Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Tamron af 75-300 f/4-5,6 ld macro

Domyślnie Tamron af 75-300 f/4-5,6 ld macro

Witam.
    Na początku chciałbym zaznaczyć, że szukałem informacji szukajką ale nic ciekawego nie znalazłem.Jestem początkującym foto-amatorem, który niedawno przesiadł się na lustro. Mam 450D+kit+ 50mm 1/8. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, ale zdarza mi się fotografować ludzi, czasem zwierzęta i tu właśnie brakuje mi zooma. Jako, że mam dość ograniczone fundusze z racji wieku zainteresował mnie ten obiektyw:
    http://allegro.pl/item1042003045_3mi...acro_nowy.html

Cena bardzo zachęcająca, ale nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto. Warto go kupić do amatorskiego zastosowania, czy może absolutnie go sobie odpuścić?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc w decyzji.
    Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Raczej nie warto...Niestety za tą cenę nic sensownego nie kupisz. Wydasz 350zł i nie będziesz zadowolony. Lepiej odłuż jeszcze z 300zł (650zł używka na CB) i kup 55-250 canona. Z tego napewno na początek będziesz zadowolony.

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Jeżeli jesteś zainteresowany tym, żeby wogóle zobaczyć, co daje taki zakres ogniskowych, to nie jest to zły pomysł. Nie miałem go, ale to szkło pewnie nie bedzie dawało rewelacyjnego obrazka. Do zastosowań amatorskich powinno Ci wystarczyć, wtedy będziesz wiedział, czy sprzedać i kupić coś lepszego.
    poza tym, ucieknie Ci zakres 55-75

Po obudowie śmiem twierdzić, że to wiekowa konstrukcja, więc rewelacji nie będzie.
    ja bym się zastanowił nad tym tamronem : http://www.allegro.pl/item1029121726...fv_lublin.html

albo możesz poszukać w dobrym stanie, niekoniecznei nowego, canona 55-250. światło to samo, ale ma stabilizację i lepszy autofokus.

Domyślnie

Chyba właśnie będę myślał o używkach. Szkoda bo myślałem, że trafie okazje. Zaproponuje ktoś może jakiegoś zooma min 200mm? Okolice 600-800pln za nówke.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LokiMan Zobacz posta
    Chyba właśnie będę myślał o używkach. Szkoda bo myślałem, że trafie okazje. Zaproponuje ktoś może jakiegoś zooma min 200mm? Okolice 600-800pln za nówke.
    Tak jak napisaliśmy Ci wyżej..Za około 800zł masz nowego 55-250. Ma stabilizację, dobry autofocus i w tej klasie cenowej nic lepszego nie znajdziesz:-D

Domyślnie

za ok 600 zl mozna kupic nowego tamrona 70-300 z makro 1:2. Widzialem sample i za te pieniadze wydaje sie warto.
    Moze ktos kto posiada napisze cos wiecej..

Domyślnie

No właśnie opcja tego tamrona jakoś bardziej mi się widzi. A jak wypada na tle sigmy apo?

Dopiero zaczyna Awatar adi_85
    Miasto
    wałbrzych

Domyślnie

Tamron AF 70-300 Di LD Makro 1:2 oraz Sigma 70-300 DG APO, to bliźniacze konstrukcje, mają taki sam zakres, takie samo światło (4.0-5.6), brak stabilizacji, są przystosowane do cropa i mają soczewki o niskiej dyspersji.

Wiem natomiast, że w sigmie autofokus to istna wiertarka. Jest głośny i wolny, a słyszałem, że w tamronie jest lepiej, chociaż nie miałem go w ręce nigdy.

niemniej, naprawdę rozważ 55-250 -> niewiele drożej, ale o niebo lepiej. z tego co widziałem na allegro, to od 900 pln można dostać nówkę sztukę.

tu masz porównanie wspomnianych wyżej sigmy, tamrona i canona.
    http://optyczne.pl/porownaj.php?co=o...add1=8&add2=40

zobacz testy, porównaj i bedziesz wiedział.

Domyślnie

Wielkie dzięki za wszytskie odpowiedzi i rady. Poszukiwanie ogranicze do canona i tamrona, zależy jaka trafi się używka.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów