Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Chrzciny- jak i czym?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie Chrzciny- jak i czym?

Witam, będę w połowie czerwca robił relację z chrzcin. Raczej tylko w kościele.
    Czy znacie jakieś strony ze zdjęciami, które można uznać za wzór tego rodzaju fotografii? Nie chcę się splamić

Następnym pytaniem jest: czy dam radę obskoczyć to wszystko tylko Sigmą 30mm/1.4, czy dokupować jeszcze jakieś szkło? Zastanawiałem się nad C 50/1.4 albo 85/1.8. Podpiętymi do cropa.
    Czy jest sens brania czegoś szerokiego do zdjęcia grupowego? Np. Samyanga 14/2.8? Sigma powinna ogarnąć gości, ale nie jestem pewien jak wyjdzie w praktyce. Czy będzie mi w wizjerze wyświetlało powiadomienie, że ostrość jest ustawiona, czy muszę kupować przejściówkę od Cichego?

z góry dzięki za pomoc.
    Może kiedyś kupię 7D...

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Przyda sie szeroki kat (ok 18mm na cropie) wlasnie do grupowego i do calych postaci oraz 30 lub 50mm. Zalezy jak ciemny jest kosciol ale jak masz 1 body to najlepszym obiektywem bylby C17-55 USM lub T17-50 i ew lampa. 85mm moze byc za wasko.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Dopiero zaczyna Awatar 4rtur4

Domyślnie

Z tym samyangiem to bym nie szalał na chrzcinach. 14mm to nie łatwa ogniskowa (min. duże zniekształcenia), łatwo spieprzyć. Kiedyś cropem "obleciałem" chrzciny z 50 1.4 i zdjęcia się podobały. Na Twoim miejscu postawiłbym na sigmę 30 1.4. Nie wiem jak AF się zachowa w kościele - nie znam sigmy (podobno AF gorszy niż w canonach).
    85/1.8 hmm.. trudno powiedzieć czy się nada.. jak będzie dużo rodzin chrzciło swoje pociechy to może się stworzyć lekkie zamieszanie i będzie ciężko o dobry kadr z odległości. Wszędzie się wtedy roi od biegających wujków Tadków z małpkami

Moim zdaniem przy odrobinie wysiłku powinieneś dać radę z 30/1.4.. a Samyanga 14/2.8 weź jako eksperyment, na kilka fotek. Po mszy, jak się uwolnisz od ludzi zrób kilka portretów 85/1.8... to tyle ode mnie ))
    5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...

Domyślnie

Wszystko zależy od kościoła. Jak masz możliwość swobodnego poruszania się to spokojnie sigma wystarczy. Gorzej jak "księciuniu" ustawi cię w jednym miejscu.
    Standardowe momenty to oblanie główki dziecka wodą oraz zapalenie świecy przez Chrzestnego - no chyba że rodzice mają mszę indywidualną to musisz dowiedzieć się jak będzie przebiegać.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
    ...Standardowe momenty to oblanie główki dziecka wodą oraz zapalenie świecy przez Chrzestnego ...
    jak czytam takie kwiatki, to mnie ciary przechodzą.. ludzie to ma swoje konkretne scenariusze i poza ich odpowiednim układem, który może ale raczej się nie zmienia, bo mszał zakłada coś od a do z... zatem, jeśli chodzi o chrzest, najważniejsze momenty to:

- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz

- rozpoczęcie standardowej mszy

- przeprowadzenie egzorcyzmów nad dzieckiem – włożenie na nie rąk i odmówienie krótkiej modlitwy (często odbywa się juz przy chrzcielnicy, chyba że chrzest odbywa się w okolicy ołtarza na prezbiterium)

- przejście w procesji do chrzcielnicy i udzielenie chrztu poprzez polanie głowy dziecka wodą święconą, namaszczenie krzyżmem oraz nałożenie białej szaty jako znaku czystości

- przekazanie światła od paschału do świecy chrzcielnej dziecka (gromnicy) - rola należy do ojca, nie ojca chrzestnego!!.

nie to, żebym mędrkował, ale takowe kluczowe momenty są przedstawiane min. na szkoleniach dla fotografów, a i warto czasem sobie zobaczyć jak to w danym kościele wygląda, jeśli tylko jest możliwość.

dodatkowe ustalenia można przeprowadzić z księdzem przed uroczystością..

co zabrać? ja na ostatni chrzest pojechałem do starego kościoła murowanego, nie mając możliwości obadania go wcześniej (60km w jedną stronę). na miejscu okazało się, że "tradycyjne" brzoskwiniowo-mleczne ściany, ciemne ławki i elementy ołtarza, sufit gdzieś pod niebem... lampa do puchy.. no i zoom 17-55/2.8 i ogień.. w domku po uroczystości trochę 50/1.4 trochę i 85mm, ale to tylko w ramach eksperymentów (udanych).

