Strona 20 z 58 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z grubsza się zgadza, ale nie można jednoznacznie powiedzieć, że 5D kupują tylko ludzie, którzy robią nimi tysiące zdjęć. Takie uogólnienie jest nieprawdziwe i ja jestem tego przykladem. Niezmiennym jest fakt, że różnica między tymi puszkami to ok. 3.000zł i to jest często bariera przy wyborze . To jak wygląda aparat to dla mnie sprawa drugoplanowa, ważne jakie daje obrazki
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Kupowanie od taksówkarza.. Hehe... Ja swoje 5D1 kupiłem od człowieka który fotografia zajmuje się nie przy pstrykaniu widoczków ale zarobkowo. Ta puszka to jego jedną z wielu, wbdb stanie, z przebiegiem ok. 35k. Puszkę mam z pewnego źródła, w której nic nie lata, klepie dobrze i witrynie służy, a to czy mi padnie migawka za 15 czy 120 tysięcy klepek jest równie prawdopodobne.
    Podobnie mk2 - od kolegi Siudyma, którego też uważam za pewne źródło. 18k klapek. Wszytko cacy. Na calosci zaoszczędzone ok 2,5k PLN, które przeznaczyłem na zacne szkło 135L.
    Kupowanie nowego ma sens, ale jak się ma kasę i ważniejsze jest posiadanie gwarancji niż dobrego zestawy ze szkłami.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Kupowanie nowego ma sens, ale jak się ma kasę i ważniejsze jest posiadanie gwarancji niż dobrego zestawy ze szkłami.
    Poprzestałbym na "jak się ma kasę", a resztę zdania wyrzucił, bo jak ktoś kasę ma, to nie ma dylematu czy kupić nową puszkę, czy komplet szkieł - kupuje jedno i drugie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Poprzestałbym na "jak się ma kasę", a resztę zdania wyrzucił, bo jak ktoś kasę ma, to nie ma dylematu czy kupić nową puszkę, czy komplet szkieł - kupuje jedno i drugie.
    To zdanie jest złożone i ma głębszy sens, który dotyczy świadomego wyboru.
    Niezależnie od tego ile masz kasy, musisz wiedzieć czego tak naprawdę chcesz i na czym Ci zależy
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    To zdanie jest złożone i ma głębszy sens, który dotyczy świadomego wyboru.
    Niezależnie od tego ile masz kasy, musisz wiedzieć czego tak naprawdę chcesz i na czym Ci zależy
    Dokładnie. Dochodzi jeszcze kwestia tego że przy używanym ciężko o gwarancje i może byc tak że zamiast wydać kasę na szkło wyda się na naprawy. Ja to ryzyko podjąłem - mimo iż finanse na styk. Po prostu wolę zjeść ciastko
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Dokładnie. Dochodzi jeszcze kwestia tego że przy używanym ciężko o gwarancje i może byc tak że zamiast wydać kasę na szkło wyda się na naprawy. Ja to ryzyko podjąłem - mimo iż finanse na styk. Po prostu wolę zjeść ciastko
    Zmniejszyłeś stosownie ryzyko kupując z pewnego źródła i to też się liczy. Wiadomo, że body to tylko mechaniczne ustrojstwo i nie da sie przewidzieć co w nim siedzi, ale jeśli użytkownicy się z nim dobrze obchodzili, to raczej długo posłuży. poza tym inaczej podchodzimy do zakupu jeśli sprzęt jest źródłem zarobkowania a inaczej jeśli to tylko hobby

Coś już napisał

Domyślnie

epicure w swoim wywodzie nie bierze pod uwage, ze optymalna odleglosc ogladania jest zalezna od wielkosci. Dlatego billboardy drukuje sie w malym dpi, bo nikt poza ludzmi ktorzy je przyklejaja nie oglada tego z bliska i nie jest w stanie zobaczyc jak slabej jakosci faktycznie sa...

Super, ze w fotolabie jak sie oglada z bliska ponad metrowe wydruki, to ilosc detali powala, tez bym sie z tego cieszyl, ale realnie... kto zobaczy roznice z 2,5metra, czyli okolo 2x przekatnej ogladanego obrazu...? Nie wiem, czy jakikolwiek filtr AA, badz jego brak moze spowodowac ze odbiorca dostrzeze najwyzsza mozliwa rozdzielczosc...

Idac tym tropem trzeba drukowac na super papierze i wiedziec jak przygotowac plik pod konkretna maszyne, bo w "zwyklym" fotolabie nie uzyskasz tej jakosci...

Zebys mogl realnie wykorzystac te dodatkowe Mpixele musisz wydac duzo wiecej pieniedzy kolejny plus dla starej piatki przy wydrukach do 60cm...

Dodatkowe MP sprzyjaja za to kadrowaniu, gdzie detale wciaz zachowuja swietna jakosc. Tym mozesz mnie przekonac do 5d mk2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forecaster Zobacz posta
    epicure w swoim wywodzie nie bierze pod uwage, ze optymalna odleglosc ogladania jest zalezna od wielkosci.
    Oczywiście, że nie biorę tego pod uwagę, bo nie ma to najmniejszego znaczenia w tych rozważaniach. Mnie nie interesuje, czy fototapeta oglądana z drugiego końca pokoju będzie wydawała się ostra, tylko czy opadnie mi szczęka z wrażenia, gdy zdjęcie 30x45 cm wezmę do ręki, usiądę wygodnie w fotelu i odczytam z niego wszystkie detale tak, jakbym czytał książkę. Tutaj lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Oczywiście, że nie biorę tego pod uwagę, bo nie ma to najmniejszego znaczenia w tych rozważaniach. Mnie nie interesuje, czy fototapeta oglądana z drugiego końca pokoju będzie wydawała się ostra, tylko czy opadnie mi szczęka z wrażenia, gdy zdjęcie 30x45 cm wezmę do ręki, usiądę wygodnie w fotelu i odczytam z niego wszystkie detale tak, jakbym czytał książkę. Tutaj lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego.
    Wybacz, ale to bardzo pokrętne rozumowanie. Nikt normalny nie siada w fotelu z plakatem w ręce raczej Zresztą te dywagacje są zupełnie nie na temat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Wybacz, ale to bardzo pokrętne rozumowanie. Nikt normalny nie siada w fotelu z plakatem w ręce raczej Zresztą te dywagacje są zupełnie nie na temat
    Jakim plakatem? Niejedna gazeta ma format większy, niż 30x45 cm, co nie przeszkadza ludziom zasiadać z nią w fotelu.

Strona 20 z 58 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów