Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: czerwone kropki/piksele, raw, 50d

Domyślnie czerwone kropki/piksele, raw, 50d

Witam serdecznie,

niedawno kupiłam Canona 50d i testowałam go w ciemnej knajpie. Na niektórych zdjęciach wyszły mi bardzo dziwne, regularne czerwone przebarwienia.

http://img532.imageshack.us/img532/71/img4729v.jpg

Zdjęcie robione przy ISO 200

Czy powinnam się martwić?
    Bardzo proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Szum jak na ISO 3200. W exifie ISO 282. Jeżeli to była ciemna knajpa, a ekspozycja ustawiona na auto czy półauto, to ktoś tu oszukuje
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    f3.5, czas 1/25s, iso 282?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 21-05-2010 o 20:42 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli to jest 3200 to 50D chyba szumi jak dziki. Ja bym prędzej obstawiał 6400 lub nawet 12800. Tu szumu jest prawie tyle co faktycznego obrazu.

W ISO 200 to jestem skłonny uwierzyć jeśli go włożyła do piekarnika na 200 stopni na kilka minut i dopiero potem zrobiła zdjęcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez justyna144 Zobacz posta
    Witam serdecznie,

niedawno kupiłam Canona 50d i testowałam go w ciemnej knajpie. Na niektórych zdjęciach wyszły mi bardzo dziwne, regularne czerwone przebarwienia.

http://img532.imageshack.us/img532/71/img4729v.jpg

Bardzo proszę o pomoc.
    Myślę że nie masz czym się martwić, zdjęcie nie jest bezpośrednio z puszki tylko zostało przemielone przez Picasa. To ewidentna wina tego oprogramowania, które z automatu ingeruje w zdjęcie i z jakim efektem widać:smile:. ISO 12800 z wyłączonym odszumianiem może by wygenerował tyle szumu, ale o innej specyfice i na pewno nie na ISO 200
    EOS

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak - swoim sposobem robienia a następnie wywoływania/obróbki zdjęć.
    Zdjęcie zostało zrobione jako solidnie niedoświetlone a następnie na siłę wyciągnięte przez automat w programie do obróbki. Zapewne o co najmniej 3EV.
    Na przyszłość dbaj o to by zdjęcia był poprawnie naświetlone a nie będzie takich jazd - do tego służy drabinka w wizjerze aparatu i histogram po zrobieniu zdjęcia.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi

Na początek rozwiewam wątpliwości - ustawienia były w pełni manualne
    ISO 200, 1/25s, 3.5f
    Z góry świeciła pomarańczowa lampa.

Natomiast chyba macie rację odnośnie Picasa tzn. faktycznie zdjęcie przeszło przez ten program, w tym sensie, że z raw przerobiłam go na .jpg. Poza tym nic nie zmieniałam.
    Ale teraz obejrzałam w Zoom Browser EX i jest już całkiem normalne.

Mój Photoshop CS2 niestety nie chce czytać RAWów pomimo, że zainstalowałam plugin - to wyjaśnienie, dlaczego użyłam Picasa

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Natomiast chyba macie rację odnośnie Picasa tzn. faktycznie zdjęcie przeszło przez ten program, w tym sensie, że z raw przerobiłam go na .jpg. Poza tym nic nie zmieniałam.
    Picasa wyciąga z RAWów jpegową miniaturkę, która służy celom szybkiego podglądu. Używanie jej do konwersji rawów to nie tyle używanie kombinerek do wbijania gwoździ, a wręcz nożyczek
    Entuzjastyczny Neofita

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na początek rozwiewam wątpliwości - ustawienia były w pełni manualne
    ISO 200, 1/25s, 3.5f
    Z góry świeciła pomarańczowa lampa.
    I jak wygląda histogram zdjęcia zrobionego w takich warunkach, na takich ustawieniach?
    Jeszcze nie przepuszczonego przez Picasę?
    Możesz RAWa zamieścić?

Mój Photoshop CS2 niestety nie chce czytać RAWów pomimo, że zainstalowałam plugin - to wyjaśnienie, dlaczego użyłam Picasa
    Bo plugin ACR (Adobe Camera RAW) do Photoshopa obsługujący 50D to dopiero od wersji 4.6, czyli dla Photoshopów od wersji CS3 w górę:
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4034

By 'obrabiać' RAWa z 50D w PS CS2 należy go najpierw przekonwertować do DNG i dopiero otworzyć w Photoshopie.

Domyślnie

proszę RAW http://dl.dropbox.com/u/1714304/IMG_4729.CR2

Dzięki jeszcze raz. Cieszę się, że to tyko Picasa

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o pomoc.
    Powinnas sie martwic nieznajomoscia obslugi aparatu oraz pojeciem parametry expozycji

Zdjecie jest strasznie niedoswietlone i po wyratowaniu go (naswietleniu programowym) sa takie a nie inne efekty. Nastepnym razem przed sesja przeczytaj conieco o expozycji a w knajpce zwieksz ISO do conajmniej 800-2000 w zaleznosci od ustawionej przyslony i czasu, tak co drabinka expozycji bedzie w okolicy 0
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów