Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zaznacz wszystkie które Cie interesują i "Quick check tool". Tam masz "prev" i "next"
    Dzięki wielkie :-) działa! reszte obróbki tez zmałpuje przy okazji najblizszej :-)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    w DPP mozesz........ albo ja nie wiem jak to sie robi :-)
    DPP jest dobry do przeglądania RAWów - najlepiej wykorzystać szybki podgląd na pełnym ekranie w DPP <Alt-Q> (Quick check tool): zmiana fotek - PgUp/PgDn, podgląd 100% to podwójne kliknięcie myszy (albo <Ctrl-1>), podgląd pól AF to <Alt-L>, zaznaczenie to <Alt-1>, <Alt-2> itd.

Edycja wybranych w DPP to <Ctrl-strzałka w prawo> itd.

Wygląda na skomplikowane, ale można sobie zdefiniować to wszystko na przyciskach myszki (mam myszkę 12-przyciskową) (!) i przeglądanie i selekcja idzie sprawnie.

Potem po wywołaniu RAWów JPG'ami zarządzam w ACDSee, ale podglądu AF już nie ma (ACDSee nie potrafi pokazać, informacje w pliku są).

ACDSee potrafi co prawda też pokazywać nasze RAWy, ale jest w tym zbyt wolne i jakoś DPP robi to lepiej. o wywoływaniu nie wspominając.

poza tym jest jeszcze systemowa przystawka do windows - podgląd RAW w exploratorze (tak jak JPG). w windows XP była to darmowa nakładka firmy M$, a do nowszych zrobiły to jakieś firmy trzecie - nie pamiętam nazw - ale właśnie zainstalowałem jedną na Win7 64bit i działa pięknie.

edit:
    właśnie MariuszJ napisał o DPP podobnie.
    hehe, a ja w puszkach mam celowo ustawione wszystko na zero albo max-minus (ostrość, kontrast, kolory itp.) - żeby potem widzieć na kompie, którego RAWa już ruszałem, a którego nie.
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    właśnie MariuszJ napisał o DPP podobnie.
    hehe, a ja w puszkach mam celowo ustawione wszystko na zero albo max-minus (ostrość, kontrast, kolory itp.) - żeby potem widzieć na kompie, którego RAWa już ruszałem, a którego nie.
    Dzięki za przypomnienie: widok przez ikonkę "Edit image window" czy Twoje Ctrl-strzałka w prawo - jest świetny do sekwencyjnej obróbki zdjęć, po wstępnej selekcji w "Quick check tool".

Scenariuszy szybkiej obróbki w DPP można sobie wymyślić wiele, program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

...........

Scenariuszy szybkiej obróbki w DPP można sobie wymyślić wiele, program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
    no, teraz, kiedy DPP wreszcie ma możliwość manewrowania horyzontem, to dla mnie też jest w 99% wystarczający
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    a co ma wywoływanie do przeglądania...

tak na dobrą sprawę to chciałbym móc w RAWie podejrzeć AF i 100%. Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
    Jak koledzy ci napisali - można swobodnie przeglądać w DPP. Ponadto można sobie jednym kliknięciem powiększyc do 100% (ja akurat mam ustawione na 50%, bo tak się przyzwyczaiłem)
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    ........
    I przy wywoływaniu ewentualnie sprawdzam czy mam ją tam, gdzie chciałem mieć i ustawiłem czy też poszła w las .......
    Otóż to - ostrość powinna być tam, gdzie ją fotograf ustawił, jeśli AF się nie rąbnął. Takie "poszukiwanie" punktu AF przy wywołaniu zrobionego zdjęcia jest, hm... dziwne?
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    a .......Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
    żebyś się nie zdziwił - czasem przy 100% może być nigdzie
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 21-05-2010 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za przypomnienie: widok przez ikonkę "Edit image window" czy Twoje Ctrl-strzałka w prawo - jest świetny do sekwencyjnej obróbki zdjęć, po wstępnej selekcji w "Quick check tool".
    DPP ma sporo skrótów klawiaturowych - dlatego można się nauczyć jego dość szybkiej obsługi

np.:
    1. szybka selekcja <Alt-Q> i <Alt-1> i na końcu <Alt-F4>
    2. wybranie i policzenie wybranych <Ctrl-Alt-1>
    3. szybka edycja wybranych <Ctrl-strzałka w prawo>
    4. skakanie między zdjęciami <Ctrl-strzałka w górę/dół>
    5. cropowanie <Alt-C>
    6. stemplowanie <Alt-S>
    7. zakończenie edycji <Ctrl-strzałka w lewo>
    8. zapisanie zmian <Ctrl-S>
    9. wywołanie <Ctrl-B> .... i już! :wink:

program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
    z tą elastycznością to bym nie przesadzał
    ale faktycznie nie jest źle.
    do niedawna brakowało mi 2 rzeczy w DPP: obracania zdjęć (właśnie dodali) i dodawania (!) winiety, i wtedy faktycznie - do podstawowej obróbki do JPG jest wszystko.

zresztą... DPP się rozwija. fajnie się obserwuje, jak japońce co chwila coś poprawiają i dodają. i ulepszają wywoływaczkę. niedawno wyciągnąłem jakieś swoje stare RAWy sprzed 5 lat - wywołane dzisiaj - są znacznie lepsze, szczególnie jeżeli chodzi o szumy i ich charakter (kiedyś to były takie bardziej "elektroniczne trociny", dziś jest to ładniejszy "szum prawie analogowy"). więc jednak trochę warto przechowywać te elektroniczne negatywy

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Otóż to - ostrość powinna być tam, gdzie ją fotograf ustawił, jeśli AF się nie rąbnął. Takie "poszukiwanie" punktu AF przy wywołaniu zrobionego zdjęcia jest, hm... dziwne?
    może tylko z ciekawości.
    natomiast ja - stara szkoła - korzystam prawie wyłącznie z centralnego AF plus przekadrowywanie - więc dla mnie ta informacja jest zupełnie... dezinformacyjna.

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    żebyś się nie zdziwił - czasem przy 100% może być nigdzie
    no właśnie :-|
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Odpowiadając na pierwsze pytanie wątku - już się nie da.

- Tzn. tak przypuszczam, bo nie wiem jaki masz aparat i wersję programu, ale podejrzewam, że jakiś nowszy (skoro nie możesz wyświetlić na 100%), gdyż swego czasu Canon oficjalnie ogłosił, i zapewne zrealizował, zaprzestanie umożliwiania edycji plików surowych w ZoomBrowserze (konkretnie jego wtyczce Raw Image Task) dla najnowszych EOSów. Sugerując w ten sposób przejęcie tych zadań przez DPP (przeglądanie i edycja).

Jeśli w ZoomBrowserze widać wciąż podgląd 50% plików surowych z nowszych puszek to jest to zaledwie podgląd zaszytego w każdym pliku .cr2 jpega (służącego w aparacie do szybkiego podglądu zdjęć).

* Zastrzegam, że dawno temu ZoomBrowsera odinstalowałem (zostawiając jedynie ZoomBrowser EX Memory Card Utility) i nie mam pewności, czy wciąż jest tak jak napisałem wyżej.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

do podglądu punktu Af jest skrót ctrl+L. Zdjęcia najszybciej się selekcjonuje w module quick view. Obróbka w edit window, chociaż przeglądać tez można. Podobnie jak niektórzy poprzednicy bardzo polecam stosowanie skrótów klawiaturowych. Mi w DPP bardzo brakuje przy ustawianiu WB suwaka "tint". Niby mamy do dyspozycji koło "fine tune" (czy jakoś tak), ale nie jest to zbyt wygodne - gdyby miało ono chociaż ze 3 razy większą średnicę obsługa byłaby łatwiejsza i bardziej precyzyjna.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    do podglądu punktu Af jest skrót ctrl+L....
    Raczej ALT+L

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Lightbulb Digital Photo Professional -> Quick check tool

ewg dzięki za odp. W sumie odpowiedziałeś na temat wątku :-)

Dzięki też pozostałym, teraz już wiem że muszę się nauczyć obsługi Digital Photo Professional z opcja "Quick check tool" (a ZoomBrowser chyba zdeinstaluje).

pozdrawiam

moderatora musze poprosić o modyfikacje tematu
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

no to się nam temat o Digital Photo Professional zrobił :P prosiłem moderatora o zmianę tematu na "powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser/DPP" ale bez odzewu

tak więc mam banalne pytanko dot. DPP

Jak wyświetlić jednym ruchem wybrane zdjęcia np. z nr 3? i nie chodzi mi tu o sortowanie (zakładam że można wyświetlić tylko zdjęcia z konkretnym numerem)
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów