Czy da się zmienić ręcznie przysłonę w lampie Canon 580 ex II?Czy ona tylko automatycznie pobiera przysłonę z aparatu?
Czy da się zmienić ręcznie przysłonę w lampie Canon 580 ex II?Czy ona tylko automatycznie pobiera przysłonę z aparatu?
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
A od kiedy to lampa błyskowa ma przysłonę?
moze kolega jej uzywa wraz z pokrowcem ktory dostal w czasie zakupu? ten ze pokrowiec nalezy sciagnac i blyskac bez niego![]()
Dzięki że mi powiedziałeś o tym pokrowcu cholera już wiem czemu mi nie błyskała jak chciałem.
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
nie o ogniskową, ale o przesłonę własnie. Kiedy lampa pracuje w ettl-u automatycznie czyta przysłonę, która jest ustawiona w aparacie. Myślę, że chodzi o możliwość - ręcznej - zmiany właśnie tej wartości, względnie narzucenia aparatowi innej wartości. W/g mojej wiedzy tego zrobić się nie da, ale bardzo możliwe, że moja wiedza nie jest kompletna![]()
Normalnie w trybie E-TTL oczywiscie nie mozesz zmieniac przyslony, bo wtedy owa automatyka nie miala by sesnu, nie wiem jak jest w lampach Nikona ale podejrzewam ze podobnie.
W 580EX II jest jednak automatyka lampy i tam mozesz sobie paramatry ustawic dowolnie, tzn ISO i przyslone. Niestety nie jest to normalny tryb lampy jak w Nikonach. W Canonach trzeba przestawiac C.fn.
Właśnie. Automatyka E.
Czytam instrukcję 580exII i nie jestem wstanie pojąć jak działa ten tryb
E: automatyczne zewnętrzne sterowaniem błyskiem (C.Fn-05-2)
W praktyce z 30D nie działa. W instrukcji napomykają, że "automatyczne pobieranie tych danych działa z 1D Mark III"
A tak chciałem wyzwalać 580exII błyskiem innej lampy, nie kupując osobnej fotoceli.
Używał ktoś tego trybu?
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
ja to kiedyś testowałem i działa prawidłowo.
przełączasz automatykę lampy z E-TTL na E czyli własną automatykę lampy.
ustalasz parametry na lampie (iso , przysłona) , na wyświetlaczu lampy pojawia się też wskaźnik zasięgu lampy.
stosowałem to przy wyzwalaniu radiowym.
pozdrawiam
Paweł