Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sigma 70-300/4.0-5.6 - ktora?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie Sigma 70-300/4.0-5.6 - ktora?

Czytajac forum dochodze do wniosku, ze Sigma natrzaskala troche tych obiektywow - APO, nie APO, podobno sa z zlotymi i czerwonymi paskami, EX, makro jedne, dwa piecdziesiat - mam w glowie prawde mowiac niezly chaos. Zna ktos dokladna klasyfikacje? Mogl bym prosic, aby uzytkownicy tego sprzetu napisali krotki opis + numer pod ktorym producent ten sprzet rozprowadza.
    Albo inaczej pytajac: co jest wart ten model:

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

po pierwsze o sigmach jest sporo na forum.
    Najnowsza Sigma 70-300/4-5.6 nosi oznaczenie APO Macro Super II DG i ta warto kupic. Poprawiono w niej w stosunku do starszej siostry wspolprace z lustrzankami cyfrowymi.

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    po pierwsze o sigmach jest sporo na forum.
    Zlosliwosc czy nuda? W kazdym razie daruj to sobie - dla twojej informacji: od tego zaczolem.

Najnowsza Sigma 70-300/4-5.6 nosi oznaczenie APO Macro Super II DG i ta warto kupic.
    Tyle ze w internetowych sklepach nie zawsze podane sa pelne oznaczenia. "DG APO Macro super II" nie znalazlem nigdzie - lacznie z stronkami Sigmy, jest "APO Makro Super II" lub "DG APO Macro super". A co z wykonczeniem EX ktore podobno tez sie zdaza na tych "DG APO Macro super II"?

Masz moze numerek z kartonika -> ta powyzej cytowana ma oznaczenie producenta "508927", mam szukac tej, czy moze "5A6927" albo "509927"?
    Ostatnio edytowane przez RadiB ; 01-11-2005 o 22:30

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Zlosliwosc czy nuda?
    Ani zlosliwosc ani nuda ...tutaj panuja takie zasady (jak i na innych forach), ze zanim sie cos napisze to sprawdza sie w wyszukiwarce, czy nie ma odpowiedzi na ten temat.

Tyle ze w internetowych sklepach nie zawsze podane sa pelne oznaczenia.
    W linku, ktory podales jest wyraznie napisane:

Typ Universalteleobjektiv 4.0-5.6/70-300 DG Macro APO
    moze nieuwaznie czytasz?

Masz moze numerek z kartonika -> ta powyzej cytowana ma oznaczenie producenta "508927", mam szukac tej, czy moze "5A6927" albo "509927"?
    Na moim kartoniku nie figuruje zadne oznaczenie tego typu a mam wersje APO Macro Super II (bez DG)

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Wink

Ani zlosliwosc ani nuda ...tutaj panuja takie zasady
    Wyobraz sobie: wiem To ze akurat w TYM forum ma malo postow, nie znaczy ze wczoraj wlasnie kupilem komputer i dzisiaj rano dziadek mi podlaczyl net.

W linku, ktory podales jest wyraznie napisane:
    Jest tez podany numerek producenta. Mnie interesuje numerek na "APO Macro Super II DG" ktora podobno istnieje - przynajmniej uwzgledniajac wyniki jakie wyrzuca wyszukiwarka tego forum, ale jakos nigdzie jej nie mozna znalesc - nawet na stronce Sigmy EU i USA. Podobno nawet istnieje w wersji EX.
    moze nieuwaznie czytasz?
    Jeszcze raz: daruj sobie. Masz ochote na osobiste wycieczki, to pisz na priva - jak sie bede bardzo nudzil, to moze Ci odpowiem!

Na moim kartoniku nie figuruje zadne oznaczenie tego typu a mam wersje APO Macro Super II (bez DG)
    Sliczne dzieki. Z tego co wyszukalem - nie w wyszukiwarce w tym forum - masz "5A6927".
    Ostatnio edytowane przez RadiB ; 01-11-2005 o 22:50

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Sliczne dzieki. Z tego co wyszukalem - nie w wyszukiwarce w tym forum - masz "5A6927".
    Reszte Twojej wypowiedzi pomijam, bo sie za bardzo unosisz.
    Co do kartonika to napisalem juz, ze nie ma na nim zadnego oznaczenia tego typu (moge wyslac go poczta w celu ogledzin ). W instrukcji oraz na karcie gwarancyjnej takze brak takich oznaczen. Nie wiem po co Ci te numerki skoro na obiektywie wyraznie jest napisane DG.

Z mojej strony EOT.

Domyślnie

Poprawiono w niej w stosunku do starszej siostry wspolprace z lustrzankami cyfrowymi.
    Hmm? A ja myślałem, że po prostu powłoki zmienili/dodali...

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Hmm? A ja myślałem, że po prostu powłoki zmienili/dodali...
    Na tym wlasnie polega przystosowanie do wspolpracy z DSLR'em. Dodali nowe powloki przeciwodblaskowe, ktore minimalizuja wewnetrzne odbicia oraz flare na ktore lustrzanki cyfrowe sa bardziej podatne niz analogowe. Hmm?

Domyślnie

Na tym wlasnie polega przystosowanie do wspolpracy z DSLR'em. Dodali nowe powloki przeciwodblaskowe, ktore minimalizuja wewnetrzne odbicia oraz flare na ktore lustrzanki cyfrowe sa bardziej podatne niz analogowe. Hmm?
    Ehhh Uprę się jednak, że 'przystosowanie do cyfry' to jednak symbol DC w sigmie. Ale to nieważne w tym temacie - zyskał na powłokach, więc zyskał ogólnie, z każdym aparatem

Dla autora wątku dodam jedynie, iż optycznie jest to kopia poprzednika (tego bez dopiska DG)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Ehhh Uprę się jednak, że 'przystosowanie do cyfry' to jednak symbol DC w sigmie. Ale to nieważne w tym temacie - zyskał na powłokach, więc zyskał ogólnie, z każdym aparatem

Dla autora wątku dodam jedynie, iż optycznie jest to kopia poprzednika (tego bez dopiska DG)
    DC to szkla Sigmy z mniejszym kolem obrazu (dopasowanym do matryc APS-C). wszystkie szkla DC po wpieciu w anala lub FF pokaza mniejszy obraz niz wymaga cala klatka. ale tak po prawdzie, to to jeszcze nie jest przystosowanie do cyfry. raczej odprzystosowanie do anala
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów