zastanawial sie ktos po jaka cholere ten opcjonalny GPS w D200? dla tych co nie pamietaja gdzie robili zdjecia?![]()
zastanawial sie ktos po jaka cholere ten opcjonalny GPS w D200? dla tych co nie pamietaja gdzie robili zdjecia?![]()
jak to? chłopie to jest ********y ficzer, który rozkłada 5D na łopatki. Nawet nie wiesz kiedy ci się może przydać.. ;-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
(podaję na przykładzie: ruscy rąbneli ci nowiutkiego D200 i opchnęli na tandecie turyście z USA jako "nówka bez pudełka". Facio naiwnie jedzie do domu i na drugi dzień publikuje masę zdjęć zrobionych swojej rodzinie, domowi, psu itp, żeby pokazać na przykładzie jaki ********y ma aparat. Wtedy ty oglądając fotki w sieci z łatwością odgadujesz, że były robione twoim sprzętem (poznajesz po ułożeniu hot pikseli) i dzięki GPS odczytujesz z exifa współrzędne domu nieszczęśnika. Wynajmujesz tych samych ruskich i dostajesz za 5 tysięcy swój własny aparat, a facet gryzie glebę)
Nie czytałem nic o tym modelu , ale jeśli z tym GPSem piszesz poważnie to mnie np przydałby sie ( kwestia ile trza byłoby dopłacić )Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Nawet nie wiecie ile razy pobłądziłem jadąc na OSy![]()
![]()
Ale ja sie nie bojam. Jesli wymienie trabiego to i tak na FF wlasnie. Na te niepotrzbe zoltym FF ;-). I dokupie se do tego 35L, 50 1.4 i 85 1.8.Zamieszczone przez Kubaman
Ta wypasiona puszka to w sumie dla mnie drobiazgi. Przyjemnie by bylo je miec. Ale jesli nie ma, to phi. Komfort fotografowania (dla przyjemnosci zreszta) mniejszy. Bardziej sie liczy efekt koncowy czyli zdjecie plus duzy wizier, szumy. Plus szkla ktore dzialaja tak jak powinny i zostaly zaprojektowane.
Jestem w stanie postawic niewielka ;-) ilosc pieniedzy na to, ze w styczniu beda zolci mowili: szumy na wysokim ISO nas nie obchodza. Nie potrzeba dobrego wyzoskiego ISO gdy sie ma uszczelnione body :P
Ale jak mowilem: obym sie mylil!! Niech ta bedzie jak najlepsza aparata ku dobru i szczesliwosci ogolnej.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Zeby ocenic d200 to trzeba poczekac na jakies sample. body postawil nikon niezle, pytanie, jakie toto zdjecia robi; jaka jest dynamika i czy to nie jest kolejny nikon "na ładna pogode" (szumy powyzej iso 400). nikoniarze zawsze podniecaja sie ostroscia, a w d200 wpieprzyli im aa filter.
doczytal sie ktos gdzies, kto jest producentem matrycy w d200? to chyba jakas tajemnica, bo nigdzie nic na ten temat nie pisza.
pewnie jak zwykle ZONYZamieszczone przez sven
a matryca DSC-R1 nie ma czasami formatu DX?
...
Format R1 to moze i ma, ale to CMOS a nie CCD.
A moze sie tak nikoniarze w specyfikacji machneli i to rzeczywiscie soniakowy cemos?
...