Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
Kiepsko to zrozumiałeś. 2.8IS mk1 wcale taki > od 4IS nie jest, bo ma kilka wad. Mówię tutaj głównie o ostrości (rozdzielczości) i ciężarze. W bardzo wielu zastosowaniach spokojnie wystaracza f/4, a czasem i to się przymyka więc jednoznaczne stwierdzenie, że 2.8IS mkI > 4 IS jest moim zdaniem nie na miejscu. Słyszałem też, że jeśli chodzi o ostrość to 2.8 > 2.8ISmkI

Co do samych testów ostrości, to rzuć okiem na optyczne.pl, albo the digital picture. Najlepiej samemu oglądnąć..
napisałem że 2.8 is>4.0 is bo to 2.8 a nie 4. Pomijając wagę, bo mimo wszystko chciałbym skupic sie na samej optyce szkła, a wybierając takie hobby i tak zgadzam sie na targanie masy ciężkiego badziewia.
więc co do rozdzielczości

zrobiłem tu takie zestawienie na podstawie optyczne.pl
i jak widać od f11 oba obiektywy zachowują się praktycznie tak samo, na dużych dziurach 4 jest lepsza na długim końcu 2.8 na krótkim (szczególnie 4 na 4 i 70mm) a potem od tego powiedzmy 5.6 do 11 różnice to kwestia 5 linii na mm a to i tak tylko powyżej 135 mm.

Serafin. dzięki za wyczerpującą odpowiedź. To napewno będzie ważny głos w moich rozważaniach. mimo !!łączenie podwójnych postów!! :P