Cytat Zamieszczone przez kopytko
Wiesz widziałem dużo fajnych zdjęć, te też są fajne, ale nie rozumiem stwierdzenia: "bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX " Wiem czym to się różni, bo używałem obydwu. Ciekawe jak byś dostał plik odbitek zrobionych różnymi obiektywami DX i FF to jakby ci wyszło posegregowanie, które FF, które DX (pewnie zaraz będzie o GO itd.)
jesli dla Ciebie liczy sie tylko efekt koncowy to miedzy DX a FF faktycznie, roznica zanika.

ale jesli czasem tez robisz zdjecia to wielkosc wizjera ma, owszem, duze znaczenie. podobnie, jesli chcesz uzywac wymiennie obiektywow miedzy analogiem a cyfra. ze wymienie tylko kilka przykladowych sytuacji, w ktorych FF ujawnia zalety.

sa tez takie sytuacje, w ktorych lepiej miec DX. dlatego dobrze, jesli producent daje do wyboru obie opcje. tyle dyskusji o FF.

zupelnie inna sprawa jest, ze ci fanatycy, ktorzy dzisiaj pluja na 5D, beda sikac w majty, jak Nikon wypusci FF zmuszony przez rynek (choc znajac fanatykow tej firmy, przymus raczej nie przyjdzie od jej uzytkownikow, ktorzy z cierpliwoscia godna samego Jezusa znosza nonszalancje Nikona).

EDIT: nie, nie zaczynam flame'a. z taka sama krytycznoscia odnosze sie do Canona, ktory z analogiczna nonszalancja ma w d... MLU, spota w korpusach semi-pro itd. itp.