Zobacz wyniki ankiety: Czy używasz światłomierza zewnętrznego

Głosujących
72. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Światłomierz zewnętrzny

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

ja uzywam selenowego leningrada7 ale to przy kievie.. generalnie zdaje sie na swiatlomierz, albo znajac jego ograniczenia wprowadzam manualnie poprawki o odpowiedni stopien EV..

podobnie jak powiedzial Czacha bezsensu byloby mierzyc swiatlo jakims body innym korzystajac z MF, takie moje wrazenie...
    Martin Gorczakowski

Domyślnie

Jasne lecz głównie w studiu
    Analog i cyfra

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Archeology is my passion
    Wygrzebałem ten wątek bo jedno pytanie juz mnie dręczy od jakiegoś czasu. Jak sie używa światłomierza zewnętrznego ? Dajmy na to w studio, rozumiem, że prxysuwam go do twarzy (czy innej części ciała) modelki odpalam studyjne lampy i światłomierz coś mi pokazuje, tylko co ? Wiem, że przysłone ale co jeszcze ? Czy to jest tak jak w aparacie, że aplikuje mu np Tv a on dobiera przysłone czy jak ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Archeology is my passion
    Wygrzebałem ten wątek bo jedno pytanie juz mnie dręczy od jakiegoś czasu. Jak sie używa światłomierza zewnętrznego ? Dajmy na to w studio, rozumiem, że prxysuwam go do twarzy (czy innej części ciała) modelki odpalam studyjne lampy i światłomierz coś mi pokazuje, tylko co ? Wiem, że przysłone ale co jeszcze ? Czy to jest tak jak w aparacie, że aplikuje mu np Tv a on dobiera przysłone czy jak ?
    Dokładnie tak jest - standardowo ustala się czas a światłomierz pokazuje przysłony - oczywiście wcześniej trzeba ustawić czułość, Sekonici z tego co pamiętam mają też Av. A co jeszcze chciałbyś zobaczyć na nim ?
    Zamiast pary czas / przesłona możesz dostać też Ev, można zmierzyć kontrast pomiędzy pomiarami, przy błyskowym niektóre światłomierze potrafią mierzyć tzw. błysk wielokrotny, czyli ile razy trzeba błysnąć żeby ekspozycja była poprawna...

Światłomierze zewnętrzne mają pomiar światła padającego (mierzysz z miejsca obiektu fotografowanego tak jakbyś mierzył odbite od szarej karty, czyli teoretycznie nie potrzebujesz żadnych korekcji) i odbitego (tak samo jak w aparacie)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    , można zmierzyć kontrast pomiędzy pomiarami, ...
    Czyli mierze sobie w 2 punktach a on mi liczy ilość EV pomiędzy tymi punktami np ?
    Dzięki za odpowiedź
    Pozdrawiam
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Czyli mierze sobie w 2 punktach a on mi liczy ilość EV pomiędzy tymi punktami np ?
    Dzięki za odpowiedź
    Pozdrawiam
    Dokładnie tak. Nie każdy, ale sporo modeli taką funkcję mam. A nawet jak nie ma, to np. Polaris podaje ekspozycję w EV i można sobie dość łatwo policzyć samemu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów