Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Chrzciny- jak i czym?

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    jak czytam takie kwiatki, to mnie ciary przechodzą.. ludzie to ma swoje konkretne scenariusze i poza ich odpowiednim układem, który może ale raczej się nie zmienia, bo mszał zakłada coś od a do z... zatem, jeśli chodzi o chrzest, najważniejsze momenty to:

- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz

- rozpoczęcie standardowej mszy

- przeprowadzenie egzorcyzmów nad dzieckiem – włożenie na nie rąk i odmówienie krótkiej modlitwy (często odbywa się juz przy chrzcielnicy, chyba że chrzest odbywa się w okolicy ołtarza na prezbiterium)

- przejście w procesji do chrzcielnicy i udzielenie chrztu poprzez polanie głowy dziecka wodą święconą, namaszczenie krzyżmem oraz nałożenie białej szaty jako znaku czystości

- przekazanie światła od paschału do świecy chrzcielnej dziecka (gromnicy) - rola należy do ojca, nie ojca chrzestnego!!.

nie to, żebym mędrkował, ale takowe kluczowe momenty są przedstawiane min. na szkoleniach dla fotografów, a i warto czasem sobie zobaczyć jak to w danym kościele wygląda, jeśli tylko jest możliwość.

dodatkowe ustalenia można przeprowadzić z księdzem przed uroczystością..

co zabrać? ja na ostatni chrzest pojechałem do starego kościoła murowanego, nie mając możliwości obadania go wcześniej (60km w jedną stronę). na miejscu okazało się, że "tradycyjne" brzoskwiniowo-mleczne ściany, ciemne ławki i elementy ołtarza, sufit gdzieś pod niebem... lampa do puchy.. no i zoom 17-55/2.8 i ogień.. w domku po uroczystości trochę 50/1.4 trochę i 85mm, ale to tylko w ramach eksperymentów (udanych).

No i dogadaj się z ludźmi czego oczekują i co im możesz sam zaproponować. Raz miałem sytuację, gdzie musiałem niemal zmuszać ludzi do zdjęć grupowych, tudzież rodziców i chrzestnych z dzieckiem - bo stwierdzili, że "po co to?" - co kraj to obyczaj.

Co do tego co posiadasz.. 30/1.4 (o ile AF wyrobi) ogarniesz w/w kluczowe elementy. jak będzie standardowa msza, bo bywają kameralne kilkuminutówki, to w czasie liturgii obfocisz z daleka większość "zainteresowanych", poeksperymentujesz.. no i warto coś szerszego w graniczy 18mm, ale to kwestia ile będzie miejsca, bo jak będziesz mógł z odpowiedniej odległości objąć 30-ką większą grupę, to oblecisz jednym szkłem całość.
    Najlepiej zrobić rekonesans, ale wiadomo - to dodatkowy nakład środków i koszta jakieś. Jadąc w ciemno trzeba być przygotowanym na wszystko.

#
    ładnie to wszystko napisałeś, ale po tym jak to czytam to mam wrażenie że nie robiłeś chrztu gdzie było max 2 rodzinki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    jeśli chodzi o chrzest, najważniejsze momenty to:
    - przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz#
    Robiłeś kiedyś chrzest gdzie było 15 dzieciaków chrzczonych? i myślisz że początek będzie w "- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem"

nigdy sie z tym nie spotkałem, owszem jak jest 2, 3 ,4 chrzty na jednej mszy.
    Kiedy robiłem chrzest( nie jeden ) gdzie było powyżej 10 dzieciaków, wszystko się odbywało w " ławkach", to jest dopiero masakra, lanie wody, znak krzyża,- wygląda wszystko jak " masówka".
    Pozdrawiam i życzę powodzenia
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 22-05-2010 o 00:12 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Uprawnienia umieszczania postów