No i dogadaj się z ludźmi czego oczekują i co im możesz sam zaproponować. Raz miałem sytuację, gdzie musiałem niemal zmuszać ludzi do zdjęć grupowych, tudzież rodziców i chrzestnych z dzieckiem - bo stwierdzili, że "po co to?" - co kraj to obyczaj.

Co do tego co posiadasz.. 30/1.4 (o ile AF wyrobi) ogarniesz w/w kluczowe elementy. jak będzie standardowa msza, bo bywają kameralne kilkuminutówki, to w czasie liturgii obfocisz z daleka większość "zainteresowanych", poeksperymentujesz.. no i warto coś szerszego w graniczy 18mm, ale to kwestia ile będzie miejsca, bo jak będziesz mógł z odpowiedniej odległości objąć 30-ką większą grupę, to oblecisz jednym szkłem całość.
    Najlepiej zrobić rekonesans, ale wiadomo - to dodatkowy nakład środków i koszta jakieś. Jadąc w ciemno trzeba być przygotowanym na wszystko.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    jak czytam takie kwiatki, to mnie ciary przechodzą.. ludzie to ma swoje konkretne scenariusze i poza ich odpowiednim układem, który może ale raczej się nie zmienia, bo mszał zakłada coś od a do z... zatem, jeśli chodzi o chrzest, najważniejsze momenty to:

- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz

- rozpoczęcie standardowej mszy

- przeprowadzenie egzorcyzmów nad dzieckiem – włożenie na nie rąk i odmówienie krótkiej modlitwy (często odbywa się juz przy chrzcielnicy, chyba że chrzest odbywa się w okolicy ołtarza na prezbiterium)

- przejście w procesji do chrzcielnicy i udzielenie chrztu poprzez polanie głowy dziecka wodą święconą, namaszczenie krzyżmem oraz nałożenie białej szaty jako znaku czystości

- przekazanie światła od paschału do świecy chrzcielnej dziecka (gromnicy) - rola należy do ojca, nie ojca chrzestnego!!.

nie to, żebym mędrkował, ale takowe kluczowe momenty są przedstawiane min. na szkoleniach dla fotografów, a i warto czasem sobie zobaczyć jak to w danym kościele wygląda, jeśli tylko jest możliwość.

dodatkowe ustalenia można przeprowadzić z księdzem przed uroczystością..

co zabrać? ja na ostatni chrzest pojechałem do starego kościoła murowanego, nie mając możliwości obadania go wcześniej (60km w jedną stronę). na miejscu okazało się, że "tradycyjne" brzoskwiniowo-mleczne ściany, ciemne ławki i elementy ołtarza, sufit gdzieś pod niebem... lampa do puchy.. no i zoom 17-55/2.8 i ogień.. w domku po uroczystości trochę 50/1.4 trochę i 85mm, ale to tylko w ramach eksperymentów (udanych).

No i dogadaj się z ludźmi czego oczekują i co im możesz sam zaproponować. Raz miałem sytuację, gdzie musiałem niemal zmuszać ludzi do zdjęć grupowych, tudzież rodziców i chrzestnych z dzieckiem - bo stwierdzili, że "po co to?" - co kraj to obyczaj.

Co do tego co posiadasz.. 30/1.4 (o ile AF wyrobi) ogarniesz w/w kluczowe elementy. jak będzie standardowa msza, bo bywają kameralne kilkuminutówki, to w czasie liturgii obfocisz z daleka większość "zainteresowanych", poeksperymentujesz.. no i warto coś szerszego w graniczy 18mm, ale to kwestia ile będzie miejsca, bo jak będziesz mógł z odpowiedniej odległości objąć 30-ką większą grupę, to oblecisz jednym szkłem całość.
    Najlepiej zrobić rekonesans, ale wiadomo - to dodatkowy nakład środków i koszta jakieś. Jadąc w ciemno trzeba być przygotowanym na wszystko.

#
    ładnie to wszystko napisałeś, ale po tym jak to czytam to mam wrażenie że nie robiłeś chrztu gdzie było max 2 rodzinki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeśli chodzi o chrzest, najważniejsze momenty to:
    - przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz#
    Robiłeś kiedyś chrzest gdzie było 15 dzieciaków chrzczonych? i myślisz że początek będzie w "- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem"

nigdy sie z tym nie spotkałem, owszem jak jest 2, 3 ,4 chrzty na jednej mszy.
    Kiedy robiłem chrzest( nie jeden ) gdzie było powyżej 10 dzieciaków, wszystko się odbywało w " ławkach", to jest dopiero masakra, lanie wody, znak krzyża,- wygląda wszystko jak " masówka".
    Pozdrawiam i życzę powodzenia
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 22-05-2010 o 00:12 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    ładnie to wszystko napisałeś, ale po tym jak to czytam to mam wrażenie że nie robiłeś chrztu gdzie było max 2 rodzinki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Robiłeś kiedyś chrzest gdzie było 15 dzieciaków chrzczonych? i myślisz że początek będzie w "- przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem"

nigdy sie z tym nie spotkałem, owszem jak jest 2, 3 ,4 chrzty na jednej mszy.
    Kiedy robiłem chrzest( nie jeden ) gdzie było powyżej 10 dzieciaków, wszystko się odbywało w " ławkach", to jest dopiero masakra, lanie wody, znak krzyża,- wygląda wszystko jak " masówka".
    Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dokładnie tak, robiłem co prawda tylko raz zdjecia na chrzcie, ale wlasnie taka sytuacja tam byla, ponad 10-ec dzieciaczkow, rodzice w lawkach, pozaslaniani innymi , potem przejscie do przodu pelno ciotek z aparatami ogolnie zamet straszny ale ostateczny efekt w cale nie byl zly, ba nawet wyszedl calkiem fajnie , rodzice bardzo zadowoleni a zdjecia robilem 40D plus niespodzianka - 17-85 is usm

Dawno tego obiektywu nie uzywalem ale cieszylem sie ze go w tedy zabralem bo drugim ktory mialem, 50-tka 1,8 na pewno niedalbym rady tego ogarnac, musialem oczywiscie w wiekszosci syt uzywac lampy i to tez tylko wbudowanej bo innej jeszcze nie mialem ale obiektyw dawal rade .

Domyślnie

jak czytam takie kwiatki, to mnie ciary przechodzą.. #
    A zdziwiłbyś się kolego co potrafi dobra ofiara zdziałać
    W niektórych parafiach płacisz i wymagasz.
    ludzie to ma swoje konkretne scenariusze i poza ich odpowiednim układem, który może ale raczej się nie zmienia, bo mszał zakłada coś od a do z#
    - przyjęcie i wprowadzenie dzieci do kościoła – ma miejsce w drzwiach świątyni, gdzie rodzice wnoszący dzieci prowadzą dialog z księdzem; ten nanosi na czole dziecka znak krzyża i wprowadza w procesji wiernych i dziecko z rodzicami pod ołtarz#
    Chrzciłem swoje dziecko i niestety nikt nie chciał ze mną dialogu prowadzić
    - rozpoczęcie standardowej mszy#
    To nie musi być typowa msza. Może być krótka, długa, wesoła, normalna smutna Zależy jaki scenariusz wybierzesz (zaznaczam, że opcja scenariusza nie dotyczy wszystkich parafii)#[/QUOTE]
    - przeprowadzenie egzorcyzmów nad dzieckiem – włożenie na nie rąk i odmówienie krótkiej modlitwy (często odbywa się juz przy chrzcielnicy, chyba że chrzest odbywa się w okolicy ołtarza na prezbiterium)#
    O tym pisałem.

- przekazanie światła od paschału do świecy chrzcielnej dziecka (gromnicy) - rola należy do ojca, nie ojca chrzestnego!!.#
    Bzdura. Zależy od parafii.!!!!

nie to, żebym mędrkował#
    Świat idzie do przodu jak zakonnica z koszyczkiem

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

chrzciny generalnie to jedna z prostszych imprez... ale zdecydowanie za trudna na stałkę... po 1 dlatego że nie wiesz gdzie wylądujesz jako fotograf po 2 dlatego że są momenty kiedy przydaje się szybka zmiana ogniskowych.... generalnie coś w zakresie 17-50 wystarczy światło... wg mnie bez znaczenia bo i tak pewnie dopalisz lampą skoro takową posiadasz i to przyzwoitą. za szeroko nie potrzebujesz na chrzcinach po 1 dlatego że nie będziesz miał 100 gości po 2 dlatego że w kościele i tak się rozejdą a na samo grupowe to miejsce spokojnie znajdziesz po mszy. Osobiście polecam poznać zwyczaje parafii bo tu bywa różnie...a niby ten sam liturgiarz
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SixFeet Zobacz posta
    Czy znacie jakieś strony ze zdjęciami, które można uznać za wzór tego rodzaju fotografii?
    Zdjęcia +opinie:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=43934
    "Technicznie":
    http://canon-board.info/showthread.php?t=53542
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów