kupuj jak tylko trafisz na dobrą sztukę bo warto.
kupuj jak tylko trafisz na dobrą sztukę bo warto.
Przesiadłem się z jedynki na dwójkę, jak dla dla mnie skok jakości zauważalny na korzyść mkII.
Czyli, tak jak myślałem, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mk 1 dobry, ale Mk 2 zdecydowanie lepszy. Jak mówi przysłowie lepsze wrogiem dobrego. Rzeczywiście body i menu 7D zdecydowanie bliższe Mk 2. Ale patrząc za załączone sample w wątku 5D Mk2 aż tak poziomem szumów i plastyką nie powala w stosunku do MK 1.
Jeśli chcesz lepszego obrazka to 5D Ci go da.
Nooo... za chwilę 5D mkI urośnie do rangi Świętego Grala i albo on, albo żaden Full Frejm.Ale patrząc za załączone sample w wątku 5D Mk2 aż tak poziomem szumów i plastyką nie powala w stosunku do MK 1.
norbix nie przesadzaj bo zamiast robić zdjęcia będzie siedzieć w 200% powiększeniach i samych tabelkach.
Rzeczywiście porównując zdjęcia po wywołaniu na papierze np 10x15cm większość topowych modeli da niemal identyczny obrazek. Niestety powszechna cyfryzacja zmusza wielu do porównywania pojedynczych pikseli. Nie twierdzę że MK 1 jest niczym Święty Graal, ale moim zdaniem na dzień dzisiejszy ma najlepszy stosunek ceny do oferowanej jakości.
norbix jeżeli robisz klasyczne foty, żadne tam plakaty i inne wielkie wydruki, to 5D spełni Twoje oczekiwania w 100%. Obrazek bedzie przyjemniejszy niż ten z 7D![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk