Strona 3 z 58 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Domyślnie

moim zdaniem uzytkownicy 5d nie mogą strawić, że jest coś lepszego od ich puszek i nie mając w ręku lub tyle co w sklepie wygłaszają opinię jakie to badziewie z 5d2
    napisze tylko co do AF w 5d2 nie wiem, czy jest ten sam, ale na 100% jest pewniejszy jak już ustawi ostrość to jest w punkt w starej niestety tego nie ma
    oczywiście mogę tak jak Sławek mieć walnięte body
    A może jest na odwrót ci co kupili nową piętkę nie przyjmują do wiadomości, że jest tak samo dobra jak stara 5D. Osobiście doświadczyłem ciekawej historii a mianowicie fotograf, który fotografuje Ds oraz 5DmkII chciał mnie namówić ażebym sprzedał mu starą piątkę -dla czego? . Ponieważ doskonale zna i starą i nową piątkę i stwierdził że: stara lepiej naświetla obrazek (może dawne przyzwyczajenia), łatwej wyciągać szczegóły w cieniach i światłach przy postprocessing’u - mniejsze pliki szybsza obróbka , S-Raw z nowej 5 jest okrojony z dynamiki tonalnej ( osobiście nie sprawdzałem).
    Moja odpowiedź dla tego wątku: jeżeli miałbym dzisiaj kupować body FF to kupiłbym 5D mk II tylko dla tego, że nie dostałbym nowego „starego 5D”.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta

To ja odbiję, jakie tańsze szkła chcesz podpiąć pod 5DII?

28-90 Canona?
    Heliosa 58mm?
    No ja akurat czasami podpinam tego 58mm Heliosa 44m4 pod C5D MkII z bardzo dobrym rezultatem.

Ale ja jestem inny, mnie kręci jego bokeh, mydła po domknięciu też nie ma - może mam lepszą sztukę.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

28-90 Canona?
    Heliosa 58mm?
    Heliosa też mam, ale do "zadań specjalnych" kupiłam niedawno za parę złotych Tessara 50/2,8 :-D . Szkieł M42 i Leica-R (ale to już inna półka cenowa :wink mam kilka.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

28-90 Canona?
    Heliosa 58mm?
    Ja podpinam ten 50/1.8, który kupiłem od Ciebie za 50 PLN
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Mariusz.P jeżeli ten fotograf ma Ds i 5d2 i chciał odkupić od Ciebie starą 5-tkę to są dwa wyjścia chciał wymienić Ds-a lub kupić aparat dla żony
    jest to bardzo ciekawa historia
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    A może jest na odwrót ci co kupili nową piętkę nie przyjmują do wiadomości, że jest tak samo dobra jak stara 5D. Osobiście doświadczyłem ciekawej historii a mianowicie fotograf, który fotografuje Ds oraz 5DmkII chciał mnie namówić ażebym sprzedał mu starą piątkę -dla czego? . Ponieważ doskonale zna i starą i nową piątkę i stwierdził że: stara lepiej naświetla obrazek (może dawne przyzwyczajenia), łatwej wyciągać szczegóły w cieniach i światłach przy postprocessing’u - mniejsze pliki szybsza obróbka , S-Raw z nowej 5 jest okrojony z dynamiki tonalnej ( osobiście nie sprawdzałem).
    Moja odpowiedź dla tego wątku: jeżeli miałbym dzisiaj kupować body FF to kupiłbym 5D mk II tylko dla tego, że nie dostałbym nowego „starego 5D”.
    A może są tacy co mają oba , mieli , i wiedzą co piszą ? ;]

Naświetlać to lepiej naświetla 5d2 , ma inny pomiar światła , który co jak co widzę że faktycznie lepiej daje rade.
    no comment...

Domyślnie

kolorki ładniejsze prosto z puszki w starej piątce.
    Czerwienie są dziwne w nowej 5d na przykład.
    Dla mnie argumentem dla nowej 5d jest używalne ISO 6400 - czyli mocny argument.
    reszta nie ma znaczenia.

Domyślnie

Szuler- niestety nie mogę powiedzieć, który to fotograf ale zapewniam, że większość z was go zna a dla mnie jest on jednym z niewielu, którzy akurat na sprzęcie się znają. Osobiście miałem i mam wiele różnych sprzętów do prób i fotografowania i po zabawie nową i starą piątką mogę powiedzieć, że nowa 5D ma lepszy:
    +interfejs,
    +LCD,
    + AF nieznacznie( najlepiej to widać przy oświetleniu fluoroscencyjnym) ,
    +filmy
    + nowe funkcje np. np.: dostrojenie AF do obiektywów i inne
    +odkurzacz matrycy
    Różnice:
    . inny pomiar światła ( nie wiem czy lepszy kwestia przyzwyczajeń) ,
    Co na minus w stosunku do nowej 5D:
    - rozmiar pliku przy zachowaniu dobrej dynamiki obrazu,
    - kolor , punktowe kontrasty , przejścia tonalne subiektywnie oceniam na gorsza niż w starej,
    - mniejsza niezawodność
    Nie bronie starej piątki, i nie mam na celu pisać źle o nowej , po prostu nie widzę znaczącego postępu w obrazowaniu mało tego obrazek bardziej mi pasuje ze starej 5, nie znaczy to jednak ,że nowa jest gorsza ( tak żeby mnie wszyscy zrozumieli) .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    DS mkIII chyba nie chciał zamienić na starą 5D
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 24-05-2010 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja podpinam ten 50/1.8, który kupiłem od Ciebie za 50 PLN
    Wiesz, podpinać takie szkiełko mając w zanadrzu parę porządnych obiektywów, to spoko, ale żeby kupować takie body i mieć heliosa, pentacona, czy plastic-fantastic jako główny obiektyw to już nie rozumiem. Wolałbym sto razy wybrać jakieś 40D z 17-55 IS i 28/1,8 czy tam Sigmą 30/1,4
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy warto kupować nówkę 5dII za równowartość ceny dwóch powiedzmy rocznych używek 5dI w dobrym stanie? Czy "przewagi" 5dII uzasadniają wyłożenie tej kasy zamiast np. inwestycji w 5dI i jakiś obiektyw?

Strona 3 z 58 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów