Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Awaria 40D - brak synchronizacji migawki z matrycą?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Awaria 40D - brak synchronizacji migawki z matrycą?

Witam.
    Dzisiaj podczas fotografowania zauważyłem, że podczas robienia zdjęć na szybkich czasach aparat robi czarne zdjęcia. Zrobiłem więc serię testową na preselekcji czasu i oto wyniki, gdzie czasy jakimi robiłem to odpowiednio: 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000, 1/5000, 1/6400 i 1/8000. Jak widać im szybciej tym ciemniej, martwi mnie to i chciałbym to naprawić bez wysyłania do serwisu... Z drugiej strony w wakacje był w serwisie w berlinie i wymieniali migawke. Czyżby to było to? W ramach gwarancji się uda? Bardzo proszę wszystkich o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
    Zdjęcia: http://img444.imageshack.us/gal.php?g=dpp0001i.jpg

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    violinman23
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pada ci migawka, po prostu. Zanieś do serwisu, jeśli nie nawaliłeś 150.000 klatek, powinni zrobić to za darmo.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

no niecaly rok temu przed air show mi padla migawka i to po 10 tys! teraz nie ma nawet tyle, może z 5, albo i 7 tys. Dziwne to dosyć, nie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poprawka, właśnie sprawdziłem, stan migawki to dokładnie 3206 zdjęć....
    Ostatnio edytowane przez violinman23 ; 23-05-2010 o 15:22 Powód: Automerged Doublepost
    Moje gnioty.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie dziwne, migawki padają kiedy im się spodoba serwisuj!

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Ehh... A moja 350D jeszcze dziewica i nie zamierza chorować, a 40d a to FF/BF, a to migawka, a to sie przytnie... Az sie prosi o zmiane.
    Moje gnioty.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez violinman23 Zobacz posta
    Z drugiej strony w wakacje był w serwisie w berlinie i wymieniali migawke. Czyżby to było to? W ramach gwarancji się uda?
    Przeczytaj kwit jaki dostałeś z serwisu. Z drugiej strony tego kwitu jest informacja o gwarancji związanej z naprawą w serwisie.

O ile dobrze zrozumiałem treść kwitu, to na naprawy w serwisie obowiązuje roczna gwarancja. Nie jestem tylko pewien czy migawka nie podpada pod drugie zdanie mówiące o tym, że na zużywające się elementy dają tylko pół roku. O ile oczywiście dobrze sobie przełumaczyłem treść regulaminu z kwitu serwisowego.

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Ten kwit serwisowy podaje 3 elementy naprawy: wymiana migawki, kalibracja i regulacja lustra (?) Nie wiem bo nie znam niemieckiego, angielskim jedynie władam. Ale z tego co mi zostało tłumaczone, to na elementy serwisowane jest roczna gwarancja. Czy istnieje szansa, że Żytnia mi tę gwarancję uwzglęni?
    Moje gnioty.

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Ech im więcej czytam i widzę po swoim sprzecie to 40d i 50d są cholernie wadliwe, u mnie 1 migawka zdechła po 3k fot druga po 2,5k...ciągle coś jest nie tak, sam będe się chyba żegnał ze swoim 50d zastąpie go 30d albo kupię 5 i jakieś szkiełka...nie tylko my mamy takie problemy wychodzi na to że 40 i 50 są cholernie wadliwe.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój ma wprawdzie skromne ok. 10 tysięcy przebiegu, ale problemów nie robi ( 40D ), więc nie demonizujmy:wink:. Chociaż kto wie, może mi padnie niedługo i wtedy też zacznę mieć takie zdanie.

Ja myślę, że nowa migawka podlega tak samo "gwarancji" przebiegu i póki nie ma ponad 100 tysięcy, to powinni za darmo wymienić. Czy tam policzyć tylko robociznę. Gwarancja usługi to oddzielna sprawa i Berliński serwis na pewno uzna, Żytnia nie wiem, ale chyba też powinni. Chyba, że potraktują to jako zużycie elementu, ale to trochę jaja przy tym przebiegu i wieku migawki.

Najprościej jak zwykle zadzwonić / napisać na Żytnią. Jak będą robić problemy to napisać do Berlina.

Dopiero zaczyna Awatar abalus

Domyślnie

swego czasu mialem 40D i byl to dobry aparta. Od kupna do oddania ojcu zrobilem na nim 84000 bez zadnych problemow (okolo 14 miesiecy) A do dzisiaj aparat funkcjonuje bez zadnych problemow. Jezeli chodzi o 50D to wiem ze migawki sie w nim sypia znam przynajmiej 3 osoby ktore juz zmienily przynajmniej raz.
    Robić swoje i mieć satysfakcję z tego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów