nikon FM2 albo Porst, czy dla przykładu EOS5) - to nie są żadną konkurencją.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Poprosilem jednak aby wskazac te najbardziej istotne roznice... moze Ty potrafisz..? Tylko nie pisz danych technicznych w czystej postaci, tylko uzasadnij.. dlaczego D200 zjada cos innego na sniadanie? Bo ja tego nie rozumiem..
    Nie uważam, że D200 zjada cokolwiek innego na śniadanie. 20D to według mnie świetny sprzęt, a wybór pomiędzy Nikonem i Canonem jest wyborem czysto indywidualnym. Mam znajomych, którzy używają Canonów czy Nikonów z powodzeniem i dużym samozadowoleniem a o to tu chyba chodzi najbardziej.
    Jedyne, co mogę napisać to dlaczego MNIE bardziej odpowiada Nikon, a nie czy jest lepszy obiektywnie. Wpierw kilka spostrzeżeń.
    Matryca. Zarówno wielkość matrycy jak i ilość megapikseli mają swoje plusy i minusy. Z MPix sprawa jest prosta: plusem jest to, że mamy więcej informacji i można z tego wybrać to, co nas interesuje, czyli wykadrować z mniejszą stratą jakości a minusem objętość plików, która wzrasta prawie liniowo. Jeśli chodzi o rozmiar sensora, to prawde powiedziawszy nie mam ustalonego zdania. Z jednej strony FF ma zalety nie podlegające dyskusjom, z drugiej format APS-C (czyli DX w nomenklaturze Nikona) pozwala na konstruowanie lepszych, tańszych i bardziej szerokokątnych obiektywów lub zbieranie samej śmietanki z obiektywów pełnoformatowych, czyli pozwala na uzyskanie lepszej jakości obrazu.
    Niektórzy porównują matryce CCD do CMOS. Nie wim, która jest lepsza. Być może CMOS. Poczekajmy na LBCAST w Nikonie.
    Pomiar światła. Jak ktoś chce w 100% ufać pomiarom aparatu (w większości trybów), to zawsze będzie na początku drogi fotoamatora. Dlatego napisałem we wcześniejszym poście o pomiarze punktowym, który dla mnie wprowadza jakość samą w sobie. Na przykładzie zdjęć zimowych można zobaczyć kolosalną różnicę mierząc światło matrycowo, czy CW a potem punktowo na śniegu w interesującym nas miejscu z korektą +2EV.
    ISO. Skok co 1/3EV może być tak samo pomocny jak kompensacja ekspozycji o 1/3EV. Czyli przydatny dla tych, co mogą to wykorzystać.
    Ergonomia. Tak jak pisałem jest to kwestia przyzwyczajenia i upodobań. Najczęściej na ergonomię konkurenta narzekają ci, którzy są albo bardzo przyzwyczajeni do swojego aparatu albo nie widzieli i nie używali innego.
    Mnie bardziej spodobał się Nikon, bo stwierdziłem, że bardziej intuicyjnie się nim posługuję (inni mogą stwierdzić co innego). Podobają mi się dwa kółka i joystick do wyboru kierunku zamiast kółka z tyłu obudowy, gdzie kierunek zmienia się przyciskiem, kompensacje i zmiany parametrów typu przycisk+kółko zamiast grzebania po Menu (z małymi wyjątkami) itd.
    Poza tym jakoś lepiej mi Nikon leży w ręce. Może ze względu na moją wielką łapę.
    Błysk. W Nikonie D200, zresztą w innych też moim zdaniem jest lepszy system błysku od Canonowskiego. Mimo narzekań niektórych na przedbłyski w i-TTL, których nie było w poprzednich systemach, tzn były, ale jż po podniesieniu lustra i mniej widoczne, to pomiar światła jest po prostu genialny. Tak samo współpraca bezprzewodowa w systemie CLS (do czego przydaje się też wyzwalanie błysku z wbudowanego flesza). Nie mówiąc już o nowym systemie lamp zaprezentowanym wraz z D200.
    Autofocus. Moim zdaniem Nikon potrafi ustawić ostrość w warunkach oświetleniowych, przy których Canon nie daje rady (różnica o 2EV)
    Gadżety. Czasami się przydają. Kiedyś próbowałem parę razy wielokrotnej ekspozycji w analogowym Nikonie F80. Efekty były ciekawe. Teraz można tak samo zrobić w PS, ale to nie TO samo. Interval shooting? No cóż, przynajmniej jest taka możliwość. Mam znajomego, który co parę miesięcy fotografuje to samo drzewo z tego samego miejsca, ale to chyba nie do tego
    Obiektywy. Nie wiem dlaczego, ale Nikkory mimo braku silników ultradźwiękowych , czy stabilizacji zawsze jakoś wydawały mi się bardziej godne zainteresowania. Niedawno zobaczyłem porównanie zdjęć z D50 z kitem 18-55 i 20D z bodajże 17-40L. Ostrość porównywalna aberacje w Canonie tragiczne w porównaniu z Nikkorem a cena... Natomiast nie sądzę, żeby nowy Nikkor DX VR 18-200 mm F3.5-5.6G zaprezentowany razem z D200 był cokolwiek wart.

