No nie przesadzaj za 4 tys. można kupić "starą" 5D w naprawdę dobrym stanie , a za 3 tys. to już kupisz naprawdę porządne szkło.
No nie przesadzaj za 4 tys. można kupić "starą" 5D w naprawdę dobrym stanie , a za 3 tys. to już kupisz naprawdę porządne szkło.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
nie wiem czemu się tak tego światłomierza czepiliście- działają trochę inaczej, to fakt ale jest na to rada - tryb M
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
wszystkie canony jakie miałem zawsze nie doświetlały, tylko w serii 1 wszystko jest tak jak pokazuje światłomierz.
no tak, w końcu 5d w tym roku stuknie 5 lat na rynku![]()
Heh, igi, musisz mieć jakieś genialne, telepatyczne umiejętności
Ekrany mimo wszystko bywają średnie jako wiarygodne pokazywaczki - zwłaszcza w cięższych warunkach.
No i "gorsze" puchy mają takie LCD, że w zasadzie to się nadają tylko do oglądania histogramu![]()
Aparaty, obiektywy, lampy.
Ja już tak gadamy o tej ekspozycji w 5DmkII, mam takie wrażenie że pomimo ustawienia w puszce +1/3EV lub +2/3 (w trybie Av) przy pomiarze matrycowym, ale tez i punktowym mimo wszystko mam zdjecia niedoświetlone (mówię uśredniając sytuacje zdjęciowe oczywiście). W 40D zazwyczaj to pomagało wstrzelić się w ekspozycję, teraz muszę przy wołaniu rawów podnosić ją o kolejne +1/3 lub nawe 2/3EV. Też tak macie ? Czy może moja puszka z pomiarem światła ma coś nie halo?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s. gdyby nie miał 40D pewnie bym tego nie zauważył i nauczył się z tym żyć, ale tak to mnie trochę wkurza![]()
Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 25-05-2010 o 22:54 Powód: Automerged Doublepost
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć:
mkII ma znacznie więcej szczegółów, poza tym nie ma większych różnic.
Natomiast jest jedna rzecz, która osłabia mnie i jest nie do przeskoczenia.
Tą rzeczą jest wielkość RAWów. Lubię fotografować w RAWach i twierdzę, że 30MB na jedno zdjęcie, to przegięcie. sRAW z 10MPixeli też wielki jak szafa. Portrecik w sRAWie około 15MB, architektura ponad 20MB. Ci którzy fotografowali/fotografują starą piątką wiedzą, że tam RAW z 12 MPixeli miał 7-10MB
JPEG z mkII ma około 6MB. Jak wywołamy to samo zdjęcie ACRem z 30MBajtowego RAWa, zapisując z PSa z jakością 10, zdjęcie zajmuje 1MB.
Ech!
Canon 5DII, 30D, EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II Pentax K10D, MZ50, DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC
No panie na co liczyłeś że RAW będzie tyle samo ważył ;] , ja się przyzwyczajam że jest trochę wolniej. I przez to też foce na sRAW1
no comment...
Ja jeszcze porusze kwestie obiektywow i tych puszek.
Mam rozumiec ze jak podepne tani 50 f1.8 i otworze na maxa przyslone :-) do mk ii to dostane mydlo wieksze niz z mk i ?