Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser

Robię zdjęcia RAW + JPG i zauważyłem że w programie ZoomBrowser EX (który został dołączony do aparatu) mam możliwość podejrzenia punktów AF i jednym kliknięciem mogę fotkę powiększyć na 100% (z fit to screen). Problem polega na tym że to tylko działa jak zaznaczę plik JPG. Na rawie nie mam dostępnej tej funkcji.

Chciałbym fotografować tylko w RAWach tak więc zapytuję czy da się włączyć tą funkcjonalność dla plików RAW?
    A może polecicie mi dobry, szybki programik do przeglądania RAWów z taką funkcjonalnością.

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dla pliku RAW ikonka (pod zielonymi strzałeczkami, podczas przeglądania zdjęcia) "show image actual size" jest nieaktywna, why?
    Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 21-05-2010 o 17:19 Powód: Automerged Doublepost
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Ja polecam Fast Picture Viewer - jedna z najlepszych przeglądarek zdjęć z jakimi miałem do czynienia. Przez miesiąc masz Rawy, później darmowa wersja Jpeg only. Ale naprawdę warto.

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

eh zapomniałem dodać programy darmowe (z punktem AF i zoom 100% dla RAWa jednym ruchem)

zresztą chyba wole odpowiedź dot. programu canona ... np. w stylu "nie da się"
    LOL ale wstyd piękny błąd zrobiłem...szkoda ze nie ma edycji postów. No nic polska tudna jezyk :P
    Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 21-05-2010 o 17:37 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w DPP masz te funkcjonalnosci pod prawą myszka .... niestety nie jednym ruchem :-) ale darmowo i canona i działa z RAWami.

Coś już napisał Awatar marcin1191
    Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

A czy można w ACR mieć podgląd punktu autofocusu?
    Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Robię zdjęcia RAW + JPG i zauważyłem że w programie ZoomBrowser EX (który został dołączony do aparatu) mam możliwość podejrzenia punktów AF i jednym kliknięciem mogę fotkę powiększyć na 100% (z fit to screen). Problem polega na tym że to tylko działa jak zaznaczę plik JPG. Na rawie nie mam dostępnej tej funkcji.

Chciałbym fotografować tylko w RAWach tak więc zapytuję czy da się włączyć tą funkcjonalność dla plików RAW?
    A może polecicie mi dobry, szybki programik do przeglądania RAWów z taką funkcjonalnością.

pozdrawiam
    dla pliku RAW ikonka (pod zielonymi strzałeczkami, podczas przeglądania zdjęcia) "show image actual size" jest nieaktywna, why?
    Nie używam ZoomBrowser. Skoro chcesz wywoływać RAWy, to przeglądaj je w wołarce (DPP), bardzo wygodnie to się robi (zaznaczasz zakres i "Quick check tool"). Wywołujesz i wywołane katalogujesz.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    wielkopolska

Domyślnie chodzi mi o podgląd (nie wywołanego RAWa)

a co ma wywoływanie do przeglądania...

tak na dobrą sprawę to chciałbym móc w RAWie podejrzeć AF i 100%. Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
    A dlaczego tak od tej strony?
    Ja jak robię zdjęcie to od razu staram się ustawić ostrość tam, gdzie ją chcę mieć.
    I przy wywoływaniu ewentualnie sprawdzam czy mam ją tam, gdzie chciałem mieć i ustawiłem czy też poszła w las (na szczęście bardzo rzadko).
    Trochę nie rozumiem sprawdzania dopiero przy wywoływaniu zdjęć gdzie została ustawiona ostrość - bo powinna być ona ustawiana świadomie przez fotografa przy robieniu zdjęcia by była tam gdzie powinna być.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w DPP mozesz podejrzec nie wołanego rawa bez koniecznosci wołania i zobaczyć to co Cie interesuje. ale zeby nie było za kolorowo jest podglad całego folderu ale nie ma next picture - trzeba po kolei otwierac i zamykac ... albo ja nie wiem jak to sie robi :-)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    w DPP mozesz podejrzec nie wołanego rawa bez koniecznosci wołania i zobaczyć to co Cie interesuje. ale zeby nie było za kolorowo jest podglad całego folderu ale nie ma next picture - trzeba po kolei otwierac i zamykac ... albo ja nie wiem jak to sie robi :-)
    Zaznacz wszystkie które Cie interesują i "Quick check tool". Tam masz "prev" i "next".

Ja przelatuję całość "sesji" przez Quick check tool, zaznaczając nie-odpady etykietą "1". Potem ustawiam sortowanie na "najpierw 1-ki". Robię rzeczy zbiorcze na wszystkich "1"-kach (korekcję obiektywu), obniżam puszkową ostrość (mam 6 w puszce dla lepszej oceny na LCD) do 3. Jeżeli są jakieś serie z jednego miejsca, przy świetle żarowym - ustawiam dla tej grupy od razu WB na Tungsten. A potem - klikam jedno za drugim, poprawiam jeśli trzeba i jak się nadaje, zmieniam mark na "2". Na końcu zaznaczam "2"-ki, wywołuję wsadowo do odpowiednich katalogów Picasy, a same RAW-y archiwizuję.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów