No tak, ale ja jestem z Wiesbaden, wiec do jezykow obcych przyzwyczajony ;-)Zamieszczone przez Krakers
No tak, ale ja jestem z Wiesbaden, wiec do jezykow obcych przyzwyczajony ;-)Zamieszczone przez Krakers
Kiedys napisalem ze jestes spoko gosc ale modernizowali forum i wcielo powaga,Zamieszczone przez pn_
![]()
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
No kurcze, skoro Krakers tak napisal to koniec tematu... ;D
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Bo tyle chlopak dostal po glowie ze ja na jego miejscu bym wymiekl a jednak dalej sie trzymaZamieszczone przez Andee
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
D200, o czym juz pisalem, wydaje sie byc bardzo ciekawym aparatem - ale czym dal po dupie 20D? poprosze jakies konkrety, bo poza uszczelnieniem, ktorego 87% userow i tak nie potrzebuje, nie widze kolosalnych roznic?
- 10mpxZamieszczone przez Czacha
- ISO w wizjerze
- uszczelnienie
- 5 fps
- zmiana ISO w krokach 1/2 lub 1/3 EV
- kompensacja ekspozycji -5EV do +5 EV (1/2 lub 1/3 steps)
- multiple exposures
- interval shooting
- LCD 2,5 cala
- wbudowana lampa jako sterowanie zewnetrznym blyskiem
- spot
- szybsze USB
- GPS
- szczegolowa informacja o naladowaniu akumulatora
- ergonomia
To tak na szybko. Malo?
Ale wlasciwie po co to cale podniecanie sie. Za jakis czas Canon wypusci cos nowego, potem znowu Nikon, potem... A moze tez jakas inna marka ciekawego cos wypusci...
Tylko z korzyscia dla nas.
Ostatnio edytowane przez pn_ ; 05-11-2005 o 12:28
zobaczymy co z tego wynika. chwilowo to tylko papierowe daneZamieszczone przez pn_
bezdyskusyjny plusZamieszczone przez pn_
tyle samo ma 20DZamieszczone przez pn_
bez sensu. po co to komu? wiecej krecenia galka przy zmianie, a korzysc praktyczna zadna.Zamieszczone przez pn_
mowie patrzac z wlasnych potrzeb. mam w swoim aparacie zmieniony krok 1/3 na 1/2. mniej czasu trace na krecenie
bez sensu. po co to komu?Zamieszczone przez pn_
plus. ale czy az tak bardzo potrzebny... ? do jakis zdecydowanych zalet bym tego nie zaliczylZamieszczone przez pn_
plus. zapomniales o histogramie RGB. duzo wazniejszy niz wiekszy ekran, ktory i tak fotografowi do niczego sie nie przydajeZamieszczone przez pn_
nie wiem, nie uzywamZamieszczone przez pn_
bez sensu. jak kogos stac na puszke za iles tam tysiecy, to nie stac na czytnik kart? ktory jak sie spali przez kaprys kompa to jest sie w plecy 30zl. nie 5000zlZamieszczone przez pn_
_opcjonalny_ GPS. plus. jak ktos dolozy iles tam set czy nawet tysiecy na BP z GPS-emZamieszczone przez pn_
jak jade focic to wrzucam 3 akumulatory do plecaka. jak ktorys zdechnie to zmieniam na nastepny.Zamieszczone przez pn_
a ten pomysl wymaga stosowania nowych akku. co uzytkownikom D70 i D100 raczej nie przypadnie do gustu. inna kwestia - niewykluczone, ze moga sie nie pojawic chinskie zamienniki EN-El3a. a wtedy koniecznosci zakupu 2 dodatkowych akumulatorow po jakies 50Euro sztuka... nie zaliczysz do zalet
tak i nie. tak, bo wiele fajnych rzeczy jest zrobione, nie bo to nadal ergonomia Nikona i do niektorych prostych rzeczy wymaga absorbowania obu rak - wiec w duzej mierze kwestia gustu. pod tym wzgledem bardzo trudno porownywac rozne korpusy. ergonomie D200 zaliczylbym tak czy siak jako przewage ze wzgledu na nieco wieksza galkologie, pozwalajaca nie korzystac z kretynskich menu. ale to wcale nie oznacza, ze ten aparat jest dla kazdego wygodniejszyZamieszczone przez pn_
teoretycznie - w praktyce, po co ci taka matryca? jakie formatow nie mozesz zrobic a ich potrzebujesz w przypadku 6mpix.. nie mowiac juz o 8?Zamieszczone przez pn_
myslalem ze wypiszesz to co naprawde daje kopa w tylek 20'tce.. roznica pomiedzy 8 a 10mpix jest zadna.. a juz napewno mniejsza niz 6 a 8.. a przeciez w argumentacji uzytkownikow D70 i D50 matryca 8-milionowa w canonach jest bez sensu bo to i tak niewiele roznilo sie od 6.. a teraz nagle 10 a 8 to wieeelka roznica
roznice widze taka ze RAWy beda wiecej wazyc i trzeba bedzie kompa upgradowac zeby sie nie przypychal..
zdjecia robie swiadomie - jestem w stanie sprawdzic jak mam ustawiony aparat przed rozpoczecie fotografowania.. ale jak z fotografa **** i mysli czort wie o czym to nie ma sie co dziwic ze bez tego obejsc sie nie bedzie umial..Zamieszczone przez pn_
moze i mniej czasu zajmuje zerkniecie do wizjera niz nacisniecie przycisku iso.. ale zerkniecie w dol drabinki rozprasza tak samo, jak wcisniecie przycisku.. wiec moim zdaniem obecnosci info o ISO to nie plus.. no ale skoro wszyscy mowia ze plus, to pewnie tak jest tylko ja sie nie znam
przeciez napisalem - poza uszczelnieniem, ktorego i tak malo kto wykorzysta.. bo np. Ty.. rozumiem ze bez tego straciles tysiac piencet sto dziwiencet niezapomnianych kadrow?Zamieszczone przez pn_
no nie zapominaj tez, ze aby puszka byla szczelna musisz kupic szczelny obiektyw.. a kurz na matrycy i tak bedzie w momencie zmiany obiektywu
no ale czepiam sie - jest to + o ktorym wspomnialem sam..
znasz specyfikacje 20D?Zamieszczone przez pn_
![]()
wytlumacz, po co mi to? co to da?Zamieszczone przez pn_
j.w.Zamieszczone przez pn_
ok - obecnie standardZamieszczone przez pn_
po co mi to? nie uzywamZamieszczone przez pn_
dzieki spotowi zaczniesz robic lepsze zdjecia? sama jego obecnosc nie gwarantuje ci lepiej naswietlonych fotek.. uzywanie spota jest trudniejsze niz matrycy czy centralnie wazonegoZamieszczone przez pn_
poza tym, dlaczego nie chwali nikt 1005polowego pomiaru swiatla.. tylko prymitywny spot? po prostu podajesz to co wygodniej podac.. a nie to co jest naprawde wazne - a takich rzeczy jest niewiele
jaja sobie robisz? pytalem o plusy, a nie wypisywanie wszystkiego co popadnie..Zamieszczone przez pn_
sprobuj uzyc taniego accu z allegro.. aaa.. nie uzyjesz, bo nie bedzie dzialacZamieszczone przez pn_
![]()
nie mierzalne - wiec bzduraZamieszczone przez pn_
Niektore parametry wynikaja z tego iz czas leci i po prostu trzeba cos dac zeby nie wypasc z rynku.. zreszta malo brakowalo.. bo jeszcze rok czekania i pewnie ludzie by sie zaczeli przesiadac na 50D ktory bylby nastepca 30D
zapewne jeszcze dwa dni temu czytali bysmy jeszcze o super ukladzie AF i wieeeelkim wizjerze.. ale nagle okazuje sie ze nie sa to takie rewelacje.. wiec znikaja z plusow i staja sie standardem.. ktory wyciagniety bedzie przy innej okazji![]()
Witajcie,
Tak czytam sobie od jakiegoś czasu to, co tutaj wypisujecie i postanowiłem sie zarejestrować aby dorzucić swoje 3 grosze.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Po co to wszystko? Nie chodzi mi o samą dyskusję, bo momentami jest ciekawa, natomiast zastanawia mnie fakt dlaczego uzytkownicy jednej i drugiej marki tak bardzo deprecjonują niektóre zalety przeciwnika a wywyższają wady?
KAŻDY sprzęt ma swoje jedne i drugie i to można pokazać natomiast nie na siłę. Sam mam Nikona D70s i jestem świadom jego wad. Co więcej, byłem świadom w momencie kupna! Natomiast jest to aparat, który uwielbiam i ma wiele zalet nie do przecenienia. Ale to tak na marginesie. Oczywiście wiem, że wojna systemów jest dwustronna i użytkownicy Nikonów też mówią dziwne rzeczy o Canonach ale nie o to chodzi. Najważniejsze jest zadowolenie użytkownika, co wynika ze spełnienia pokładanych przez niego wymagań co do body, które kupuje.
I tak czytając co wypisuje kolega Czacha to normalnie czacha mi dymi. Najwyraźniej nie wie po co są niektóre funkcje, więc pisze, że mu niepotrzebne i to rozumiem. Ale po co sygnalizować jako brak zalety ich obecność? Znaną opinią jest na przykład, że punktowy pomiar światła jest najdokładniejszy ze wszystkich (jeśli ktoś wie jak z niego korzystać) a do tego konieczna jest też dostępna korekcja +/-2.5EV (choć ortodoksi twierdzą, że +2.3 i -2.7), więc +/-2 nijak nie wystarczy. Uszczelnienie jest zaletą samą w sobie i nie podlegającą dyskusji. Jak ktoś wie do czego wykorzystać wielokrotną ekspozycję to też. Co do ergonomii, to jest to w dużej mierze kwestia przyzwyczajeń (lub też zapatrzenia w jednym kierunku i niechęci do zmiany tychże przyzwyczajeń). Pewnie każdy aparat ma plusy i minusy. Natomiast wiem, że wstępne podniesienie lustra w C to dramat w przeciwieństwie do N. Aha, wbuduwana lampa sterująca błyskiem. To już jest w N D70 i na przykład ja często z tego korzystam. To, że ktoś nie wie jak zrobić zdjęcie z lampą postawioną gdzieś poza osią obiektywu i jakie można osiągnąć efekty mając tylko jedną lampę zewnętrzną to nie jest powód, żeby nie powiedzieć o zaletach takiego rozwiązania. Pisanie tekstów w stylu "Bez sensu, po co to komu" nie przynosi chluby... Są możliwości, można je wykorzystywać lub nie. Fotografia jest twórczością i można do tego wykorzystywać różne dostępne środki. Im więcej tym lepiej. Ograniczanie tego nie ma logicznego uzasadnienia. Zacznijmy dostrzegać zalety u innych a nie tylko wady. I dotyczy to nie tylko D200, D70, 20D, 5D, 300D ale całego inwentarza.
Pozdrowienia!
Boo