Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 350d i 3kl/s w RAW

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Talking 350d i 3kl/s w RAW

Mam pytanko czy tylko ja tak mam czy Wy także ?

Jeśli robie w trybie RAW po 6 zdjęciach jest hamowanie i jedna klatka i zaczyna zapisywać, w trybie RAW+jpg mam to samo 5 zdj. robie i potem 1 i zaczyna zapisywać,

Byłem zdziwiony na imprezie ustawiłam RAW i robiłem fotki a miałem włączone robienie seryjnych i robi 3 kl/s w RAW i RAW+jpg także, w dokładnie takim samym tempie co jpg, teraz już nie mam oporu robienia w RAW, róznica tylko wygląda w zapychaniu się bufora.
    Wiem że pewnie zawdzięczam to 100x CF ale nigdzie nie napisali że szybkość zdjęć zeryjnych zależna jest od CF aż tak.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    [...] ale nigdzie nie napisali że szybkość zdjęć zeryjnych zależna jest od CF aż tak.
    Ale to przeciez z logiki wynika. Czas dotarcia do celu samochodem (w uproszczeniu) prosta droga przez przeszkod jest zalezny od szybkosci samochodu. Czyz nie? Trzeba o tym w instrukcji pisac? ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Question

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Ale to przeciez z logiki wynika. Czas dotarcia do celu samochodem (w uproszczeniu) prosta droga przez przeszkod jest zalezny od szybkosci samochodu. Czyz nie? Trzeba o tym w instrukcji pisac? ;-)
    Można i tak, ale teraz robie raw+jpg i nie widzę róznicy w szybkości i daje to dobry komfort focenia, bez sensu że zaznaczają w instukcji że zdjęcia seryjne tylko w jpg, niby japończycy dokładni a jednak mają byki :-)

Tyle że spokojnie mogło by być 5kl/s jak w 20d ale ktoś to ograniczył, jak znam życie nie sprzętowo a soft'werowo może ktoś ma jakiś zhakowany firmware do 350d na 5 kl/s ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyle że spokojnie mogło by być 5kl/s jak w 20d ale ktoś to ograniczył, jak znam życie nie sprzętowo a soft'werowo może ktoś ma jakiś zhakowany firmware do 350d na 5 kl/s ?
    Akurat interfejs karty CF mozna spokojnie hardware'owo ograniczyc. Bufor zdjec i piny w gniezdzie karty to tylko elektronika.

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie ma znaczenia czy to szybka czy wolna karta CF, 350D i jego sposób buferowania jest tak skronstruowany, ze zawsze robiac zdjecia seryjne bedziesz mial wynik 2,9 kl/s - bez znaczenia czy w JPEG czy RAW. Nawet zmniejszenie ilosci mp w jpeg na to nie wpływa. Taka jest blokada i koniec. W przypadku JPEG zmienia sie jedynie ilosc zdjec, która mozna wykonać z ta częstotliwością po której bufor sie zapycha i seria zaczyna zwalniać. W przypadku RAW natomiast szybkość karty nie wpływa na ilość wykonanych zdjec w serii z predkoscia 2,9 kl/s. Wszystkie testy jakie widziałem mówią o 6 klatkach niezależnie od tego jak szybką karte CF sie stosuje. Aha no i szybsze karty CF pozwalają nieco częściej wykonywać kolejne zdjęcia po zapełnieniu bufora.

EDIT: Aha no i zapomnialem odpowiedziec na pytanie przeciez : TAK, też tak mam
    Ostatnio edytowane przez Trolu ; 02-11-2005 o 15:35
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

Pegaz123
    Guest

Domyślnie

Jestm nowym użytkownikiem 350D i jeszcz go nie do końca przetestowałem, nie mniej "zwykłe" zdjęć można robić w niższej rozdzielczośći. Na karcie SanDisk Extreme III 1GB w Pełnej rozdzielczości jpg można bez zwalniania zrobić około 20 klatek, natomiast na rozdzielczości niższej po 120 zdjęciach dałem spokój, bo już mi się nie chciało czekać, a 350D nawet nie zwoliła Wszystko zależy od tego do czego zdjęcia końcowe będą użyte.
    Pozdrawiam Wszystkich Canonowców

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To nie tylko software ale i hardware (lustro, naciąganie migawki).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

hmmm.... a ja myślałem że to normalne jest...
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pegaz123
    po 120 zdjęciach dałem spokój, bo już mi się nie chciało czekać, a 350D nawet nie zwoliła
    Niw szkoda ci migawki na takie głupie "testy" ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niektórzy świeżo po zakupie biegają z pełnymi portkami (pełne z przodu ) i trzaskają takie testy. Cichy - dajmy im się nacieszyć

Uprawnienia umieszczania postów