A ja myślałem, że to wątek Canon Board > Ogolne > Technika robienia zdjeć
> Jak dojść do takich kolorów?
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!
Witold, widać Ty nie wiesz po co jest forum... Pytanie nie brzmiało "czy to się da zrobić" bo to że się da to jest oczywiste...
I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy to lepiej nie zabieraj głosu w tym temacie bo to się mija z celem.
Tak samo ja jak i wiele osób w tym temacie nie szuka frajera tylko chce się czegoś nauczyć - jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to już Twój problem.
Pozdr.
Kinsky zrobił to dużo lepiej, a ja - po krótkiej konsultacji na privie - też spróbowałem
Warstwy, pędzlowanie po maskach.
Finally I've found that I belong here
nie każdy ma czas żeby siedzieć i dochodzić co i jak,chociaż to co jest pokazane na tych zdjęciach w efekcie końcowym jakąś wielką filozofią nie jest,fakt dojscie krok po kroku w sposób ,,ręczny" może trochę potrwać ale przecięż są odpowiednie presety które ułatwiają zadanie i świetnie się sprawują tak jak color efex prokto jest wiekszym frajerem ten co idzie zaplacic bo jest ciamajdą czy ten co ma troche talentu detektywa i sam wydedukuje jak to zrobic ?kto jest wiekszym frajerem ten co idzie zaplacic bo jest ciamajdą czy ten co ma troche talentu detektywa i sam wydedukuje jak to zrobic ?
EOS + L i kupa gratów ...
Cała moja galeria to jpg`i nie wiedzę żadnego problemu, żeby z jpga wyviągnąć takie kolory jak na porównywanym przykładzie sąsiadujących zdjęć za barem.
Czasem czytając wpisy fotografów mających "forumowego mądrale" mam wrażenie, że nie odbiegają poziomem wiedzy od typowego fotoziutka.
Ręce opadają, te wszystkie forumowe powinny być rozdawane wg. zasług a nie bredni wypisanych na forum.
pozdro nie czytam tego więcej bo głowa boli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
forumowe stopnie*
Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 24-10-2010 o 14:56 Powód: Automerged Doublepost
Tak jak pisałem wcześniej: format RAW ma tak dużo informacji w sobie, że uzyskanie w miarę normalnego zdjęcia z "totalnej kaszany" jest naprawdę bardzo łatwe. I nie trzeba przy tym siedzieć nie wiadomo ile...
A poniżej gotowe presety do Lightrooma dla zdjęć w zbliżonych warunkach oświetleniowych
presety
Od razu podpowiem, że jeśli preset nie pasuje dokładnie to wystarczy:
- zmienić temperaturę
- zmnić "brightness" jeśli za jasno/ciemno
Ten kto "sam wydedukuje jak to zrobic" a następnie udostępnia gotowca z powodu tego typu odzywek:
barman_pl "To jeśli znasz patent na podobną obróbkę to pokaż"
lub
barman_pl "I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy..."
Czyli ja jestem frajerem
Oczywiście, że można. Ale używając RAW-ów jest to dziesięć razy prostsze.
Pozdrawiam