Pokaż wyniki od 1 do 10 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Mieszany widok

Domyślnie

Szuler- niestety nie mogę powiedzieć, który to fotograf ale zapewniam, że większość z was go zna a dla mnie jest on jednym z niewielu, którzy akurat na sprzęcie się znają. Osobiście miałem i mam wiele różnych sprzętów do prób i fotografowania i po zabawie nową i starą piątką mogę powiedzieć, że nowa 5D ma lepszy:
    +interfejs,
    +LCD,
    + AF nieznacznie( najlepiej to widać przy oświetleniu fluoroscencyjnym) ,
    +filmy
    + nowe funkcje np. np.: dostrojenie AF do obiektywów i inne
    +odkurzacz matrycy
    Różnice:
    . inny pomiar światła ( nie wiem czy lepszy kwestia przyzwyczajeń) ,
    Co na minus w stosunku do nowej 5D:
    - rozmiar pliku przy zachowaniu dobrej dynamiki obrazu,
    - kolor , punktowe kontrasty , przejścia tonalne subiektywnie oceniam na gorsza niż w starej,
    - mniejsza niezawodność
    Nie bronie starej piątki, i nie mam na celu pisać źle o nowej , po prostu nie widzę znaczącego postępu w obrazowaniu mało tego obrazek bardziej mi pasuje ze starej 5, nie znaczy to jednak ,że nowa jest gorsza ( tak żeby mnie wszyscy zrozumieli) .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    DS mkIII chyba nie chciał zamienić na starą 5D
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 24-05-2010 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Różnice:
    . inny pomiar światła ( nie wiem czy lepszy kwestia przyzwyczajeń) ,
    Dokladnie tak moze byc...
    Ja uzywajac tyle czasu 20D, ciagle nie potrafie opanowac naswietlania 5D2 :/

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czy warto kupować nówkę 5dII za równowartość ceny dwóch powiedzmy rocznych używek 5dI w dobrym stanie? Czy "przewagi" 5dII uzasadniają wyłożenie tej kasy zamiast np. inwestycji w 5dI i jakiś obiektyw?
    5D1 z malym przebiegiem i super stanie to po 4,5-5k chadzają, nowe 5D2 ok 7K, wiec nie wiem czy jest jak piszesz.

Domyślnie

[QUOTE=siudym;820442]Dokladnie tak moze byc...
    Ja uzywajac tyle czasu 20D, ciagle nie potrafie opanowac naswietlania 5D2 :/
    [QUOTE]

nie tylko Ty, jak po dwóch latach z 40D w ogóle nie mogę się przyzwyczaić do naświetlania w 5DmkII, czasem naświetla lepiej, a czasem zdecydowanie gorzej, pewnie to moja wina nie mniej jednak faktem jest , że inaczej.

p.s. jak ktoś nie ma we krwi sprawdzania histogramu to wina może być po stronie LCD jeśli masz włączoną funkcja automatycznej jasności, to potrafi nieźle w błąd wprowadzać
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    p.s. jak ktoś nie ma we krwi sprawdzania histogramu to wina może być po stronie LCD jeśli masz włączoną funkcja automatycznej jasności, to potrafi nieźle w błąd wprowadzać
    Jak dla mnie ta funkcja do zbawienie, nie ma problemu z przestawianiem jasności ekranu, jak jest ciemno/jasno. A to bardzo wpływa na odczyt ekspozycji.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jak dla mnie ta funkcja do zbawienie, nie ma problemu z przestawianiem jasności ekranu, jak jest ciemno/jasno. A to bardzo wpływa na odczyt ekspozycji.
    Mnie na początku też to wkurzało ale wystarczy włączyć alarm przepalenia i już wiadomo czy prześwietlone czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Mnie na początku też to wkurzało ale wystarczy włączyć alarm przepalenia i już wiadomo czy prześwietlone czy nie.
    Ja jakoś nie lubię tych wszystkich histogramów, alarmów, i innego dziadostwa. Tym bardziej na gorszych puchach, gdzie ekrany mają mniejszą rozdzielczość. Znowu mnie ktoś za słówko może złapać, ale jeszcze się nie zdarzyło, żebym naświetlił źle patrząc na ekran. Co prawda zawsze, bo od paru ładnych lat, "paroma" puchami, naświetlam tak, że muszę suwaczkiem jeszcze podkręcić ekspozycję o 1/3-2/3 EV. Mimo że naświetlać zdjęcia, teoretycznie, umiem. Może i lepiej, więcej detali w światłach się zachowuje.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    5D1 z malym przebiegiem i super stanie to po 4,5-5k chadzają, nowe 5D2 ok 7K, wiec nie wiem czy jest jak piszesz.
    No nie wiem. Popatrz na ceny starych piątek na allegro i forumowej giełdzie. Niestety 3,5-3,8kzł za dobry egzemplarz to już norma...

Uprawnienia umieszczania postów