Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 244

Wątek: Nikon D200 - oficjalnie!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Jak czytam, co pisze kolega akustyk o fanatykach Nikona ziejąc jadem i wykazując się jeszcze większym fanatyzmem to mnie pusty śmiech ogarnia. Strasznie ironiczny człowiek. Może tak bardziej merytorycznie?

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Bez przesady z tym stosunkiem :-). Kit Canona kosztuje podobnie, a jest od tego nikonowskiego o niebo lepszy.
    To chyba jakiś żart. Ale nie będę rozwijał tematu, bo nie ma sensu.

Wracając do D200 to ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę. Pełną współpracę z manualnymi szkłami AI produkowanymi od lat 70-tych. Pełna współpraca, to znaczy pomiar światła we wszystkich trybach.

Boo
    Konkurencja (lub nie...)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jest to z cala pewnoscia zaleta.. ale tylko dla kogos kto juz posiada taka optyke Bo to samo mozna powiedziec o Pentaxach.. i o dzialaniu pomiaru w Canonach z przejsciowka na M42

Cale szczescie Nikon poszedl po rozum do glowy i dal to, czym tak bardzo sie szczyscil.. kompatybilnoscia wstecz.. co tak do konca nie jest prawda, bo z fleshami tez zaczal kulec. Ale widac, ze nadrabiaja zaleglosci

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kopytko
    Wiesz widziałem dużo fajnych zdjęć, te też są fajne, ale nie rozumiem stwierdzenia: "bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX " Wiem czym to się różni, bo używałem obydwu. Ciekawe jak byś dostał plik odbitek zrobionych różnymi obiektywami DX i FF to jakby ci wyszło posegregowanie, które FF, które DX (pewnie zaraz będzie o GO itd.)
    to wyslij mi FF z nikona

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    MarekC, jeśli chodzi o zakres AF w analogu, to wydaje mi się, że w analogu po prostu nie korzystałeś z tak wysokich ISO, więc nie robiłeś zdjęć przy aż tak słabym oświetleniu jak z 350d.
    Robiłem w warunkach prawie zupełnej ciemności (np. w nocy nad Wisłą), używając lampki asystenta AF. I zdjęcia były. 350d ze strobami wbudowanej lampy kilka razy nie zadziałało. Dopiero podpięcie pożyczonej 550EX pomogło
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers
    z kliszy czy z cyfry to 20stka sie tu czasem okazuje lepsza a czasem gorsza ale jesli chodzi o 5tke to dla kliszy mowi papa
    Nie wiem, czy tak jest..ale nie zdziwię się jeśli będzie dużo lepiej. Zdjęcia z linku jaki podał sven - świadczyłyby o tym. Ale nie używałem tego aparatu, to nie wiem
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    To chyba jakiś żart.
    Czemu tak sądzisz ?
    Przecież nie powielam zasłyszanych opinii, tylko piszę o tym co widziałem, o komentarzu kolegi, który na Nikonie uczył się na studiach fotograficznych...
    Pozdrawiam
    Marek

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    to wyslij mi FF z nikona
    Wiesz dzięki takim wypowiedzią jak ta zacznę wierzyć, że (bez urazy) użytkownic "C" mają low IQ Przeczytaj to co napisałem dokładnie może co? Napisałem, że nie odróżnisz zdjęć zrobionych DX od FF, a nie pisałem nic o FF Nikona. Albo nie dokładnie czytasz, albo...

Co do tych argumentów: "co z tego, że D200 jest w pełni kompatybilny ze szkłami manualnymi, bo kto ma szkła manualne Nikona" - kolejny "cudowny" wymysł, gratuluję. Odpowiem: ja jeszcze nie mam ich za wiele, ale będę miał więcej, znam osoby co mają ich więcej niż ja mam AF. Rzeczywiście po co ta kompatybilność no nie Może po to, żę kupię sobie używany obiektyw 400mm Nikkora w całkiem fajniutkiej cenie (nie wspomnę o cenach krótszych ogniskowych i o micro). Bo na AF o takiej ogniskowej mnie nie stać.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Poważnie.. z zastrzeżeniem, że jednym i drugim robię przy tym samym ISO, np. 100 czy 200 i bez lampy. Bez zmiany ISO, przy podobnej jasności szkła - jakoś bardziej podobają mi się fotki z kliszy..
    to, ze Ci sie podobaja bardziej zdjecia z analoga - wierze (w koncu material negatywowy dobrze zeskanowany bije na glowe cyfre), ale Twoj wywod, ze moze tak jest, bo ,,wiecej swiatla wpada'' - to bzdura. jesli masz ta sama ogniskowa, ta samoa jasnosc szkla, ta sama czulosc ISO - to swiatla w obu przypadkach (cyfra i analog) na material swiatloczuly wpada tyle samo!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Gawryl, ale część z tego światła wywalasz.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    to, ze Ci sie podobaja bardziej zdjecia z analoga - wierze (w koncu material negatywowy dobrze zeskanowany bije na glowe cyfre), ale Twoj wywod, ze moze tak jest, bo ,,wiecej swiatla wpada'' - to bzdura. jesli masz ta sama ogniskowa, ta samoa jasnosc szkla, ta sama czulosc ISO - to swiatla w obu przypadkach (cyfra i analog) na material swiatloczuly wpada tyle samo!
    czy mniejsza powierzchnia matrycy nie ma tu znaczenia ??
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów