Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Przysłona w 580ex II

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Przysłona w 580ex II

Czy da się zmienić ręcznie przysłonę w lampie Canon 580 ex II?Czy ona tylko automatycznie pobiera przysłonę z aparatu?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A od kiedy to lampa błyskowa ma przysłonę?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moze kolega jej uzywa wraz z pokrowcem ktory dostal w czasie zakupu? ten ze pokrowiec nalezy sciagnac i blyskac bez niego

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki że mi powiedziałeś o tym pokrowcu cholera już wiem czemu mi nie błyskała jak chciałem.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Czy da się zmienić ręcznie przysłonę w lampie Canon 580 ex II?Czy ona tylko automatycznie pobiera przysłonę z aparatu?
    czy aby nie chodzi Ci o ogniskową ?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    czy aby nie chodzi Ci o ogniskową ?
    nie o ogniskową, ale o przesłonę własnie. Kiedy lampa pracuje w ettl-u automatycznie czyta przysłonę, która jest ustawiona w aparacie. Myślę, że chodzi o możliwość - ręcznej - zmiany właśnie tej wartości, względnie narzucenia aparatowi innej wartości. W/g mojej wiedzy tego zrobić się nie da, ale bardzo możliwe, że moja wiedza nie jest kompletna

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    nie o ogniskową, ale o przesłonę własnie. Kiedy lampa pracuje w ettl-u automatycznie czyta przysłonę, która jest ustawiona w aparacie. Myślę, że chodzi o możliwość - ręcznej - zmiany właśnie tej wartości, względnie narzucenia aparatowi innej wartości. W/g mojej wiedzy tego zrobić się nie da, ale bardzo możliwe, że moja wiedza nie jest kompletna
    Wreście ktos wie o czym pisze.Właśnie dziwi mnie to że w najwyższym modelu lampy Canona nie da się tego wykonać a w lampach starych nie Canonowskich lub lampach innych firm daje sie zmienić tą wartość.W Nikonowskich lampach przysłonę zmienić można.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Normalnie w trybie E-TTL oczywiscie nie mozesz zmieniac przyslony, bo wtedy owa automatyka nie miala by sesnu, nie wiem jak jest w lampach Nikona ale podejrzewam ze podobnie.

W 580EX II jest jednak automatyka lampy i tam mozesz sobie paramatry ustawic dowolnie, tzn ISO i przyslone. Niestety nie jest to normalny tryb lampy jak w Nikonach. W Canonach trzeba przestawiac C.fn.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ...W 580EX II jest jednak automatyka lampy i tam mozesz sobie paramatry ustawic dowolnie, tzn ISO i przyslone. Niestety nie jest to normalny tryb lampy jak w Nikonach. W Canonach trzeba przestawiac C.fn.
    Właśnie. Automatyka E.
    Czytam instrukcję 580exII i nie jestem wstanie pojąć jak działa ten tryb
    E: automatyczne zewnętrzne sterowaniem błyskiem (C.Fn-05-2)
    W praktyce z 30D nie działa. W instrukcji napomykają, że "automatyczne pobieranie tych danych działa z 1D Mark III"

A tak chciałem wyzwalać 580exII błyskiem innej lampy, nie kupując osobnej fotoceli.

Używał ktoś tego trybu?
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

ja to kiedyś testowałem i działa prawidłowo.
    przełączasz automatykę lampy z E-TTL na E czyli własną automatykę lampy.
    ustalasz parametry na lampie (iso , przysłona) , na wyświetlaczu lampy pojawia się też wskaźnik zasięgu lampy.
    stosowałem to przy wyzwalaniu radiowym.

pozdrawiam
    Paweł

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów