Zaciekawiony tematem postanowiłem się przyłączyć i poprosiłem Michała S. o plik RAW.
moje zdjęcie wyszło tak:
Muszę tu jednak zauważyć, że w trakcie obróbki przypomniała mi się jeszcze jedna istotna rzecz, która cały ten wątek czyni trochę bezsensownym. Mówię tu o szeroko pojętym pojęciu kalibracji. Każdy z nas ogląda wymienione na początku zdjęcie na swoim sprzęcie, jedni mają je wysokiej klasy i skalibrowane, większość lapki albo "normalne" LCD'ki. Co więcej w zależności od przeglądarki, faktu czy do danego zdjęcia jest dołączony profil ICC oraz indywidualnych ustawień użytkowanego oprogramowania poszczególne wyniki jakie otrzymujemy będą się znacznie różnić od siebie, a wszelkie dywagacje typu "mi wyszło tak", "a mi tak" nie mają większego sensu.
Powyższe zdjęcie obrabiałem na skalibrowanym monitorze, który ma dość bogatą przestrzeń barwną stąd też u mnie w firefoxie zdjęcie wygląda jakby chciało wypalić gały. Jednak po "odczytaniu" kolorów w PS, czy na lapku, który nie ma rewelacyjnej matrycy wszystko wraca do normy. Wydaje mi się, że jedyną słuszną metodą porównania otrzymywanych kolorów skóry byłyby zwykłe odbitki...