To, co napisałem , to tylko i wyłącznie moje prywatne odczucia i doświadczenia prowadzące do faktu, że bawię się teraz Nikonem, ale
    nie twierdzę, że nie lubię Canonów. Jak pierwszy raz zobaczyłem 10D, gdy mój znajomy go kupił, to byłem w szoku. To był pierwszy aparat cyfrowy jaki na prawdę chciałem mieć.
    Teraz wygląda na to, że obie firmy mają trochę odmienną politykę. Nikon trzyma się formatu DX (który niektórzy ochrzcili mianem nowego małęgo obrazka) i jest w tym jak na razie konsekwentny, co też nie jest bez znaczenia i konsekwentnie też tworzy linię obiektywów tego formatu. Natomiast Canon robi trochę chaotycznie raz tak, raz tak i nie wiadomo czym się to skończy. Jak dla mnie to teraz powinna nastąpić pewna stabilizacja, bo wymiana body co 2 lata to lekka przesada. Kiedyś kupowało się aparat, który po 10 latach wciąż tchnął nowoczesnością i robił genialne zdjęcia. Teraz po dwóch ma się wrażenie posiadania złomu, bo konkurencja, albo macierzysta firma zrobiła coś, co przewyższa pod wieloma względami nasz sprzęt i jest tańsze...

Z międzysystemowym pozdrowieniem...
    Boo
    Konkurencja (lub nie...)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Twoje wiadomosci mijaja sie z prawda, na wszystkich D70 i D50 na rynku niemieckim jest jak byk napisane "Made in Thailand".
    To dziwne, bo na body kumpla z Monachium jest jak byk "made in Japan".. pomylili nalepki?
    Miałem w ręku, specjalnie zwróciłem na to uwagę, bo było to po przeczytaniu artykułu o nowej fabryce Nikona.
    Sebek sprzęt kupił w DE
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Niedawno zobaczyłem porównanie zdjęć z D50 z kitem 18-55 i 20D z bodajże 17-40L. Ostrość porównywalna aberacje w Canonie tragiczne w porównaniu z Nikkorem a cena...
    Boo
    Czytałem Twój tekst jako ktoś na początku fotoamatorskiej drogi, prawie z zapartym tchem do tego momentu.
    Kolega w firmie ma D50 z kitem i sporą ilością innych Nikkorów. Jest fotografem z jakimś doświadczeniem. O kicie Nikkora 18-55 powiedział krótko i dosadnie "beznadzieja". Focąc imprezę zakładową zgrał pierwsze 50 zdjęć na notebooka, coś zobaczył, wytrzeszczyl oczy i zmienił szkło na inne. Pokazał mi fotki - były mydlane, ze słabym kontrastem. jeśli więc Ty miałeś do czynienia z dobrym kitem, to Nikon ma albo problemy z kontrolą jakości, albo duży rozrzut produkcji tego szkła
    Pozdrawiam
    Marek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Czytałem Twój tekst jako ktoś na początku fotoamatorskiej drogi, prawie z zapartym tchem do tego momentu.
    Kolega w firmie ma D50 z kitem i sporą ilością innych Nikkorów. Jest fotografem z jakimś doświadczeniem. O kicie Nikkora 18-55 powiedział krótko i dosadnie "beznadzieja". Focąc imprezę zakładową zgrał pierwsze 50 zdjęć na notebooka, coś zobaczył, wytrzeszczyl oczy i zmienił szkło na inne. Pokazał mi fotki - były mydlane, ze słabym kontrastem. jeśli więc Ty miałeś do czynienia z dobrym kitem, to Nikon ma albo problemy z kontrolą jakości, albo duży rozrzut produkcji tego szkła
    Nie przeczę, obiektyw kitowy 18-55 pozostawia wiele do życzenia. 18-70 jest Duuuuużo lepszy. Natomiast stosunek Jakość/Cena jest w nim na niebotycznym poziomie.

B
    Konkurencja (lub nie...)

Coś już napisał

Domyślnie

Sorry, że może śmiece, ale jak czytam wypowiedzi: typu po co ISO w tamich małych działkach (kurde ja tego używam i co tak to bym nie miał tej funkcji), po co ISO w wizjerze, GPS, albo uszczelnienia to kurcze...
    Stwierdzenie apropo ISO w wizjerze: "fotki robię świadomie" - no sorry chyba każdy świadomie robi, to po co informacja o sposobie pomiaru światła, o przesłonie itp. - może po to żeby życie ułatwić, co za cięzki aparat będzie od tej informacji , 10000 krotnie wzrośnie zużycie energii ?
    To samo inne funkcje - po prostu wydaje mi się, że niektórzy na siłe próbują pokazać, że po co te udoskonalenia - no nie po co się rozwijać
    Uszczelnienia - twierdzenie, że po co itp. - nie ośmieszajcie się ludzie, lepiej mieć czy nie ? Kurde bo to śmieszne jest.
    Wyższa rozdzielczość matrycy - hmm dziwne jak Canon wypuszczał 5D albo 20D albo 350D - to się jakoś ludzie podniecali ooo bo większa rozdzielczość, a teraz to już nie wolno ? Dziwne - przecierz od nadmiaru główka nie boli, jak wam za dużo 10mpx, no to kurcze sobie róbcie w mniejszej rozdzielczości.

Przypomina to trochę sytuację przy młóceniu z samych swoich: po co młócarka, mu cepami omłócimy. Kurcze od nadmiaru głowa nie boli, nie wykorzystasz to się nic nie stanie, a zawsze kiedyś może się przydać.

Ze swojej strony dodam, że te niektóre funkcje w D200 - to już chciałem mieć w D70 kiedy jeszcze nie było plotek o D200.

Jak wam takie funkcje nie potrzebne to po co ciągle słychać "kiedy nowe body?" - a po co ? przecierz nowe udoskonalania i tak nie będą potrzebne

Strona 12 z 25 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów