Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 02-06-2010 o 09:48 Powód: Automerged Doublepost
Chyba muszę znowu się ze Spyder pro 2 przeprosić i skalibrować dziada od nowa
Co do saturacji to w pełni się zgadzam, niestety i u mnie w FF wygląda to na mocno przesycone.
Jeśli chodzi o fakt, że zdjęcia profesjonalistów wyglądają dobrze zarówno na skalibrowanych monitorach jak i lapkach, to nie ulega to wątpliwości. Wczoraj wygrzebałem dość ciekawy tekst właśnie z tym związany. Jak ktoś trochę po angielsku "spika" to polecam artykuły tego Pana, bo są ciekawe i potrafią wiele wyjaśnić:
www.gballard.net
słuchajcie, ja mam Eizo w robicie, NIESKALIBROWANY.
ale eizo nawet fabrycznie wyświetla nieźle.
więc OK - kalibracja ważna, ale bez przesadyzmu......
jak się dobrze "wyprowadzi" skórę to powinna być OK, na różnych wyświetlaczach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Proponowałbym też na serwer wrzucać jpg w sRGB - wtedy wyświetlanie będzie bardziej uniwersalne na różnych monitorach.
???
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 02-06-2010 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
A ja widzę przede wszystkim rękę trupa (lewy górny róg).
dostałem rawa od dancio, troszkę inny kadr, ale generalnie "na wyjściu" podobnie.
ja to widzę tak:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, tylko ACR. bez PS.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 02-06-2010 o 11:07 Powód: Automerged Doublepost
A ja twoja widze tak
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl
Ja chyba jakiś zmarzluch jestem, bo mi cieplejsze bardziej podchodzą.
Dancio ma cieplejsze kolory od ciebie Michale i wydaje mi się, że przez to są bardziej naturalne.
Pisząc to patrzę na swoje ręce, żeby porównać, która kolorystyka jest bliższa![]()