czytanie ze zrozumieniem proponuję poćwiczyć... wyraźnie napisałem, że powyższe elementy kluczowe są nakreślane min. na szkoleniach liturgicznych dla foto.. oczywistym jest, że "to zależy od parafii", ale..!! to jak sobie celebrans organizuje chrzest, jak on przebiega w danym kościele, nie zmienia fakty, że takie elementy są i trzeba być na nie gotowym..
poza tym jaka różnica czy będzie jedno dziecko, czy 10, czy msza normalna czy skrócona.. jak skrócona to jeszcze lepiej bo zapewne w mniejszy gronie i ogarniesz wszystko w try miga.. jak nie poradzisz sobie z ustawieniem między ławkami, to sorry - żadna szkołą nie pomoże na brak zaradności.. akurat nie robiłem chrztu u córki mojej siostry, bo byłem w delegacji, ale chrzczonych było czworo dzieci i również z tego co widzę na zdjęciach było tzw. wprowadzenie do kościoła, spod drzwi pod ołtarz..
to że nie ma u kogoś a jest gdzieś tam nie znaczy że jest jakimś wynalazkiem... a dialog?? hmm.. nie pytał się po co dziecko przynieśliście i o co prosicie?
co innego przekrzykiwanie się - u mnie tak u mnie tak, a co innego nakreślenie scematu i doradzenie.. ale.. każdy swoją rację musi mieć..
#