Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 244

Wątek: Nikon D200 - oficjalnie!!

sv
    Guest

Domyślnie

jezeli ktos ma ochote zobaczyc jak wygladaja fotki z FF przy pelnej dziurze to tutaj jest sporo fotek 5d + 135/2 (bardzo ciekawe fotki z indii):
    http://www.pbase.com/jrodrigo/india

moze sobie koledzy z zoltego forum poogladaja, bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX
    Ostatnio edytowane przez sv ; 06-11-2005 o 01:01

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytuje tylko fragment ale tyczy sie wszystkiego
    Cytat Zamieszczone przez kopytko
    [...]
    Wyższa rozdzielczość matrycy - hmm dziwne jak Canon wypuszczał 5D albo 20D albo 350D - to się jakoś ludzie podniecali ooo bo większa rozdzielczość, a teraz to już nie wolno ?
    [...]
    ..nigdy czegos takiego nie pisalem.. ani w przypadku Canona, ani innego aparatu. Wiec wypraszam sobie..

Moje pytania byly proste, a intencje dziwnym sposobem zalapli tylko koledzy z forum Canona (muflon, kuchatek).. a Nikoniarze jakos nie sa w stanie..

Pytam o to, o co mnie posadzasz - czyli odwracanie kota ogonem.. przekwalifikowywanie zalet na wady lub tez wogle pomijanie niektorych, tylko po to, aby sie podbudowac.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    jezeli ktos ma ochote zobaczyc jak wygladaja fotki z FF przy pelnej dziurze to tutaj jest sporo fotek 5d + 135/2
    no przeciez sa nieostre :-) i na dodatek maja takie mdle canonowskie kolory
    a co najdziwniejsze - nie ma aberracji i winietowania a to przeciez jest L-ka, a jak doskonale wiadomo z roznych forum nikonofanatykow - L-ki paskudnie aberruja w 5D i w ogole sa do d...

ech.... tak patrze i jedna mysl mi do glowy przychodzi: to 135mm po wyjeciu z cropa robi sie bardzo fajna ogniskowa. nie tak dluga, ale juz na tyle, zeby spokojnie z dystansu walic
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Cytuje tylko fragment ale tyczy sie wszystkiego

..nigdy czegos takiego nie pisalem.. ani w przypadku Canona, ani innego aparatu. Wiec wypraszam sobie..

Moje pytania byly proste, a intencje dziwnym sposobem zalapli tylko koledzy z forum Canona (muflon, kuchatek).. a Nikoniarze jakos nie sa w stanie..

Pytam o to, o co mnie posadzasz - czyli odwracanie kota ogonem.. przekwalifikowywanie zalet na wady lub tez wogle pomijanie niektorych, tylko po to, aby sie podbudowac.
    Przeczytaj dokładnie to co napisałem i pokaż mi gdzie stwierdziłem, że to Ty napisałeś Teraz ja wypraszam sobie...
    Apropo podbudowywania się, hmm a po czym i dlaczego Ja tylko odpisałem, bo szczerze te niektóre wypowidzi nadal uważam za nazwijmy to co najmniej "dziwne". A podbudowywać się nie muszę, bo i dlaczego

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Generalnie mamy doczynienia ze standardowym odwracaniem kota ogonem i sytuacja "Kali ukrasc krowa..."
    ...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    jezeli ktos ma ochote zobaczyc jak wygladaja fotki z FF przy pelnej dziurze to tutaj jest sporo fotek 5d + 135/2 (bardzo ciekawe fotki z indii):
    http://www.pbase.com/jrodrigo/india

moze sobie koledzy z zoltego forum poogladaja, bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX
    Wiesz widziałem dużo fajnych zdjęć, te też są fajne, ale nie rozumiem stwierdzenia: "bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX " Wiem czym to się różni, bo używałem obydwu. Ciekawe jak byś dostał plik odbitek zrobionych różnymi obiektywami DX i FF to jakby ci wyszło posegregowanie, które FF, które DX (pewnie zaraz będzie o GO itd.)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Wiesz widziałem dużo fajnych zdjęć, te też są fajne, ale nie rozumiem stwierdzenia: "bo niektorzy nie wiedza czym sie rozni FF od DX " Wiem czym to się różni, bo używałem obydwu. Ciekawe jak byś dostał plik odbitek zrobionych różnymi obiektywami DX i FF to jakby ci wyszło posegregowanie, które FF, które DX (pewnie zaraz będzie o GO itd.)
    jesli dla Ciebie liczy sie tylko efekt koncowy to miedzy DX a FF faktycznie, roznica zanika.

ale jesli czasem tez robisz zdjecia to wielkosc wizjera ma, owszem, duze znaczenie. podobnie, jesli chcesz uzywac wymiennie obiektywow miedzy analogiem a cyfra. ze wymienie tylko kilka przykladowych sytuacji, w ktorych FF ujawnia zalety.

sa tez takie sytuacje, w ktorych lepiej miec DX. dlatego dobrze, jesli producent daje do wyboru obie opcje. tyle dyskusji o FF.

zupelnie inna sprawa jest, ze ci fanatycy, ktorzy dzisiaj pluja na 5D, beda sikac w majty, jak Nikon wypusci FF zmuszony przez rynek (choc znajac fanatykow tej firmy, przymus raczej nie przyjdzie od jej uzytkownikow, ktorzy z cierpliwoscia godna samego Jezusa znosza nonszalancje Nikona).

EDIT: nie, nie zaczynam flame'a. z taka sama krytycznoscia odnosze sie do Canona, ktory z analogiczna nonszalancja ma w d... MLU, spota w korpusach semi-pro itd. itp.
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no przeciez sa nieostre :-) i na dodatek maja takie mdle canonowskie kolory
    a co najdziwniejsze - nie ma aberracji i winietowania a to przeciez jest L-ka, a jak doskonale wiadomo z roznych forum nikonofanatykow - L-ki paskudnie aberruja w 5D i w ogole sa do d...

ech.... tak patrze i jedna mysl mi do glowy przychodzi: to 135mm po wyjeciu z cropa robi sie bardzo fajna ogniskowa. nie tak dluga, ale juz na tyle, zeby spokojnie z dystansu walic
    Kolory nie zależą od tego czy FF czy DX, poza tym biorąc pod uwagę wielkość zdjęć itd. to jak chcesz oceniać winietowanie i aberacje (zwłaszcza na takich ujęciach) Myślę, że jak ktoś zamieszcza już zdjęcie na pbase (pokazuje ludzią) to niedociągnięcia usunie, a gniotów nie pokaże. No nie nie ma jak raw

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Kolory nie zależą od tego czy FF czy DX, poza tym biorąc pod uwagę wielkość zdjęć itd. to jak chcesz oceniać winietowanie i aberacje (zwłaszcza na takich ujęciach) Myślę, że jak ktoś zamieszcza już zdjęcie na pbase (pokazuje ludzią) to niedociągnięcia usunie, a gniotów nie pokaże. No nie nie ma jak raw
    ech... to moze ja wyjasnie
    "mdle canonowskie kolory" to jeden z do niedawna najczestszych argumentow Nikoniarzy (tzn. nie-wiadomo-dlaczego-fanatycznych posiadaczy D70, zeby nazwac rzecz po imieniu) pod adresem 300D/350D. z pojawieniem sie D50 jakos ta argumentacja ucichal
    "nieostre" - j.w. w odniesieniu do tych samych osob, ktore na dodatek nie potrafia korzystac z filtrow wyostrzajacych w PS. analogicznie, po pojawieniu sie D50 okazalo sie nagle, ze jak sa zdjecia "miekkie" (juz nie "nieostre" lub "mdle") to jest zaleta
    winietowanie - frakcja zwalczajaca FF uwielbia pokazywac przyklady z 17-40 i winietowania. nie bardzo przy tym uzywajac mozgu i zastanawiajac sie, jak wygladaja zdjecia z DSLR po zapieciu UWA 10~12mm i ze w matrycy FF zakladanie szkla 17-40 ma duzo mniej sensu niz w APS-C
    aberracje - troche jak powyzej. konstrukcja optyczna UWA + nieprostopadlosc promieni takich szkiel swoje niestety robia ponownie - 10mm w APS-C nie wyglada wcale wiele lepiej

a co do zamieszczanych zdjec... nie wiem, nie wypowiadam sie co tam jest jak uratowane. ogladam fotografie, nie piksele. podobaja mi sie srednio na jeza, bo na samym tylko pbase widzialem mnostwo duzo lepszych zdjec z Indii, ktore fotograficznie sa poniekad samograjem :-) czy we wskazanych zdjeciach jest dostatecznie duzo pikseli w pikselach - mowiac szczerze, malo mnie obchodzi

EDIT: Czacha, prosze, bez uwag odnosnie 17-40L w FF. wiemy co chcesz powiedziec

EDIT2: obejrzalem te zdjecia do konca. generalnie, porazka. pan moze onanista sprzetowym jest niezlym, ale zdjecia robi biedne. chyba nawet Ken Rockwell jest przy nim Bressonem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-11-2005 o 02:04
    www albo tez flickr

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

akustyk, ale u mnnie nic prostopadle padac nie musi a nawet jak przez pewien czas musialo, to calkiem niezle se radzilo

Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów