Pokaż wyniki od 1 do 10 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson420 Zobacz posta
    Do zdjęć studyjnych i stockowych 5DII lepszy od 5D.
    Zyskuje się na rozdzielczości co ma znaczenie jeśli się sprzedaje zdjęcia, kolory się różnią, w 5DII są bardziej barwne, takie bardziej "dochodowe"
    Jak by ktoś nie wiedział, Eos Utility w 5D nie działa pod systemem win 64bit - więc może się okazać, że będzie musiał zmieniać system na gorszy, a co za tym idzie, jeśli miał np. 8GB ramu, to już ich nie wykorzysta na systemie 32bit.
    W 5D jpgi wsadowe w podglądach rawu są niepełnowymiarowe, w 5DII pełnowymiarowe, co ma znaczenie do szybkiego podglądu raw np. w AcdSee Pro 4.0
    Coś mi wydaje że można ściągnąć Eos Utility do MKII (http://www.canon.pl/Support/Consumer...ownload&page=1) i pracować na plikach ze starej 5. Więc i to można jakoś obejść.
    Pozdrawiam Rysiek

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Coś mi wydaje że można ściągnąć Eos Utility do MKII (http://www.canon.pl/Support/Consumer...ownload&page=1) i pracować na plikach ze starej 5. Więc i to można jakoś obejść.
    Nie działa, przez 3 lata pracowałem na 5D i próbowałem wszystkich sposobów.
    Eos Utility to program, nie jest przeznaczony do konkretnego modelu aparatu, lecz do wszystkich canonów.
    Nowsze wersje Eosów nie wymagają sterowników, 5D wymaga, niestety dawno temu zapomniano żeby je zaktualizować pod kątem systemów 64bitowychm i tak już zastało. Praca w studio na systemie 64bit z 5D jest więc bardzo ograniczona, bo nie można mieć podglądu na szybko, na monitorze komputera zdjęć jakie się robi. Można je tylko przegrywać z body tradycyjnym sposobem, co w studio jest katastrofą...
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Uprawnienia umieszczania postów