Strona 23 z 58 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    To jaki wg Ciebie aparat ma dobry Af a zwłąszcza boczne i jakich szkieł używasz? Jestem ciekaw.

Ja w swoim 5DII używam bocznych i w większości przypadków trafia tam gdzie widać w wizjerze a centralny jest bardzo precyzyjny i absolutnie nie potrzebuje wspomagania z lampy.
    Od dwóch lat mam 5DII,wcześniej przez 3 lata 5D, jeszcze wcześniej jakieś cropusie, ze szkieł używam głównie 50/1,4 czasem 24-70/2,8.
    5DII w reporterce zrobiłem jakieś 30tys. zdjęć, starszą piątką więcej.
    Bocznych nie używam,bo obiektyw jeździ twoja-moja, więc w reporterce całkowicie odpada...
    Zatem tylko centralny.

Podobno Nikon ma AF, ale nigdy nie miałem na własność...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

velviana to może lepiej przesiasć się na serie 1D. Nie od dziś wiadomo, że seria 5D do reportażu nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem a 1D w reporterce spisują się lepiej.

U mnie boczne punkty "bładzą" w tą i spowrotem tylko przy słabym świetle. W dobrych warunkach trafiają bez szukania z 35L ale już z 85/1.8 nie jest tak kolorowo na bocznych, chociaż w portrecie to nie przeszkadza.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    velviana to może lepiej przesiasć się na serie 1D. Nie od dziś wiadomo, że seria 5D do reportażu nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem a 1D w reporterce spisują się lepiej.
    Nie ma takiej opcji o przesiadce,bo w 1D jest inny obrazek niż w piątkach.
    Reausumując 5D i 5DII mają dobry obrazek, ale można zapomnieć o bocznych punktach autofokusa i lepiej nauczyć sie skutecznie przekadrowywać-niestety.

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety nie mam 2 puszek, ale za jakis czas bede robic okolo 30 wydrukow 30x30cm z 1d,7d,5d,5dmk2. Niestety wiem ktore sa z ktorego aparatu, ale jak sadze postronny odbiorca nie bedzie mial pojecia, a jak juz zobaczy roznice to raczej wynik lepszego szkla i uzna ze fotka ktora mu sie bardziej podoba jest z lepszego aparatu... Taka jest moja hipoteza. Jak drukne i zbiore opinie to dam znac

Pokazywanie zdjec na ekranie i porownywanie rawow w sumie mija sie z celem, jesli plik ma isc do druku. Co z tego, ze zdjecia z 5dmk2 maja na 100% wiecej szczegolow, jesli fotki trzeba pomniejszyc do formatu i wyostrzyc. Roznic wielkich nie bedzie, a jak nawet beda, to zgina w wiekszosci w procesie druku.

Pomijam PP, 5dmk2 ma 14bitowe przetwarzanie, wiec nic dziwnego ze wiecej mozna z pliku wyciagnac, po prostu siedzi tam wiecej ukrytych informacji, przechowywanych w postaci dziesietnej 8bitowego systemu wyswietlania naszych monitorow. Chyba, ze ktos ma szerokogamutowy monitor, to ma szanse zobaczyc wiecej niz 16777216 wariacji koloru...

Moim zdaniem, jesli nie robisz zdjec powyzej 40-50cm na dluzszy bok i nie oczekujesz ze sa super ostre juz od 5cm, jesli nie kadrujesz mocno zdjec, jesli nie uzywasz nagminnie iso 3200 i w gore, to 5dmk1 + dokladka na fajne szklo to lepsze rozwiazanie niz nowe 5dmk2, w ujeciu czysto finansowym.

Jak pozbieram pieniazki to dokupie 5dmk2/3, ale mk1 nie sprzedam, to rewelacyjny aparat i w 80% zastosowan da mi efekt podobny do mk2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand2)/Canon

przepasci nie ma...
    zakladka tonal range i print.
    Ostatnio edytowane przez forecaster ; 07-04-2011 o 12:45 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    Pomijam PP, 5dmk2 ma 14bitowe przetwarzanie, wiec nic dziwnego ze wiecej mozna z pliku wyciagnac, po prostu siedzi tam wiecej ukrytych informacji
    Ukrytych niczym kosmici przed Mulderem....

Żadne kosmiczne przetwarzanie, daje po prostu 14bitowy RAW, z którego 2-3 ostatnie bity to zazwyczaj śmieci.

przechowywanych w postaci dziesietnej 8bitowego systemu wyswietlania naszych monitorow.
    Co takiego???

Chyba, ze ktos ma szerokogamutowy monitor, to ma szanse zobaczyc wiecej niz 16777216 wariacji koloru...
    Widać ze coś tam usłyszałeś i zrobiłeś z tego papkę która sama w sobie nie zawiera żadnego sensu.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Nie ma takiej opcji o przesiadce,bo w 1D jest inny obrazek niż w piątkach.
    Reausumując 5D i 5DII mają dobry obrazek, ale można zapomnieć o bocznych punktach autofokusa i lepiej nauczyć sie skutecznie przekadrowywać-niestety.
    to kup se 1ds bedziesz mial obrazek, af, szczelnienie...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Żadne kosmiczne przetwarzanie, daje po prostu 14bitowy RAW, z którego 2-3 ostatnie bity to zazwyczaj śmieci.
    Rozumiem, że rawy 12-to bitowe mają 2 - 3 ostatnie bity czyste jak łza?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Każdy bit to podwojenie informacji. Np. jeśli plik ma 8bitów tzn. 256 odcieni w każdym kanale. Mowa oczywiście o rawach. To bardzo mało. Jeśli ktoś nie wierzy to niech przeprowadzi choćby korekcje poziomów w PS a później obejrzy histogram. Ale 14 bitów to już 4096 czyli dwa do czternastej. Z żadnej matematyki nie wynika że dwa ostatnie bity zawierają śmieci, czy są na nie przeznaczone. Jakie konkretnie śmieci masz na myśli ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Rozumiem, że rawy 12-to bitowe mają 2 - 3 ostatnie bity czyste jak łza?
    Zależy od przetworników.
    Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Każdy bit to podwojenie informacji.
    captain obvious w natarciu....

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Z żadnej matematyki nie wynika że dwa ostatnie bity zawierają śmieci, czy są na nie przeznaczone. Jakie konkretnie śmieci masz na myśli ?
    Rozumiem ze kolega posiada 5d ideal mk6, może to jest novum ale aparat z taką matrycą może istnieć tylko jako twór czysto teoretyczny (przy obecnej technologii).
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 07-04-2011 o 19:29 Powód: Automerged Doublepost
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

...
    captain obvious w natarciu....
    Rozumiem ze kolega posiada 5d ideal
    Posiadam 5D markII. Ma to jakiś wpływ na matematykę ?

Strona 23 z 58 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów