Myślę, że jak sikałeś sprężonym powietrzem i nic nie spieprzyłeś, to teraz tym bardziej nic nie powinno się stać. ;-)
Myślę, że jak sikałeś sprężonym powietrzem i nic nie spieprzyłeś, to teraz tym bardziej nic nie powinno się stać. ;-)
pałeczki bez problemowo nie wiem jak musiałeś nimi dźgać po tej matrycy zeby filtr uszkodzić![]()
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.
Nie mówiąc o tym, że 1,5k zł to chyba cała nowa matryca? Nie wydaje mi się, że sam filtr by kosztował tyle. Przecież to ponad 50% wartości nowego aparatu ( 450D ).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ah, sorry, nie wiem skąd mi się z tym 450D wzięło. Tak czy inaczej, to chyba FF by musiało być.
Ostatnio edytowane przez bytheway_r ; 23-05-2010 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost
to był FF - czyli 5D. koszt nowej matrycy to do starej piątki ponad 4000zł. nie dźgałem patyczkami tylko leciutko.
canon
Z takich historii typu 'sikanie sprężonym powietrzem'...
dawno temu, gdy posiadałem jeszcze moje ukochane 300D i niewielką wiedzę techniczną jak wyczyścić matrycę postanowiłem to na chłopski rozum zrobić po swojemu.
jak wyżej wziąłem patyczki higieniczne i pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to taka, że na sucho to te plamy z matrycy tak łatwo nie zejdą - ot co, zacząłem szukać spirolu po szafkach
nie znalazłem, ale wpadła mi w łapy woda kolońska mojego staruszka, zaryzykowałem.
a efekt okazał się wręcz fantastyczny. na matrycy nie została najmniejsza plamka ani smuga po wilgotnym patyczku. zdjęcia były zupełnie czyściutkie od jakiejkolwiek skazy.
to nie jest rada, to tylko historia i wiem że w moim aktualnym 50D nie zrobił bym tego drugi raz.
ot zwariowany pomysł ówczesnego nastolatka.
pzdr
6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4
[B]Sprzedam Samyang 8mm
Nie korzystałem (jeszcze) z usług tego Pana, ale wiele dobrego słyszałem (i czytałem)
http://www.firmy.net/sprzet-i-akceso...iusz,Q5T5.html
Serwis w Chorzowie, więc niedaleko. Ja też muszę dać do przeczyszczenia matrycy aparat. Domowe metody zawodzą.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Bardzo dziękuję za namiar. Czy kroś korzystał z usług ww firmy?
A wracając do wątku - wczoraj zakupiłem piękną i świerzą gruszkę do lewatywy....dziś jestem człowiekiem spełnionym....czysto (na matrycy oczywiście). Dzięki raz jeszcze za wszystkie porady.....
Absolutnie nie używam drugi raz sprężonego powietrza, gruszka jest ok
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być 'używaj'
Ostatnio edytowane przez streaker ; 29-05-2010 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Tak właśnie zrobię, bo system z gruchą się sprawdził.